ARAD. Pandemie. Coronavirus. Dezinfectanți. Măști. Restricții. Anul 2020 a fost anul care a adus pandemia cauzată de noul coronavirus, anul în care libertățile au fost îngrădite cu scopul salvării sănătății și anul în care fiecare familie și comunitate și-a numărat morții zi de zi. Pe 16 martie 2020 se instaura în România starea de urgență, prima după cea din 1990. O stare de urgență care a fost prelungită timp de două luni, timp în care libertățile au fost îngrădite și regândite astfel încât impactul epidemic să fie cât mai scăzut. Au urmat 12 ordonanțe militare care trasau limitele supraviețuirii în fața virusului. Din 16 martie 2020, s-a instalat criza COVID-19, o criză care continuă chiar și după 1 an de zile.
Pandemia a început cu două stări de urgență consecutive, iar mai apoi din 15 mai 2020 s-a trecut la starea de alertă. Aceasta din urmă a însemnat încetarea ordonanțelor militare, dar în continuare principalele decizii de mișcare și socializare s-au luat prin comitetele județene pentru situații de urgență. Anul pandemiei a însemnat închiderea școlilor din 11 martie și trecerea la învățământul în format online, dar și implementarea unor scenarii care încă sunt în vigoare. Fiecare localitate își stabilește regulile după care poate funcționa în funcție de incidența cazurilor active, existând astfel 3 tipuri de scenarii – verde, galben și roșu.
Centrele de carantină
În primele luni ale pandemiei, Aradul a fost județul tampon în calea virusului. Punctele vamale au fost sufocate de cei care fugeau din calea restricțiilor mai dure aplicate în alte state, de teama de a se îmbolnăvi pe tărâm străin și doreau să se reîntoarcă în țară. În prima etapă toți au fost carantinați în Arad, până când s-a decis ca totuși carantinarea lor să fie făcută în județele de reședință. Teama de boală, incertitudinea și virusul necunoscut au fost „condimentele” care au făcut ca din unele centre de carantină să se protesteze sau chiar să se evadeze. Imaginea a fost completată, în primăvara lui 2020, de medicii „astronauți” costumați pentru a se proteja, dar și de izoletele cu care erau transportați cei infectați.
Într-o atmosferă continuă de panică și stres, Aradul a trecut la începutul lunii aprilie 2020 printr-o revoltă a cadrelor medicale din spital. Ministrul sănătății de atunci, Nelu Tătaru, a făcut vizite repetate la Arad, declarând că
„am găsit un personal cu un moral relativ scăzut (…) Medicii noştri ar trebui să înţeleagă că este un moment în care trebuie să fim împreună toţi, este un moment în care ar trebui efectiv să ne gândim la cei din Arad”.
Lipsa echipamentelor de protecție, a dezinfectanților și a măștilor faciale, au contribuit la starea pandemică din primele luni.
Primele infectări și primul deces
10 martie 2020. A fost ziua în care în Arad se confirma primul caz de infectare cu noul coronavirus. Era vorba despre un bărbat aflat într-un centru de carantină din Arad și întors recent din Italia. La 13 zile după aceea, pe 23 martie, era înregistrat cel de al șaselea deces din cauza coronavirusului în România și primul din Arad. Decesul pastorului de 64 de ani din Arad a fost anunțat de Grupul de Comunicare Strategică, înființat pentru a transmite toate informațiile oficiale privind pandemia. Bărbatul fusese internat din 20 martie, în stare gravă, la Spitalul Județean Arad, fiind intubat în secția de terapie-intensivă. El a decedat în ziua în care a și fost confirmat cu noul coronavirus. Din acest punct infectările au început să crească, iar la finalul lunii aprilie în Arad erau confirmate 565 de cazuri. Tot de la începutul lunii aprilie 2020, Spitalul TBC din Grădiște a fost declarat spital COVID, în suport au fost pregătite și unitățile medicale din Ineu și parte din Spitalul Municipal Arad.
