Puţine persoane se pot lăuda cu un spirit de observaţie înnăscut, în ceea ce priveşte evaluarea felului în care un sacou sau un pantalon pur şi simplu se aşează pe corp. Aşa că, înainte de a-ţi cumpăra primul costum sau primul costum care să-ţi stea bine, ai nevoie de câteva ponturi.
Primul test, înainte să iei costumul de pe umeraş, este să-i verifici calitatea. Poţi strânge materialul mânecii în pumn şi apoi să-i dai drumul. Cu excepţia costumelor din bumbac sau in, cele de calitate îşi vor reveni instantaneu la forma iniţială. Controlează cusăturile reverului şi ale nasturilor – acestea n-ar trebui să pară deloc slăbite.
Proba etichetei este foarte practică. Cele mai multe costume sunt fabricate din lână şi amestecuri pe bază de lână. Mai sunt şi cele pe bază de caşmir sau mătase, mult mai scumpe, sau costumele de vară, care se fabrică şi din bumbac sau in. Indiferent de caz, dacă vei găsi pe etichetă mai mult de 3 ingrediente, iar cel puţin unul dintre ele e greu de pronunţat, atunci orientează-te spre un alt model – sau alt magazin.
Proba jachetei – primul lucru la care te uiţi sunt umerii. Cum îţi stau? Prea căzuţi sau prea ridicaţi, prea strâmţi (mânecile formează cute) sau prea largi (se termină la mai mult de 0.5 cm de umărul tău natural) – în situaţiile acestea, treci la următorul număr sau model. Umerii ar trebui să cadă firesc, după linia corpului, să nu pară nici din cale-afară de ridicaţi, dar nici complet fără formă.
Talia sacoului o poţi repera după închiderea primului nasture. Pentru un bărbat atletic şi înalt, un sacou la 2 sau 3 nasturi, cu talie înaltă, face minuni. Celor cu fizionomie robustă sau celor scunzi li se recomandă un sacou cu talie joasă, care alungeşte şi armonizează silueta.
Mânecile ar trebui să aibă lungimea şi lăţimea potrivită. Stând, cu mâinile relaxate, pe lângă corp, mâneca ar trebui să ajungă la baza degetului mare. Dacă simţi că mâneca e prea strâmtă şi te incomodează în mişcare, atunci e fie un număr prea mic, fie croiul nepotrivit. Dar cel mai adesea se întâmplă ca mâneca să fie prea largă – acesta e un defect comun al costumelor ready-to-wear. Dacă restul detaliilor sunt perfecte, iar mâneca arată măcar decent, o poţi strâmta ulterior.
La fel, s-ar putea să fie nevoie să modifici lungimea pantalonilor. Având în vedere că e foarte dificil să găseşti un costum de-a gata care să-ţi vină ca turnat, n-ar trebui să renunţi la un model din cauza unor detalii minore şi, până la urmă, ajustabile. În privinţa pantalonilor, importantă este talia lor. Ea ar trebui să fie nici prea joasă, nici prea înaltă, nici neplăcut de strâmtă, nici excesiv de largă. Ce-i drept, aceste variabile sunt un pic vagi, dar în faţa oglinzii, vei putea judeca mai bine.
Croiul pantalonilor este definitoriu. Un pantalon slim fit nu-i avantajează decât pe cei cu picioare atletice şi lungi, iar un pantalon larg ar poate masca picioarele prea subţiri. Cel mai potrivit pentru toate siluetele este croiul clasic, drept.
Acum, că eşti în temă cu subiectul, îţi va fi mai uşor să cauţi costumul potrivit. Totuşi, “mai uşor” nu are nimic de-a face cu “uşor”. A găsi un costum de-a gata, potrivit pentru fizionomia ta, este un demers solicitant. Dar asta nu înseamnă să renunţi şi să te mulţumeşti cu ce-ţi iese în cale, după principiul “merge şi aşa”. E mai bine să-ţi faci aşteptări realiste, să investeşti timp şi răbdare, iar atunci când ai găsit ceea ce căutai, nu-l lăsa să scape din cauza unui preţ intimidant. Investeşte până la capăt, pentru că e vorba de imaginea ta şi de felul în care te percep cei din jur. Şi pentru că respectul de sine câştigă respectul celorlalţi.
Poți găsi mai multe articole despre stilul masculin contemporan pe blogul nostru, Lifestyle: http://www.cozacone.ro/lifestyle/ sau pe Facebook – https://www.facebook.com/cozacone
Citiți principiile noastre de moderare aici!