Printr-o hotărâre a Guvernului, s-au stabilit limitele valorice zilnice pentru porția de mâncare a fiecărui elev, dar și produsele ce pot fi distribuite preșcolarilor și elevilor în perioada 2017-2023. Astfel, pentru fiecare elev sau preșcolar se vor cheltui zilnic 2,05 lei. 0.6 lei vor merge către porția de fructe și legume, 0.88 lei pentru porția de produse lactate, iar alți 0.57 lei pentru porția de produse de panificație.
Țelină și morcovi
În ceea ce privește produsele, acestea se împart astfel: din categoria fructe și legume care pot fi distribuite preșcolarilor și elevilor fac parte mere, pere, struguri de masă, prune, morcov, păstârnac, țelină rădăcină, sfeclă roșie, ardei grași, castraveți proaspeți; din categoria lapte și produse lactate fac parte lapte de consum fără adaos de lapte praf, produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf precum iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana ș.a., în timp ce din categoria produselor de panificație fac parte corn sau baton din făină integrală, covrigi simpli sau biscuiți uscați, fără adaos de zahăr, îndulcitori sau alți aditivi alimentari.
Program săptămânal
Într-o săptămână, elevii trebuie să primească două porții de fructe sau legume, două de lapte, o porție de produse lactate și cinci porții de produse de panificație. „Pentru asigurarea diversității, porția de fructe și/sau legume va fi însoțită de o porție de biscuiți și/sau covrigi uscaţi, iar porția de lapte și produse lactate va fi însoțită de corn și/sau baton. În cazul în care unitățile de învățământ nu dispun de spații de depozitare, porția de produse lactate poate fi înlocuită cu o porţie de lapte”, se arată în hotărârea de Guvern.
Fonduri europene și de la buget
Pentru anul școlar în curs, au fost alocate de la bugetul de stat 377,08 milioane de lei. Din această sumă, 70,483 milioane vor merge către acordarea gratuită de fructe și legume, iar 41,408 milioane pentru „derularea măsurilor educative”. Alte 109.3 milioane de lei vor fi utilizate pentru acordarea gratuită de lapte de consum și produse lactate fără adaos de lapte praf, 41,408 milioane mergând spre „derularea măsurilor educative”. Pentru acordarea gratuită de produse de panificație au fost alocate 114,4 milioane de lei.
Ajutorul european oferit prin Fondul European de Garantare Agricolă, tot pentru anul școlar 2017-2018, este de 6,866 milioane de euro pentru fructe și legume, respectiv 10,865 milioane pentru lapte produsele lactate.
Calitatea
Însă, despre modul în care copiii vor fi nevoiți să consume, de exemplu, sfecla roșie ori rădăcina de țelină, nu se specifică nimic. În plus, rămâne de văzut care va fi calitatea unor astfel de produse, în situația în care prețurile acestora nu trebuie să depășească suma zilnică de 2,05 lei pentru fiecare elev.
Între timp…
În aceeași ședință de Guvern, ce a avut loc pe data de 7 septembrie anul curent, a fost adoptată și modificarea și completarea OG 26/1994, privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale persoanelor private de libertate. Modificările s-au făcut ca urmare a consultărilor cu specialiști în nutriție, pentru fundamentarea baremurilor calorice fiind avute în vedere „Ghidul pentru alimentație sănătoasă”, elaborat de Societatea de Nutriție din România, recomandările Institutului de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „N. Paulescu”, Institutului de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, Institutului de Pneumologie „Marius Nasta” şi literatura de specialitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!