ARAD. La fel cum se întâmplă cu mai toate organizațiile nonguvernamentale care activează în domeniul dizabilității, şi filiala arădeană a Asociaţiei Handicapaţilor Neuromotor din România (AHNR) se confruntă cu dificultăți mari în activitate din cauza pandemiei și a stării de urgență. Acestea au contribuit la limitarea și mai mare a accesului persoanelor cu dizabilități la servicii medicale şi de recuperare, lucru care afectează grav sănătatea beneficiarilor cu handicap. În plus, persoanele cu dizabilități/ handicap au condiții de sănătate preexistente care le fac mai sensibile la contractarea virusului, având simptome mai severe la infecție, care pot duce la deces.
„Nivelul ridicat de stres produs de pierderi de venituri sau chiar de locuri de muncă afectează relaţia dintre persoana cu dizabilităţi şi familie. Este inadmisibil, mai ales în această perioadă ca medicamente importante/ vitale pentru persoane cu dizabilităţi să lipsească de pe piaţă sau ca plata indemnizaţiei pentru persoanele cu dizabilităţi să întârzie” – atenţionează Ecaterina Ani Jager, preşedinta AHNR Arad.
Colaborare mai intensă
Pentru binele persoanelor cu dizabilităţi, autoritățile locale ar trebui să colaboreze mai intens cu ONG-urile care activeaza în acest domeniu, în perioada pandemiei de COVID-19.
„În aces context, ONG-urile vor semnala cazurile grave de COVID din cadrul asociaţiei, lipsa de medicamente importante/ vitale pentru persoana cu dizabilităţi, eventuale probleme financiare. Pentru a evita instituţionalizarea persoanei cu dizabilităţi, se vor căuta împreună soluţiile cele mai bune pentru a ajuta atât persoana cu dizabilităţi, cât şi familia acesteia. De asemenea, se vor căuta împreună surse pentru a asigura plata indemnizaţiei persoanei cu dizabilităţi, dar şi produse de primă necesitate: produse alimentare, de igienă, medicamente, precum şi teste rapide de COVID-19 pentru familie” – transmite preşedinta AHNR Arad.
Apel pentru oamenii străzii
Ecaterina Ani Jager mai atrage atenţia şi asupra problemei oamenilor străzii care au dizabilităţi: „Ar fi bine ca în perioada aceasta să nu uităm de oamenii străzii <homeless> cu handicap. Este datoria noastră de cetăţeni să semnalăm locurile unde au fost văzute aceste persoane, mai ales în perioada de urgenţă, când restricţia de a ieşi pe stradă este foarte strictă, pentru a fi testate şi astfel să primească sprijinul medical necesar şi să se evite răspândirea COVID-ului.”
Trimite articolul
XTrist ceea ce se intampla cu acesti oameni….sa ne gandim ca maine putem fi si noi unul dintre ei…ce am face?????
-
Stim asta d-na Iager!
Am trait-o multi si o teaim mulți!
Însă , ati cam inexistent pt noi !
Doamna Ani Jager , ia matale acasa si grijeste-i pe toti cei ce cersesc pe strazi folosindu-se de dizabilitati mai mult sau mai putin reale. Poate asa sporesti averea ONG ului dumitale si ce personala.