ARAD. În urmă cu trei ani, exact în această perioadă, arădenii infectaţi cu SARS-CoV-2 erau luaţi ca şi „cu arcanul”, urcaţi câte 4-5 într-o ambulanţă, transportaţi la Spitalul Judeţean şi priviţi ca adevărate focare de infecţie. Pe atunci, indiferent că aveau simptome sau nu, pacienţii erau îndopaţi cu medicamente care mai de care mai puternice, cu efecte adverse severe, medicamente care îşi făceau sau nu efectul, dar erau folosite în neştire de personalul medical din Arad, dar şi din toată ţara.
Trei ani mai târziu, Ministerul Sănătăţii propune – pentru a câta oară? – modificarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2. „Având în vedere acumularea de noi date clinice, precum și monitorizarea și îngrijirea în ambulatoriu a tot mai mulți pacienți, Comisia de boli infecțioase a Ministerului Sănătății propune un protocol de tratament revizuit pentru pacienți”, se arată într-un proiect de Ordin de Ministru al Sănătăţii.
Dacă, acum trei ani, pacienţii asimptomatici care erau confirmaţi cu boala Covid 19 erau izolaţi, luaţi cu izoleta, internaţi forţat şi puşi să bea medicamente cu pumnul, acum, potrivit noului protocol, aceiaşi pacienţi nu trebuie să mai urmeze niciun fel de tratament şi nu mai există nicio prevedere legislativă care să îi oblige să stea în case. Iar pacienţii pozitivi, cu forme uşoare, dar şi mai severe trebuie să trateze simptomele, nu boala.
Printre recomandările din noul protocol, spicuim următoarele: „Persoana cu infecție asimptomatică cu SARS-CoV-2 nu necesită un tratament medicamentos. Îngrijirea pacienților cu forme ușoare de boală, în cazul pacienților fără factori de risc pentru evoluție severă, recurge la medicație simptomatică; simptomaticele pot fi utile și pentru pacienți cu forme mai severe de boală. Antiviralele au o eficiență cu atât mai mare cu cât sunt administrate mai devreme în cursul bolii, de preferat începând din primele zile de evoluție; raportul beneficiu/risc este cu atât mai mare cu cât pacientul are un risc mai mare de evoluție severă. De aceea antiviralele se administrează în primul rând pacienților cu forme nonsevere de boală care au factori de risc pentru evoluția severă”, se arată în protocolul pus la transparenţă de Ministerul Sănătăţii.
Antibiotice interzise
În cadrul aceluiaşi document, responsabilii din Sănătate interzic folosirea antibioticelor în tratamentul împotriva Covid. „Antibioticele nu se utilizează în tratamentul Covid-19. Ele ar trebui prescrise foarte rar de la începutul tratamentului, deoarece coinfecțiile bacteriene simultane infecției cu SARS-CoV-2 sunt foarte rare; se administrează antibiotic doar dacă este demonstrată o infecție bacteriană concomitentă. Inițierea tratamentului antibiotic pe parcursul îngrijirii pacientului cu Covid-19 se face dacă s-a produs o suprainfecție bacteriană. Alegerea antibioticelor pentru situațiile rare de infecție bacteriană concomitentă sau supraadăugată trebuie să țină cont de eficiență, dar și de riscurile de dismicrobisme: infecții cu Clostridium difficile, selectarea de tulpini bacteriene rezistente la antibiotice”, se arată în document.
Tot acolo se vorbeşte despre tratamentul care trebuie administrat pacienţilor care aleg să se trateze la domiciliu, nu în unităţile spitaliceşti: „Pentru pacienții monitorizați la domiciliu se aplică recomandările de mai sus: infectații asimptomatici nu primesc tratament, pacienții cu forme ușoare de boală primesc simptomatice și medicație cu efect antiviral, mai ales dacă au factori de risc pentru evoluție severă, pacienții cu forme medii și severe care rămân la domiciliu pot primi profilaxie a trombozelor dacă au și alți factori de risc (în primul rând imobilizarea la pat)”.
Mai uşor la copii
În acelaşi protocol se vorbeşte despre modul în care trebuie trataţi minorii infectaţi cu SARS-CoV-2. În primul rând, spun cei de la minister, boala este, de obicei, mult mai uşoară la minori decât la adulţi. „Infecția cu SARS-CoV-2 este, în general, mai ușoară la copii decât la adulți și o proporție substanțială a copiilor prezintă infecție asimptomatică”, se arată în document, acolo unde se mai specifică faptul că majoritatea copiilor cu infecție cu SARS-CoV-2 nu vor necesita terapie specifică. Totuşi, şi în cazul copiilor se vor trata simptomele, nu boala.
79 la Arad
Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică Arad, în judeţul nostru există înregistrate marţi, 9 mai, 55 de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2. „În prezent, sunt internate 13 persoane, dintre care 3 pe secția ATI, iar alte 42 persoane confirmate pozitiv sunt izolate la domiciliu”, se arată într-o raportare a DSP Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!