ARAD. Pandemia, coronavirusul, Covid-19 sunt cuvinte pe care le auzim zilnic de un an de zile. Sunt cuvinte care ne induc frică pentru sănătatea noastră, pentru viaţa noastră. Iar această frică poate face mult mai mult rău decât boala care ne-a băgat în pandemie. Arădenii bolnavi refuză să mai caute tratament de specialitate, oameni care suferă de boli grave se „ascund” de medici şi nu caută ajutor specializat. Iar când vorbim de boli grave, vorbim, în primul rând, de cancer. Statisticile Institutului Naţional de Sănătate Publică ne confirmă o realitate crudă: arădenii nu se mai prezintă la doctor. O comparaţie a cazurilor noi de cancer între anii 2019 (ultimul an normal) şi 2020 (primul an de pandemie) ne arată faptul că numărul cazurilor noi de cancer a scăzut anul trecut cu 20 la sută, faţă de anul 2019. Suntem mai sănătoşi? Specialiştii din sănătate spun că nu. În anul 2019, la nivelul judeţului Arad, erau înregistrate 1.481 de cazuri noi de cancer. În anul 2020, numărul cazurilor noi a fost de 1.212. Horia Timiş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad, ne-a declarat faptul că „nu putem vorbi despre o remisie a cazurilor de cancer în judeţul Arad. Vorbim, însă, despre frica pacienţilor de a se prezenta la doctor. Acest trend este regăsit în întreaga lume, nu doar la noi. Oamenii care suferă de alte boli, foarte grave, nu mai merg să caute ajutor specializat, fiindu-le frică să nu se infecteze cu noul coronavirus”.
O situaţie mult mai gravă o regăsim dacă vorbim despre numărul cazurilor de diabet zaharat. Pe baza datelor INSP, în 2019, în judeţul Arad, erau depistate 2.394 de cazuri noi de diabet. Pe parcursul anului 2020, au fost depistate numai 1.479 de cazuri noi. Cu aproximativ 40 la sută mai puţine. Potrivit lui Horia Timiş, nici aici nu putem vorbi despre arădeni mult mai sănătoşi faţă de anul precedent, ci doar despre teama oamenilor de a se prezenta la doctor.
Se anunţă un dezastru
Ce se va întâmpla cu pacienţii care lipsesc din statistici? Tot specialiştii spun că veştile sunt dintre cele mai proaste.
„Sistemul sanitar va fi sufocat, ori la finele acestui an, ori anul viitor, de pacienţi bolnavi de cancer, aflaţi în faze terminale, care s-au prezentat mult prea târziu la doctor. Prin ce se traduce acest lucru? Încărcarea sistemului de sănătate, o mortalitate mult mai mare printre cei bolnavi de cancer şi cheltuieli uriaşe pentru îngrijirile medicale care le vor fi acordate acestora. Ca să facem o comparaţie, gândiţi-vă câţi bani se cheltuie pentru un deget tăiat şi câţi bani se cheltuie pentru o mână tăiată? Cam aşa va fi şi cu pacienţii bolnavi de cancer. Dacă ajung la doctor în perioada în care boala este în fază incipientă, aceştia pot fi trataţi, pot să învingă boala, iar fondurile cheltuite pentru tratament sunt destul de mici. Dacă, însă, pacienţii se prezintă la doctor cu boala în fază avansată sau terminală, şansele lor de supravieţuire sunt mici, iar cheltuielile pentru îngrijirea lor sunt uriaşe”, ne-a explicat doctorul Horia Timiş, directorul DSP Arad.
Mergeţi la doctor
Sfatul pentru arădeni este unul singur: mergeţi la doctor, căutaţi-vă de sănătate. Nu vă lăsaţi îngenuncheaţi de coronavirus. Mai ales că unităţile sanitare au circuite bine stabilite, în cadrul cărora cazurile Covid nu se intersectează cele non-Covid. Drept urmare, riscul ca un pacient să se infecteze cu noul coronavirus este unul infim.
Trimite articolul
XNu le e frica de infectare ,ci de doctori infectați care și dacă au alte boli tot de covid ai murit
Mergi cu inima funcționând și vi cu ea acasă în sac negru ucis de docriminali
păi dupa ce vezi in mass media ce patesc unii bolnavi prin spitalele romanesti din țară e normal sa le fie frica oamenilor de spitalizari ba pt infectiile nosocomiale ba ca is legati de maini si de picioare etc etc
Aseara a vorbit in direct la TV un domn jurnalist de meserie ce s-a prezentat un spital pt dureri diverse
se simtea bine dupa cateva zile tratament si cand s-a sculat intr-o dimineata s-a trezit legat de maini si de picioare. spunand ca si colegii de camera au ramas mirati de acest lucru!!!/
Despre ce vorbim?
În ziua de azi e mai sigur că scapi de cancer decât să ieși viu din spital. Din cauza a câtorva doctori-criminali, ați stricat complet incredetea în voi. Oricum spitalele și tratamentele din România sunt jalnice. Acum sunt doar lagăre de exterminare.
https://www.mediafax.ro/social/anunt-ins-numarul-deceselor-in-decembrie-2020-a-fost-cu-13-504-persoane-mai-mare-fata-de-decembrie-2019-19911880 Pe luna decembrie 2020 media de decese raportate ca fiind “de covid” e in jur de 150/zi, ceea ce rezulta in 4650 pe luna respectiva deci diferenta de la 13.504 adica aproape 9000 au fost din alte cauze, aproape dublu. Acestia care au murit din alte cauze sunt victimele isteriei artificial create in jurul covid si a masurilor total dezechilibrate luate de ”autoritati”. Asta e marea grija a lor pentru vietile cetatenilor altii decat cei cu covid care e tratat “preferential”, pentu covid sunt bani in plus cu ghiotura pentru alti bolnavi nu. Cifrele astea arata ca ar trebui covidul pus pe locul 2 si sa se concentreze mai mult pe restul … dar se pare ca asa nu ar mai fi atat de “profitabil”
Acuma sau trezit ca existe și alte boli. Minunat, acești doctori ma surprinde