ARAD. Turismul s-a schimbat și a încercat să se adapteze în noua realitate impusă de restricțiile de circulație și reglementările sanitare. Coronavirusul, vaccinul, certificatul digital, testele, toate sunt acum parte din pachetele turistice, iar pe lângă ele vin și actualizările săptămânale privind riscul de infectare. Turiștii, pe de o parte, și agențiile de turism, pe de altă parte, au fost nevoiți să se adapteze unei noi realități în ceea ce privește călătoriile. Bugetele alocate vacanțelor au fost ajustate, destinațiile regândite și arădenii s-au bucurat de o vară a concediilor mult așteptate. Dacă anul trecut, date fiind restricțiile din diverse țări, plecările pe alte meleaguri au fost îngreunate, anul acesta arădenii au recuperat și nu s-au sfiit să aleagă chiar mai mult de o destinație de vacanță.
Brigitta Saszet, consultant în turism din Arad, explică:
„Cele mai populare destinații de vacanță în lunile reci au fost Insulele Maldive, Zanzibar și Republica Dominicană; trebuie să remarcăm faptul că cererile către Zanzibar au avut o creștere spectaculoasă datorită faptului că nu au impus restricții de călătorie și că acolo viața părea că este exact aceeași ca înainte de pandemie. O altă destinație celebră pe tot parcursul anului a fost Egiptul, care, față de alți ani, a operat curse charter continuu. Egiptul este în continuare o alegere pentru mulți turiști și datorită tarifelor extrem de accesibile, dar și a multitudinii de variante de petrecere a concediului. Pe perioada verii, turiștii arădeni au mai căutat destinații precum Antalya – pentru lux, confort și celebrul concept de all inclusive, Bulgaria – ca alternativă mai calitativă și accesibilă a litoralului românesc, dar și Croația, Italia, Grecia, Albania și Muntenegru.”
Una dintre primele modificări în comportamentul turistic a vizat dispariția de pe piață a pachetelor de tip early booking.
„Anul turistic 2021 a fost o reală provocare atât pentru profesioniștii din domeniu, cât și pentru turiști. De ce spun asta? Din cauza constantelor modificări ale regulilor de călătorie și ale permanentelor restricții existente. Față de alți ani, rezervările nu au fost de tip early booking (sejururi achiziționate din timp), ci au fost mult mai solicitate cele de tip last minute (sejururi achiziționate cât mai aproape de data plecării)”, a mărturisit Brigitta Saszet, consultant în turism.
Atracția exoticului
Ca o schimbare în comportamentul turiștilor a apărut un mult mai mare interes pentru destinațiile exotice.
„Urmează perioada de toamnă – iarnă pentru care pregătim variante de city break, continuăm operarea charterelor către Egipt și lansăm variantele exotice: Maldive, Republica Dominicană, Zanzibar, Mauritius, Seychelles, Kenya care sunt mai accesibile ca tarife decât înainte de perioada pandemică. Putem spune că în acest sezon curiozitatea a fost faptul că turiștii au cheltuit mai mulți bani pe vacanțe exotice, sau au plecat de mai multe ori în concediu față de sezoanele trecute.
Diferența majoră în sectorul turistic mondial este dinamismul accentuat cu care ne confruntăm datorită modificărilor constante în regulile de călătorie și modificările restricțiilor aplicate. Ceea ce este sigur este faptul că turiștii care s-au imunizat cu un vaccin au acces mult mai facil în majoritatea destinațiilor, iar la retur nu se pune problema carantinării ori de unde ar sosi”, subliniază Brigitta Saszet.
Asumarea regulilor
Nu în ultimul rând, consultantul arădean în turism precizează că „dincolo de toate, cuvântul cheie al acestui sezon și al celor care urmează este «asumare», pentru că toți trebuie să fim conștienți că dacă vom călători în perioadă pandemică «regulile jocului» se pot schimba mereu și fără o atenționare prealabilă. De aceea, turiștii trebuie să fie pregătiți pentru posibilitatea anulării unor zboruri din lipsă de pasageri sau a schimbării încadrării destinației în lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat care se actualizează în fiecare zi de joi. De asemenea, turiștii trebuie să se obișnuiască ca pentru orice deplasare să încheie asigurări storno care îi ajută în cazul în care nu vor mai putea pot călători datorită unui eveniment (boală, test pozitiv COVID, deces în familie, etc). Această asumare trebuie să vină și cu flexibilitatea de a înlocui destinația aleasă sau perioada de călătorie”.
Visul de a călători
Rezumând concluziile unui sezon cu noi reglementări și noi condiții, Brigitta Saszet punctează:
„Există o dorință foarte mare în rândul turiștilor de a călători. Anul de pauză i-a făcut pe mulți să viseze la concedii iar acum să-și îndeplinească visul, dar turiștii trebuie să-și asume faptul că a călători este un pic mai complicat în această perioadă și de aceea e imperios necesar să apeleze la ajutorul unui consultant în turism. Consultanții oferă o plus valoare concediului prin interacțiune umană, empatizare și mai ales prin identificarea nevoilor și dorințelor chiar și a celor mai pretențioși turiști. Munca acestor oameni începe odată cu solicitarea ofertei și se termină doar în momentul în care turistul se întoarce fericit acasă. Un consultant în turism stă la dispoziția turistului atât înainte de începerea concediului și mai ales în timpul desfășurării acestuia”.
Trimite articolul
XAsta da ”distantare sociala” ce sa zic!
Oare cati s-au intors de acolo cu un virus cadou….. pt cei ramasi acasa …….sau pt colegii de muncă…?
ramane de vazut ………!
-
vaccinati au fost majoritatea care au fost in concedii, ramane de vazut ….indiferent cati se vor imbolnavi in viitorul apropiat, vina este tot al nevaccinatilor. Cunostinte de ale mele care au plecat in concedii au fost toate vaccinate.
-
Daca nu stiai intreaba un infectionist
si vaccinatii pot transmite virusul doar ca ei fie ca nu se imbolnavesc fie ca fac o forma mai usoara ceea ce nu ii ajuta pe cei de acasa cu care intra apoi in contact.hai pa!
-
-
Acuma ce sa zic,daca tu esti prost si tembel…asta e…cine dracu mai crede vrajeala covrigului…tu in schimb,te poti distanta de viata…noi nu ne suparam…
-
fugi la ATI Arad sau Timisoara si vezi ce e acolo si apoi vorbeste
-
Decat sa ma infectez intr-o alimentara din cattier mai bine culeg virusul de pe o plaja superba.
-
Rat pack, păi io decât să-l încasez pe mangoți grei dă pă o plajă dă fițe din Canare, mai bine-l iau dă la Ghioroc!
-
Ai toate sansele sa il primesti de la Ghioroc.Ori bidi…
-