ARAD. Am câştigat proiectul, dar nu avem fondurile necesare pentru a-l susţine până când Uniunea Europeană ne va da banii înapoi. Cam aşa s-ar rezuma, în câteva cuvinte, situaţia Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean Arad, care a depus un proiect transfrontalier în parteneriat cu unitatea medicală omoloagă din judeţul Bekes, Ungaria.
„Vindecarea fără graniţe în regiunea Criş-Mureş, stabilirea fondului comun de vindecare în judeţele Arad şi Bekes în domeniul sănătăţii” este numele pompos al proiectului cu pricina care, din declaraţiile managerului spitalului arădean, Teodora Olariu, se va rezuma la schimbul de date şi de informaţii între cele două spitale.
“Practic, vom implementa un program IT prin care medicii din Ungaria vor putea citi rezultate medicale ale pacienţilor realizate la Arad şi invers”, a declarat Olariu.
Doar că, potrivit legii, Uniunea Europeană plăteşte aceste proiecte doar pe baza unor facturi emise deja. Mai concret, unităţile medicale, parte a proiectului, trebuie să implementeze proiectul şi, ulterior, vor primi banii cheltuiţi.
„Spitalul Judeţean Arad nu dispune de fondurile necesare pentru derularea acestui proiect, aşa că vom contracta un împrumut pe care îl vom restitui imediat ce Uniunea Europeană ne dă înapoi banii cheltuiţi”, a mai anunţat Olariu.
Şi pentru că Spitalul Judeţean se află în subordinea Consiliului Judeţean Arad, cel din urmă va garanta împrumutul în valoare de 861.600 de euro sau echivalentul în lei, împrumut care îşi va atinge maturitatea în maximum doi ani de zile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!