Criza se adânceşte şi la nivel judeţean, dacă se are în vedere faptul că administraţia judeţeană caută soluţii de creditare. Avem două credite contractate deja, însă lucrurile nu se opresc aici. CJA se gândeşte la noi variante pentru a se împrumuta cu milioane de euro. Există deja trei variante de obţinere de fonduri pentru Consiliul Judeţean: credit bancar, emisiune de obligaţiuni şi leasing financiar. Administraţia judeţeană a anunţat că intenţionează să se împrumute cu milioane bune de euro, căutând în prezent variante optime pentru reducerea, la minimul posibil, a dobânzilor pe care ar trebui să le plătească.
Peste 11 milioane euro!
„Consiliul Judeţean Arad intenţionează să contracteze un împrumut în valoare de aproximativ 7 milioane euro prin credit bancar şi/sau obligaţiuni, să negocieze extinderea şi majorarea unui contract de credit existent cu o valoare de aproximativ 3,4 milioane euro şi să contracteze un leasing în valoare de aproximativ 1,3 milioane euro, pentru realizarea unor investiţii de interes local”, se subliniază într-un document al administraţiei judeţene.
CJA caută şi o firmă specializată în consultanţă, pentru că „sumele care se doresc a fi contractate trebuie să se încadreze în plafonul maxim de îndatorare, să aibă o eficienţă cât mai mare şi să fie adaptat la nevoile autorităţii contractante”. Firma se va ocupa, contra cost, atât de calculele necesare pentru alegerea variantei optime de împrumut, cât şi de întocmirea documentaţiei pentru licitaţia ce urmează să fie organizată în acest sens. CJA va plăti firmei, pentru serviciile de consultanţă, o sumă de până la 513.828 lei.
Două credite până acum
Conform datelor prevăzute într-un raport al Direcţiei economice a CJA, pe trimestrul al treilea al acestui an, gradul de îndatorare a unităţii administrativ-teritorial este de 4,18%. Acesta vine ca urmare a două credite contractate de administraţie, unul în 2001, cu o valoare de 4,5 milioane euro (pentru Compania de Apă) şi unul în 2010 (CJA a contractat o linie de credit în valoare de 9,5 milioane euro, pentru realizarea investiţiilor publice de interes judeţean ”Sistem integrat al deşeurilor solide în judeţul Arad” prin Programul Operaţional Sectorial “Mediu” 2007-2013 şi Modernizare tronson Juliţa-Mădrigeşti, componenta traseului turistic E68-Moneasa” prin Programul Operaţional Regional 2007-2013).
Cel de al treilea credit pentru contractarea căruia s-a dat votul consilierilor judeţeni în cursul săptămânii trecute nu a fost încă inclus în calculul gradului de îndatorare realizat în cursul lunii trecute. De menţionat, aleşii judeţeni au aprobat săpămâna trecută accesarea unui credit de circa 7,5 milioane euro pentru infrastructură.
Până în 2025
În cazul creditului pentru Compania de Apă, durata de finanţare este de 180 de luni (până în 2016), iar perioada de rambursare se termină în 21 august 2016.
Cel de al doilea credit are tot o durată de finanţare de 180 de luni (până în 2025), dar are o perioadă de graţie de 36 de luni. Asta înseamnă că vom rambursa creditul începând cu luna august 2013 şi până în 17 august 2025.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!