JURNAL ARĂDEAN: Domnule primar, care sunt cele mai importante proiecte ale ultimilor trei ani în Lipova?
Florin Pera: Am continuat toate proiectele demarate în precedentul mandat, în care am fost consilier local, am finalizat reabilitarea bisericii Adormirea Maicii Domnului, un proiect realizat din fonduri europene, având o valoare de aproximativ 5 milioane de euro. Celelalte proiecte, parcul, piața veche și grădinița, sunt în continuare în lucru, la fel podul și școlile din Radna.
JA: Cum stați cu podul?
F.P.: Aici lucrurile sunt puțin mai complicate. Un pod de vechimea acestuia, cu defecțiunile constatate, este mai greu de pus în valoare și de reabilitat. Pe măsura avansării lucrărilor au fost identificate și alte probleme care au trebuit evaluate. Sper ca acum, după ultima expertiză tehnică, lucrurie să se decanteze, iar lucrările să meargă în alt ritm.
JA: Niciun proiect nu se termină fără costuri suplimentare.
F.P.: Nu doar costuri suplimentare, pot apărea probleme la toate etapele, tot felul de piedici, tot felul de neplăceri, dar eu cred că le-am depășit pe toate și nu vom mai avea probleme.
JA: V-am întrebat de pod pentru că acesta, alături de străzi, sunt locuri importante pentru locuitorii orașului.
F.P.: Am reușit, cu ajutorul lui Dumnezeu, să finalizăm lucrările la una dintre cele mai dificile porțiuni, strada Timișorii, unde săptămâna trecută am redeschis circulația, pentru că, în februarie fiind, vremea a ținut cu noi, iar asta mă bucură foarte mult.
JA: Ca peste tot, viitorul sunt copiii. Ați reușit să faceți unele investiții și în școlile din Lipova?
F.P.: Primul meu proiect, cu care am venit de acasă, de care am aflat în fostul exercițiu financiar, prin care sălile de clasă au fost dotate cu videoproiectoare și table inteligente, prin care toți copiii au putut beneficia de tablete, iar profesorii de laptop-uri, am reușit să-l implementăm pe ultima sută de metri. Am mai depus un proiect prin PNRR pentru dotarea școlilor, în valoare de circa 4 milioane de lei și alte 7 proiecte, prin aceeași linie de finanțare, pentru eficientizarea energetică a școlilor din oraș.
JA: Despre ce sume vorbim la accesarea acestor fonduri?
F.P.: Prin PNRR aproximativ 30 de milioane de lei, dar noi am accesat și prin alte surse guvernamentale și europene, AFM sau Anghel Saligny, valoarea totală a tuturor proiectelor aflate în lucru la Lipova, depășind 100 de milioane de lei, adică aproximativ 20 de milioane de euro, bani foarte mulți. Am avut, binențeles, multe discuții privind partea noastră de cofinanțare, care la majoritatea proiectelor este de 2%, bani pe care-i putem obține acesând credite. Vorbim de două milioane de lei pentru a beneficia de 100 de milioane de lei, acești 100 de miioane însemnând bugetul de venituri al orașului nostru, un oraș cu 10.300 de locuitori, pe 6 ani.
JA: Domnule primar, cu cetatea Șoimoș, căreia i s-a prăbușit un zid, s-a făcut un fel de ping-pong mediatic în ultima vreme, între Primăria Lipova și Consiliu Județean Arad.
F.P.: Îmi pare rău că așa s-a interpretat, că am face un joc pentru a scăpa de răspundere, lucrurile nu stau chiar așa. Noi am predat-o Consiliului Județean, inclusiv zona în care amenajasem o parcare și nu este corect să se arunce vina pe noi, când timp de 10 ani ai deținut în administrare acest obiectiv, ai spus peste tot, două mandate la rând, că o să-l pui în valoare, iar acum să dai vina pe noi. Când am fi putut noi depune un proiect? La început de mandat am prins covidul, nu au fost deschise niciun fel de linii de finanțare în această direcție, abia acum, timid, prin ADR Vest s-a deschis o linie de finanțare pentru așa ceva, dar una firavă. Nu aveam cum să o facem noi, pe când pe fostul exercițiu financiar, eu cred că se putea face. Acum am fost la Institutul Național al Patrimoniului, la Compania Națională de Investiții, am luat legătura cu un expert, sperăm să putem depune cât de curând studul de fezabilitate, pentru ca mai apoi să putem derula investiția necesară.
JA: Sunteți pe malul Mureșului, între dealuri, într-una dintre cele mai frumoase zone ale județului. Aveți perspective de dezvoltare a turismului la Lipova?
F.P.: Lucrăm în colaborare cu majoritatea primăriilor de pe valea Mureșului la constituirea unei organizații de management al destinației, care să faciliteze, printre altele, atragerea de fonduri pentru dezvoltarea turismului în zonă. În același timp, colaborăm cu Universitatea de Vest din Timișoara, care ne-a pus în legătură cu niște parteneri din Ungaria, care, de asemenea, ne vor ajuta la dezvoltarea turismului pe valea Mureșului.
JA: Cu ce vă puteți lăuda la Lipova, cuiva care nu cunoaște deloc orașul?
F.P.: Cred că este foarte important să asigurăm o calitate a vieții corespunzătoare, în acest sens aș promova proiectul de extindere a rețelei de apă și canalizare în cartierul Șoimoș, unde în ultimii 30 de ani toți cei dinaintea mea au promis, dar nu s-a realizat. Acum suntem foarte, foarte aproape de a scoate la licitație proiectul tehnic în vederea extinderii acestei rețele. În altă ordine de idei, eu îmi doresc să dezvolt orașul, să dezvolt comunitatea, iar asta se poate face începând cu reducerea cheltuielilor și mărirea veniturilor. Am reușit ca prin implementarea unor proiecte să schimbăm corpurile de iluminat, reușind să facem o economie substanțială la cheltuielile cu energia electrică, reușind astfel să contribuim și la protecția mediului. Tot cu ajutorul Universității de Vest din Timișoara vrem să demarăm un proiect transfrontalier referitor la pânza de apă freatică din zonă și la nivelul apei geotermale.
JA: Veți mai candida pentru încă un mandat, domnule primar?
F.P.: Da, voi candida. În urmă cu patru ani cineva mi-a spus să nu las orașul pe care-l iubesc pe mâna celorlalți și nu o voi face nici acum. E o chestiune de onoare. Mi-ar plăcea ca lumea să-și aducă aminte de mine ca de un bun creștin, de un om, restul vin de la sine.
Trimite articolul
XApa si canalizare cand o sa bagati in Soimos
Daca e nevoie de ajutorul lui Dumnezeu pentru a asfalta o strada… inseamna ca e mare lucrare. Cativa popi la sfintit gropi cand?
Cu datoriile cum stați? Cam scrie faliment pe primărie. Acum terminați un așa zis “parc” din bugetul local, inițial a fost finanțat din fonduri UE. Acea construcție este ilegală din toate punctele de vedere, nu respectă niciun normă legată de distanță, înălțime și încadrarea în spațiu. Mă întreb, dorm cei de la urbanism și ISC? De ani de zile a bătut pasul pe loc, iar acum e dezastru. De restul proiectelor nu mai zic… pauză.