Județ liber de COVID
Prima luptă în bătălia cu coronavirusul s-a încheiat în Arad pe 2 iulie. Atunci, Aradul se declara „primul județ liber de COVID”. De la începutul pandemiei, fuseseră confirmate 706 cazuri de COVID-19, iar 79 bolnavi au decedat. Această bucurie, însă nu a durat decât două săptămâni, atunci când la Sâmbăteni a apărut un focar de COVID și cel de al doilea val a început să se facă resimțit în județ. Infectările au crescut într-un ritm accelerat la început de toamnă, astfel că Aradul a fost nevoit să deschidă Spitalul Mobil de la Expo pe 19 octombrie. Cel de al doilea val, încheiat la început de 2021 odată cu apariția vaccinurilor anti-covid, a adus mii de infectări și sute de decese.
Astăzi, la 1 an de la debutul pandemiei, Aradul numără 18.658 de infectați și 16.868 de persoane vindecate. Din păcate, primul an al pandemiei a însemnat și pierderea a 711 vieți omenești. 711 arădeni sunt astăzi victime căzute în fața unui virus care a schimbat lumea și omenirea.
Vaccinarea, o soluție
Vaccinarea anti-COVID 19 a început oficial în Arad pe 4 ianuarie cu primul ser disponibil la acea vreme – Pfizer. Au urmat apoi deschiderea de noi centre de vaccinare și cu celelalte două seruri aprobate la nivel european – Moderna și AstraZeneca. Astăzi, există 15 centre de vaccinare active în județ și 23.898 arădeni au fost vaccinați.
Trimite articolul
X1. Nu au murit de Covid ci din cauza afectiunilor pe care le aveau. Afectiuni asociate , adeka.
2. Daca nu e valabila varianta 1. au murit din cauza spurcaciunilor din spital, orice ar insemna asta.
3. Pana la urma cam atatia oameni mor in toata tara intr-o singura zi.
Astea sunt cele mai raspandite idei ale alora de contesta virusul sau il asemuiesc unei simple raceli cu muci.
Realitatea o vede fiecare si actioneaza in consecinta.
-
Și, aș mai completa cu niste observații, constatate “pe viu”::
1. Oare de ce rata de deces, în răndul persoanelor peste 60 de ani, a fost MULT, MULT MAI mai mare decåt media obișnuita a acestei perioade, multi decedati acasa (dar nu numai) și, MAI ALES ÎN RÂNDUL PERSOANELOR CARE AU TRAIT CÂT MAI IZOLATE, de frica COVIDULUI!
Oare de ce, persoanele DIN ACEEAȘI CATEGORIE, care au umbla și interactionat mult mai mult cu alte persoane, nu au pațit nimic sau au facut forme ușoare de boală?
Oare, pt că SISTEMUL IMUNITAR, AL CELOR IZOLATI, S-A ATROFIAT și nu a mai fost capabil să lupte cu orice înfecție apărută accidental?2. Oare de ce, în toate lunile și anii trecuți, PENSIILE S-AU ACORDAT ÎN BANCNOTE MARI (de 100lei, 200lei și chiar 500lei, și mai rar de 50lei), fiind rapida numararea lor, iar durata in care Poștasul stătea la fiecare ERA MULT MAI REDUSĂ (iar bancnotele mari, sunt relativ MAI CURATE decât cele mici), iar în ultimele 3 luni, PENSIILE S-AU DAT DOAR ÎN BANCNOTE DE 10LEI, 5LEI și chiar în teancuri întregi de 1leu????!!! 😡
Să fie “doar o pură întâmplare” că în mijlocul unei “așa-zise pandemii”, pensiile au inceput să se dea IN CELE MAI MICI BANCNOTE posibile, care generează:
– mult mai multa infecție, fiind mult mai murdare;
– o infectare PRIN NUMĂRAREA unei cantități mari de “salată-monetară”;
– stagnarea Poștasului mult mai mult în fiecare locuinta, fiind un purtator activ de viruși;Și, nu, nu era o soluție plata pe Card, pt că multi batrani nu cunosc tehnica moderna, este necesara deplasarea la bancomate pt cash (multe nefunctionând sau functionând prost) iar statul la cozile de acolo numai recomandabil nu era, posibiltatea administrarii tranzactiilor din cont este greoaie si pt un tanar priceput dar pt niste batrani, etc !
