Comuna Dorobanți pare complet izolată la granița cu Ungaria. Fără niciun alt sat aparținător, populația este redusă numeric – în jur de 1.600 de persoane. Astfel, nici bani nu există și, implicit, nici infrastructură. Dacă drumul până în localitate mai e cârpit cât de cât, în sat lucrurile stau cât se poate de rău. Singura stradă asfaltată, cea care vine în continuarea drumului județean, este plină de gropi, iar restul ulițelor sunt doar din pământ și, în unele cazuri, cu piatră. Localnicii spun că nici nu-și amintesc de când nu au mai văzut muncitori care să repare strada principală, pe care circulă și autobuzul. ”Nu cred că am avut vreodată străzi atât de proaste ca în acest moment. Nu ai pe unde să mai ocolești gropile dacă circuli cu mașina. Mai astupăm noi cum putem, că Primăria nu face nimic”, se plânge un localnic.
Fără speranțe
Oamenii sunt la limita răbdării, dar Primăria nu le dă speranțe că va fi mai bine. Primarul comunei, Korondi Jozsa Erika, spune că în acest an nici nu poate fi vorba de asfaltări. Bugetul este atât de sărac, încât suma disponibilă pentru reparații este ridicol de mică: în jur de 7.000 de euro!
”Tot bugetul comunei este de 400.000 de lei, iar Consiliul Județean nu alocă în acest an bani pentru reparații de drumuri. Nu avem nicio posibilitate să asfaltăm. Tot ce am planificat este să cumpărăm niște piatră și să mai umplem gropile pe drumurile din pământ”, spune primărița.
Nu se știe câți kilometri (sau, poate mai corect, câte sute de metri) de drumuri vor beneficia de piatră. ”Vom vedea când vor lucra pentru câte străzi ajunge piatra pe care o cumpărăm. Am încheiat deja contractul cu o firmă și vom începe curând micile reparații”, a completat primărița.
La mila Guvernului
Speranțe pentru asfalt sunt doar pentru anul viitor. Iar asta doar dacă Guvernul va aproba proiectul depus pentru finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). S-a solicitat suma de 1.000.000 de euro pentru asfaltarea a 5,2 kilometri de drum din comună, însă nu există nicio garanție că Guvernul va aloca banii. Solicitările de acest fel sunt cu sutele venite din toată țara, iar puține primării au norocul să primească bani. Și, aproape întotdeauna, mai puțini decât cer.
Citiți principiile noastre de moderare aici!