O mulțime de necuvântătoare care au fost sortite pieirii au fost salvate de rangerii din cadrul Parcului Natural „Lunca Mureșului”, în ultimii cinci ani. O meserie care necesită foarte multă dragoste pentru viețuitoarele, plantele și pomii care formează practic un tărâm de basm pentru cei care îi calcă pragul, atât la lizieră cât și mai adânc în pădure. Această meserie presupune protejarea biodiversității aflată în vecinătatea clădirilor gri din beton, de gălăgia și țevile de eșapament, de nervi și stres.
Câteva din animăluțele care s-au perindat pe la Centrul de Vizitare al parcului din Pădurea Ceala au fost îngrijite de mici și redate mai apoi sălbăticiei. Spre exemplu, jderii – Ruffus și Ranger, căprioarele – Bambi și Faline și ciuful Pufuleț. Pe lângă acestea, prin mâna rangerilor au mai trecut pui de șoim, barză, uliu, rândunică, arici, bufniță, broască țestoasă, piton, iar pentru două zile chiar și un tigru.
Frații jderi și tigrul Alex
La începutul lui 2011, doi jderi salvaţi de reprezentanţii Poliţiei Animalelor, de la Dezna, din podul unei case, au fost predați administrației parcului. Timp de șapte luni, rangerii au hrănit micuții cu biberonul, le-au construit o volieră în care au amenajat un habitat apropiat de cel natural. Cei doi frați au devenit vedetele parcului la acea vreme. În octombrie 2011, frații jderi au fost eliberați în sălbăticie. Tigrul Alex a ajuns în Centrul de Vizitare Ceala la vârsta maturității. Fusese crescut de un arădean din cartierul Aradul Nou, dar când a ajuns la maturitate vecinii s-au speriat, au sunat la Poliție și… a ajuns pentru două zile la Centrul de Vizitare. La sfârșitul lui iulie 2011, a fost mutat la Grădina Zoologică din Târgu Mureș.
Animale abandonate
În septembrie 2014, administrația parcului trăgea un semnal de alarmă asupra faptului că foarte multe animale de companie sunt abandonate în Pădurea Ceala. Au fost găsiți pitoni, broaște țestoase și câini. „O practică care tinde să devină un fenomen îngrijorător – abandonarea animalelor de companie în pădure. De cele mai multe ori sunt aduşi câini, care se sălbăticesc sau se înhăitează, dar nu fac excepţie nici animalele exotice, cum ar fi broaştele ţestoase. Acestea sunt abandonate de regulă în Lacul Măltăreţ. Aşa cum se întâmplă şi în cazul altor specii introduse în afara arealului natural, ţestoasele exotice concurează şi de multe ori elimină speciile autohnone, devenind invazive”, ne spuneau atunci reprezentanți parcului.
O meserie cu dragoste
„Rangerii s-au atașat foarte mult de micuții care au avut nevoie de îngrijiri pentru a supraviețui, iar când au ajuns la maturitate, au fost eliberați. Fie că animăluțe au fost abandonate sau aduse chiar de proprietarii lor, fie că le-a murit mama, rangerii de la Centrul de Vizitare i-au luat în grijă. Singurul animăluț de care rangerii au acum grijă este un huhurez, care mai trebuie să se înzdrăvenească pentru a putea fi eliberat”, a declarat Paul Hac, directorul Parcului Natural „Lunca Mureșului” Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!