ARAD. Cine și câți bani va câștiga după ce deputații au decis să modifice prin două proiecte legislative legea-cadru de salarizare în sectorul public? Se dă startul unor creșteri salariale chiar înainte de înghețarea angajărilor în sectorul public? De cine va depinde ca angajații din sectorul bugetar să ia lefuri mai mari? Toate întrebările vin după ce la sfârșitul lui mai prin Camera Deputaților au trecut două proiecte legislative, proiecte care vor ajunge acum la președintele Iohannis spre a fi promulgate.
Primul este proiectul PLX 60/2022 – Proiect de Lege pentru completarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi pentru completarea Legii nr.7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar; iar al doilea – Plx 21/2022 – Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Deputatul PNL Arad, Sergiu Bîlcea, ne-a oferit și câteva lămuriri, la solicitarea Jurnal arădean/aradon.ro: „Practic, s-au votat câteva sporuri în ministere, acolo unde nu erau incluse în legea-cadru, și a fost majorat plafonul pentru cei care lucrează cu fonduri europene și împrumuturi. De asemenea, s-a votat ca în cazul angajaților de la nivel central – vorbim inclusiv de primari și viceprimari – să se recalculeze salariul în funcție de salariul minim brut din 2021, nu în funcție de salariul minim brut din 2019, așa cum era până acum”.
Întrebat dacă aceste majorări salariale pot fi startul unor alte și alte majorări în sistemul bugetar, deputatul arădean a punctat: „Teoretic, dacă salariul viceprimarului se majorează pot fi luate în considerare și alte majorări, stipulările legislative fiind că salariul angajaților nu poate depăși nivelul de salarizare a viceprimarului. Dar aici totul depinde de fiecare unitate administrativ teritorială în parte, dacă poate susține majorările, dacă există buget și alți factori”. În final, deputatul a ținut să mai transmită că aceste majorări prevăzute de cele două proiecte legislative erau absolut necesare și că ar trebui urgent să se ia în calcul și o creștere a pensiilor dată fiind rata inflației.
Ce spun primarii din județ?
Pentru că am vrut să vedem și care este pulsul în județul Arad am discutat cu mai mulți primari de orașe. Dacă primarul Nădlacului, Ioan Radu Mărginean nu a vrut să comenteze aspectele financiare ce țin de salarizarea funcțiilor de primar și viceprimar, primarul orașului Pâncota, Dan Pocrișer, ne-a spus: „La nivelul orașului nostru, vorbim de maxim 50 de mii de lei, impact bugetar pe un an de zile. Deci nu se pune problema să nu putem suporta această creștere”.
Și Flavius Chereji, primarul orașului Chișineu Criș, a punctat că „în ceea ce privește administrația locală, nu este vorba despre o mărire salarială în sine, este de fapt aplicarea prevederilor legii salarizării personalului plătit din fonduri publice la nivelul anului 2022, în condițiile în care, până în prezent, salarizarea a fost plafonată prin raportare la salariul minim pe economie aprobat pentru anul 2019”. „Am urmărit evoluția inițiativei legislative privind modificările aduse Legii-cadru nr. 153/2017 și adoptarea pachetului de măsuri pentru creșterea salariilor bugetarilor, pentru a avea predictibilitate în ceea ce privește impactul acestor cheltuieli certe asupra bugetului Orașului Chișineu-Criș. Bugetul Orașului Chișineu-Criș pentru cheltuielile de personal din aparatul de specialitate pentru anul 2022 este de 6.102.000 lei, respectiv un procent de 25,32% din bugetul orașului. Așadar, această majorare cu 1/4 din diferența de salariu prevăzută de Legea 153/2017 poate fi susținută din bugetul Orașului Chișineu-Criș”, a mai spus Chereji.