Deci, DE CE, IN PLINĂ PANDEMIE, PENSIILE S-AU DAT IN CELE MAI MICI bancnote posibile??? 🤔
Oare din pură intâmplare?!3. Cum de SINGURA VARIANTĂ FUNCȚIONALĂ pt tratarea formelor grave de COVID , mai ales la batrâni sau cei cu alte afectiuni, este includerea în schema de tratament A UNOR ANTIBIOTICE PUTERNICE pt boli pulmonare, în timp ce tratamentul cu antiviralele recomandate NU-ȘI DOVEDESC EFICIENȚA, totuși Autoritățile se încăpățânează sa nu recomande antibiotice (nici macar sub supraveghere medicala), dar continuă să dea aceleași scheme de tratament “apă-de-ploaie” , valabile DOAR pt forme ușoare sau persoane relativ tinere și puternice?
Oare totul este o “pură intâmplare”? Al naibii de multe “întâmplăru concidențe-greșeli, în DAUNA PACIENTULUI…!!! 😠
-
Oare pe ce date te bazezi când emiți cele trei “observații”? Vreo sursă? Sau observații personale? 🤨
-
Se intampla multe lucrusi ciudate, din pacate s-ar putea sa ramana neelucidate sau elucidate prea tarziu. E normal sa-ti pui intrebari cat timp nu esti un apologet(sau aservit) al “autoritatilor”, sustinator fervent al masurilor antisociale sau a vaccinarii. E bine sa ai dubii iar daca le expui si pseudoeruditii nu stiu sa raspunda vor avea si ei dubii daca ceea ce sustii ca ai constatat ”pe viu” sunt sau nu observatii personale, eventual s-o dea pe zeflemea de prost gust.😉
-
Esti ridicol, stimabile. Te afunzi pana la gat. Se pare ca varianta intravenoasa a conspirationitei e puternica… 😀
Ia adu-i aminte expertului youtube, amicul tau anonim, cum e cu dubla masura? Aha da, e buna cand e a voastra…
Ma amuza nespus duo-ul vostru intru conspirationita pseudostiintifica… 🙂
-
-
Pt. că, unii sunt mai egali decât alții, pt. că unii au pensii de zeci de mii de lei, iar alții au pensii de sute de lei, și nu în ultimul rând, pt. că unii sunt “cetățeni de rangul 1, alții de rangul 2, iar restul de rangul 3!” Există categoria de pensionari, care n-a văzut niciodată o bancnotă de 500 de lei, această cât. primind pensia doar în bancnote mici de 1 leu, maxim 10 lei.
-
-
Serios ??? …. deci 711 persoane decedate in decurs de un an in tot judetul iti pare o cifra enorma in conditii de pandemie , nu ? oare cate decese s au inregistrat in 2018-2019 ??? …. si vrei sa spui ca nu au fost cazuri cand au murit oameni din cauza nepasarii cadrelor medicale ??? ….stimabile !!! pana si in presa a fost un articol cu dezvaluirea unei doamne care efectiv a asistat cum in salonul dansei , o alta doamna a fost lasata sa moara ca un caine pe jos de catre asistentele ce erau de servici , doar pe pretext ca respectiva doamna era pozitiv Covid !!! ….asa ca ,hai sa fim putin mai realisti .
Dupa ,,Postasul suna intotdeauna de 2 ori” , urmeaza ,, Postasul aducator de bancnote mici si de Covid”.
In cazul unora le-au platit pensia in monede de 5 bani, va dati seama cat a stat acolo nenea postas? Moartea vine din tasca postasului. Degeaba, asta-i tara, una de specialisti!
Cum dracu sa nu crezi asemenea idiotenii?😂
-
aurolacul boneta emiet ‘pareri’ 🙂 🙂
-
😂😂😂ᓚᘏᗢ(^///^)(⊙_⊙;)
-
Klaus Iohannis, președinte, 27 octormbrie 2020: „Avem 3.065 de paturi de ATI.”
Florin Cîțu, premier, la 14 martie 2021: „Cerem mărirea numărul de paturi ATI la 1600.”
🙂 🙂 🙂
“Guvernul” hastagilor, ca in rest nu mai e nimic de zis.
😂😂😂ᓚᘏᗢ(^///^)(⊙_⊙;)