Sărbătoarea a început încă de vineri seara, în Ajunul Crăciunului, cu o tradiţie cu totul specială… aprinderea stejarului.
În ajunul Crăciunului, sârbii s-au adunat adunat în curtea bisericii din centrul municipiului Arad și au dat foc unui stejar, pentru ca tot răul din anul care trece să dispară. În plus ,se spune, focul îi purifică și le dă putere celor care se adună în jurul lui și cantă colinde.
Conform tradiției, sârbii țin postul Crăciunului și în ajun. După slujbă, credincioșii au primit sarmale cu ciuperci și fasole bătută. Apoi s-au încălzit cu țuică fiartă și ceai cald. Abia după ce stejarul aprins a ars complet,credincioșii au pornit spre casă ,dar s-au oprit pe drum, ca să își colinde prietenii.
De Crăciunul sârbesc femeile au pregătit bucate alese. De pe masă nu lipsesc sarmalele și friptura de porc, dar și mâncarea tradițională sârbească.
Citiți principiile noastre de moderare aici!