Și sârbii din judeţul Arad serbează marți, 7 ianuarie, Crăciunul pe rit vechi. La Arad, zeci de credincioşi s-au adunat luni seara, în Ajun de Crăciun, în curtea bisericii pentru a începe sărbătoarea. Aceasta a demarat, ca în fiecare an, cu o tradiţie cu totul specială: aprinderea stejarului. Sârbii s-au adunat în curtea bisericii din cartierul Gai din municipiu Arad și au dat foc unui stejar, pentru ca tot răul din anul care trece sa dispară. În plus, se spune că focul îi purifică și le dă putere celor care se adună în jurul lui și cântă colinde. Abia după ce stejarul aprins a ars complet, credincioşii au pornit spre casă, dar s-au oprit, pe drum, ca să îşi colinde prietenii.
Conform tradiției, sârbii țin postul Crăciunului și în ajun, așa că după slujba din Ajun, credincioșii au primit sarmale cu ciuperci și fasole bătută. Apoi s-au încălzit cu țuică fiartă și ceai cald.
De Crăciunul sârbesc, femeile pregătesc cele mai alese bucate. În Arad, după zilele lungi de post, sârbii au pregătit bucate specifice de Crăciun, pe care le vor împărţi cu cei dragi. De pe masa de Crăciun nu lipsesc la Arad nici sarmalele și friptura de porc, dar nici mâncarea tradiţională sârbească.
La sărbătoare, alături de comunitatea sârbilor s-au aflat și autoritățile municipale și județene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!