Impactul unor creșteri suplimentare
Călin Abrudan, primarul orașului Ineu, a ridicat în discuție și eventualele creșteri care ar putea fi urmate acestor modificări în legea-cadru, raportându-se la veniturile orașului pe care îl administrează. „Noi avem aproximativ 25% din buget alocat pentru cheltuielile de funcționare, aici incluzând atât salariile, cât și utilitățile. Era firesc și normal ca salariul să fi fost stabilit în funcție de salariul minim actualizat, așadar creșterea să fie făcută periodic, dar chiar și în aceste condiții impactul bugetar nu va fi unul foarte mare. Totuși, raportându-ne pe viitor la salariul viceprimarului ar putea apărea modificări, în funcție de ce decizie vom lua în Consiliul Local. Nu putem fi ipocriți și trebuie să spunem că oricine se bucură de o creștere salarială, mai ales în condițiile inflației actuale. Pe de altă parte, însă, trebuie să luăm în considerare că avem investiții din fonduri europene care intră în implementare în acest an, avem utilitățile care au crescut enorm față de anii anteriori, iar previziunile noastre bugetare sunt mai mici cu aproximativ 1 milion de lei. Așadar, contextul economic nu ar permite sustenabilitatea unor creșteri salariale, să le numim <în lanț> la nivel bugetar”.
Curtici: proiecția impactului bugetar
Primarul Curticiului, Bogdan Ban, ne-a oferit un răspuns bine documentat, inclusiv cu o proiecție a impactului bugetar. Așadar, dacă în acest moment indemnizația brută lunară a primarului este de 13.728 lei, creșterea prognozată ar urma să îi aducă primarului o indemnizație lunară brută de 15.180 lei. În ceea ce îl privește pe viceprimar, acesta ar urma să câștige cu 1.180 lei mai mult – de la 11.232 lei la 12.420 lei. Per total, până la finele anului creșterea brută a fondului de salarii ar fi de 15.840 lei. „În conformitate cu prevederile art.11 din Legea-cadru nr.153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale «Administraţie» din aparatul propriu al primăriei şi consiliului local, salariile de bază se stabilesc anual prin hotărâre a consiliului local, în urma consultării organizaţiei sindicale reprezentative la nivel de unitate sau a reprezentanţilor salariaţilor. Nivelul veniturilor salariale se stabileşte cu respectarea a două condiții imperative: fără a depăşi nivelul indemnizaţiei lunare a funcţiei de viceprimar de oraş; cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetele de venituri şi cheltuieli. Așadar, creșterea brută a indemnizațiilor de bază pentru primari și viceprimari are un impact nesemnificativ asupra bugetului local. Creșterea brută a indemnizațiilor de bază pentru primari și viceprimari nu conduce la creșteri salariale ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din cadrul familiei ocupaţionale «Administraţie» din aparatul propriu al primăriei şi consiliului local, deoarece acestea nu sunt stabilite pe bază de coeficienți”, a explicat Bogdan Ban.
Cert este că dacă președintele Klaus Iohannis va decide să promulge cele două legi, primarii și viceprimarii vor beneficia de creșteri salariale, precum și cei angajați în structurile centrale, dar acesta poate fi doar începutul unui tăvălug al creșterilor salariale pentru tot sectorul bugetar, totul în contextul unei crize economice iminente.
Atac la Curtea Constituțională
USR a anunțat, printr-un comunicat de presă, că va ataca la Curtea Constituțională aceste modificări legislative. „În prag de criză economică, parlamentarii PSD-PNL-UDMR au votat două proiecte legislative prin care crește salariile din ministere. USR va contesta la CCR cele două proiecte legislative. Majoritatea PSD-PNL-UDMR a introdus în ședința de plen de astăzi, fără fișă de impact financiar, fără consultare publică și fără să respecte legea salarizării unitare, amendamente care duc la creșterea salariilor pentru angajații din ministerele Sănătății, Culturii, Transporturilor, Sportului, dar și pentru angajații care gestionează fonduri europene”, se arată în comunicatul USR.
Trimite articolul
Xsa aiba bani de pita scumpa….noi restul sa murim de foame….sa fie primari la mamicile lor numa.
si cica nu-s bani de mariri de pensii pt batranii nostri ….. fain ce sa zic !
si cica nu sunt bani de marire a pensiilor batranilor nostri…..!
Politicienii nostri sunt exact ceea ce stim cu totii ca sunt: