ARAD. Creșterile dobânzilor din ultimele 12 luni a pus frână creditării, iar cei care aveau în plan să acceseze un credit nu o vor mai face. Singura soluție sunt creditele cu dobândă fixă, chiar dacă lunar aceasta este mai mare decât în cazul dobânzii variabile, însă consumatorii speră la o mai mare predictibilitate.
„Dobânda fixă este văzută de 39% dintre români drept cea mai bună soluție pentru ei, chiar dacă este mai mare decât dobânda variabilă. Răspunsul a fost dat în cadrul unui sondaj de opinie realizat de comparatorul bancar Finzoom.ro, la solicitarea Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB)”, se arată în raportul ce însoțește sondajul. De asemenea, negocierea cu banca se regăsește printre primele opțiuni ale consumatorilor care doresc ameliorarea situației lor financiare, după refinanțarea la propria bancă (8%) și rambursarea în avans (7%).
„Măsurile ce pot genera procese în instanțele de judecată, precum darea în plată, nu reprezintă o variantă dezirabilă decât pentru 1% dintre cei 1.484 respondenți care au răspuns chestionarului. Acest lucru arată că familiile care se confruntă cu creșterea ratelor doresc să găsească o rezolvare a problemelor financiare care să le permită continuarea contractului, nu pierderea imobilului ipotecat în care locuiesc (în majoritatea cazurilor)”, explică cei de la CSALB.
Cu precauție despre viitoarele credite
Potrivit răspunsurilor date în chestionarul „Relația ta cu banca”, prima opțiune pentru 30% dintre respondenți este să nu se împrumute în perioada următoare. A doua alegere (26%) este să facă un credit de nevoi personale sau să aleagă un card de credit. Așadar, suma împrumutată să fie mai mică și mai ușor de achitat. Împrumuturile de la familie sau prieteni reprezintă o variantă pentru 16% dintre consumatori, în timp ce creditul pentru achiziția unei locuințe este dorit de doar 7% dintre români în acest moment.
Pierderea slujbei, principala temere
Nesiguranța unui loc de muncă este principala temere a românilor, 60% dintre respondenți declarând că au o temere în ceea ce privește stabilitatea slujbei, iar situația lor financiară depinde în foarte mare măsură de actualul job. Pe lângă pierderea serviciului, alte îngrijorări la fel de importante sunt inflația, războiul sau pandemia, după cum arată răspunsurile a 51% dintre respondenți.
Fără date publice de la BNR
Cert este că, dacă până în acest an, Banca Națională a României publica lunar o structură în profil teritorial a creditelor și depozitelor clienților nebancari, din acest an regulamentul a fost modificat și BNR nu mai publică aceste date. Așadar, ultimele date privind situația creditelor arădenilor în valută și lei este cea din decembrie 2021. La acel moment arădenii aveau credite în lei în valoare totală de 3.610 milioane de lei, cu 88,5 milioane de lei restanțe și credite în valută cu o valoare totală de 1.190,1 milioane de lei, cu 17,4 milioane de lei restanțe. Din păcate decizia BNR de a nu publica în continuare aceste rapoarte pentru fiecare județ, face imposibilă o analiză financiară a creditării din județul Arad pentru anul în curs, sondajul celor de la CSALB fiind singurul instrument care poate oferi o imagine asupra pieței bancare.
Despre sondaj
Sondajul de opinie „Relația ta cu banca” a fost realizat în lunile august-septembrie 2022, iar chestionarul a fost completat de 1.484 de respondenți, majoritatea între 25 și 55 de ani (70%), salariați (62%) și cu venituri lunare între 2.500-5.000 de lei (39%).
Citiți principiile noastre de moderare aici!