Peste un miliard de lei vechi de la bugetul municipiului pentru Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canalizare. Suma a părut suspectă, şi pe bună dreptate, consilierului local Claudiu Cristea, care s-a întrebat de ce s-ar da atâţia bani unei asociaţii care încă nu şi-a intrat efectiv în pâine. Salariile angajaţilor asociaţiei l-au făcut să înţeleagă în parte unde e „buba“: 58 de milioane pentru director, 50 pentru contabil-şef etc.
Înfiinţată la nivelul judeţului, asociaţia este menită să gestioneze unul dintre cele două mega-proiecte ale CJA (realizarea de reţele de apă şi canalizare), pentru care se aşteaptă încă (!) bani europeni. Totuşi, asociaţia şi-a ales un director şi alţi angajaţi şi trage cotizaţii membrilor săi (primăriilor din Arad). Aleşii locali au aprobat însă plata cotizaţiei pe 2009 a Municipiului Arad: 121.583,37 lei, plătite în trei rate.
Claudiu Cristea a atras atenţia colegilor din CLM asupra faptului că „atunci când stabilim o asemenea cotizaţie, de 1,2 miliarde de lei vechi, cred că ar fi normal să vedem un plan de venituri şi cheltuieli al asociaţiei ca să ştim pentru ce plătim aceste sume”.
Bugetul asociaţiei, solicitat de Cristea şi în cadrul şedinţelor pe comisii, i-a fost înmânat de Răzvan Popa, directorul executiv al Primăriei, în plen, cu precizarea că aleşii îl pot trage la răspundere pentru banii cheltuiţi în asociaţie pe reprezentantul lor legal din AGA de acolo, dar că suma cu titlu de cotizaţie este obligatorie pentru CLM din momentul în care a devenit membru al asociaţiei.
Cristea a fost singurul care a votat împotrivă proiectului care stabileşte cotizaţia pentru Asociaţia Intercomunitară Apă-Canalizare şi şi-a argumentat votul prin faptul că doreşte să ştie care este structura cheltuielilor.
Nici când a aflat structura cu pricina, alesul PNŢCD nu s-a arătat mai mulţumit. Salariile pe care mai marii asociaţiei le primesc şi numărul angajaţilor l-au supărat pe Cristea, care a precizat că va analiza în zilele care vin situaţia de aici. Potrivit alesului, directorul pleacă acasă de aici, pe lună, cu 58 de milioane, iar contabilul şef cu 50 de milioane de lei vechi. Salariile celorlalţi angajaţi sunt şi ele de băgat în seamă. Bugetul asociaţiei care nu şi-a intrat pe deplin în pâine, conturat mai ales din cotizaţiile membrilor, este tocat pe şoferi, secretară, jurişti, ingineri, pe maşini la scară şi drumuri la Bucureşti.
Citiți principiile noastre de moderare aici!