ARAD. Pericolul permanent al infectării cu noul coronavirus dar şi apropierea sezonului gripal îi fac pe tot mai mulţi arădeni să se adreseze medicilor de familie pentru a se interesa în legătură cu vaccinarea împotriva gripei. Cum şi în cazul acesteia, şi în cazul COVID-19 e vorba de un virus, oamenii par mai dornici decât în alţi ani să se imunizeze. Odată ce au auzit că Ministerul Sănătăţii a achiziţionat vaccinul gripal şi că la Arad au ajuns deja primele doze, asiguraţii s-au grăbit să meargă la doctor pentru a nu rata vaccinarea gratuită.
Unii dintre medicii de familie arădeni au fost de-a dreptul asaltaţi de pacienţi care doreau să-şi facă vaccinul, în timp ce alţii au primit doar întrebări pe această temă. Oricum, majoritatea celor interesaţi de imunizarea împotriva gripei sunt cei din categoria pacienţilor cu risc crescut de îmbolnăvire: bolnavi cronici, gravide, părinţii copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani. Toţi aceştia trebuie să ştie că, deşi e recomandabil ca vaccinarea gripală să se facă cât mai timpuriu, în acest moment e aproape imposibil. Asta pentru că fiecare medic de familie arădean a primit doar trei fiole de ser antigripal din prima tranşă repartizată de Direcţia de Sănătate Publică.
4.320 de doze de vaccin gripal a primit, deocamdată, judeţul Arad, cu mult sub necesar. Acestea au fost direcţionate în principal către unităţile sanitare şi cele medico-sociale, iar pentru cabinetele medicilor de familie au rămas extrem de puţine. Aşa că, pus în faţa pacienţilor care îi solicită vaccinul gripal, medicul de familie se vede nevoit să… o scalde. Căci nu are cum să vaccineze zeci de pacienţi cu trei doze de vaccin primite de la Minister. Le poate spune oamenilor să mai aştepte până la primirea următoarei tranşe sau le poate recomanda să-şi cumpere vaccinul de la farmacie (unde costă aproximativ 55 de lei). Preferabilă ar fi ultima variantă pentru că, din experienţa anilor anteriori, dozele de vaccin ajung destul de greoi în teritoriu astfel că riscăm să se termine sezonul gripal până la sosirea vaccinului din Capitală.
În acest context, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Judeţul Arad, dr. Adrian Dărăbanţiu, spune că ar fi fost mult mai bine ca vaccinul gripal să fi fost pus pe lista de medicamente compensate şi gratuite. Accesul pacientului la vaccinarea gripală ar fi fost, astfel, mult mai facil, eliminându-se timpii lungi de aşteptare pentru dozele achiziţionate de Minister şi distribuite prin DSP.
În altă ordine de idei, dr. Dărăbanţiu ţine să le transmită următorul mesaj tuturor celor care îl/se întreabă dacă „are rost să facă vaccinul gripal”, dată fiind şi pandemia de coronavirus: „Orice vaccin merită să fie făcut, indiferent de context.”
Trimite articolul
XInteresant, probabil acesta îi scopul principal al ,,Pandemiei de frică”.
-
Unul din obiective a fost atins 😎
La farmacia Christiana in Aradul Nou am gasit vaccin!
-
eu refuz sa primesc vaginul anti-covid chiar si daca pe gratis!
-
Eleonora eu accept să primesc un vagin chiar dacă are covid… Promit să port botniță!
-
Mă mai du-te cu aradul tău sănătos,văd că abia il astepți,da să-l faci și copiilor tăi și părinților să nu uiți.😁iți va veni rândul ai răbdare.
Si mai vreti sa votati liberalii?! Inseamna ca nu aveti creiere…..