În timp ce majoritatea creştinilor sărbătoreşte Boboteaza, ortodocşii de rit vechi se pregătesc pentru Crăciun. Pregătirile de praznicul Naşterii Domnului încep din timp, astfel încât, în prima zi de Crăciun (n.r. 7 ianuarie) toată lumea să se ospăteze şi să se bucure de sărbătoare. Creştinii ortodocşi de rit vechi respectă tradiţiile şi obiceiurile celor de stil nou, cu deosebirea că sărbătorile de iarnă sunt decalate cu 13 zile din cauza refuzului lor de a trece la Calendarul Gregorian.
În România trăiesc peste un milion de adepţi ai bisericii ortodoxe de stil vechi, îndeosebi ruşi lipoveni, armeni şi sârbi, care îşi ţin credinţa în circa 130 de biserici, schituri şi mănăstiri pe rit vechi.
În judeţul Arad există o comunitate de aproximativ 1.000 de credincioşi ortodocşi sârbi. Sărbătoarea Crăciunului Sârbesc este precedată de un post prelungit ce se încheie azi, cu „Ajunelul”, când în biserică se introduce o creangă de stejar ce va fi sfinţită de preot. După care, ajunelul (crenguţa de stejar – n.r.) e scos din biserică şi i se dă foc. În jurul crenguţei de stejar, copiii cântă melodii specifice Crăciunului.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!