ARAD. 200 de copii antepreșcolari cu vârste cuprinse între 11 luni și 3 ani sunt înscrişi, în prezent, la cele 7 creşe din municipiul Arad. 37 de angajaţi ai Serviciului Protecția Copilului și Familiei din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Arad – între care 11 asistente medicale şi 26 de infirmiere – se ocupă de serviciile integrate de educație, îngrijire și supraveghere a copilaşilor.
Din acest an, creşele vor trece din subordinea Primăriei în cea a Inspectoratului Şcolar Judeţean. La finele lunii trecute, Consiliul Local Municipal a adoptat o hotărâre privind solicitarea de arondare a creșelor aflate în structura Direcției de Asistență Socială Arad la unitățile de învățământ preșcolar în cadrul cărora acestea funcționează. Solicitarea a fost transmisă Inspectoratului Şcolar Judeţean care mai aşteaptă o decizie de la Bucureşti pentru a pune punct procedurii de preluare a celor 7 creşe din municipiu.
Arondate grădiniţelor
Creşele ar urma să fie arondate unităților de învățământ preșcolar cu personalitate juridică unde funcționează, astfel: *Creșa nr.1 din Arad, strada Izoi nr.1, la Grădinița cu program săptămânal „Palatul fermecat”; *Creșa nr.8 din Arad, strada Frunzei nr. 2/4, la Grădinița cu program prelungit „Mămăruța” – Școala Gimnazială „Adam Nicolae” Arad; *Creșa nr.10 din Arad, strada Constantin Brâncuși nr. 60/A, la Grădinița cu program prelungit „Furnicuța”; *Creșa nr.14 din Arad, strada Patria nr.2-4, la Grădinița cu program prelungit nr.14; *Creșa nr.16 din Arad, strada Predeal nr.3, la Grădinița cu program prelungit nr.16 „Prieteniei”; *Creșa nr.19 din Arad, str. Griviței nr.17, la Grădinița cu program prelungit nr.19 „Piticot”; *Creșa „Kinkskereso” din Arad, strada Piotr Ilici Ceaikovski nr.32-34, la Grădinița cu program prelungit „Kinkskereso” – Colegiul „Csiky Gergely”.
Aşteptare pe transferul personalului
„Legea prevede ca creşele aflate în subordinea Consiliului Local să să fie preluate în cadrul sistemului de educaţie. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 100/2021, până la 1 octombrie, administraţia publică locală trebuia să facă demersuri pentru predarea creşelor. Ceea ce s-a şi întâmplat. Consiliul Local Municipal a emis o hotărâre cu privire la solicitarea de arondare a creșelor aflate în structura Direcției de Asistență Socială Arad la unitățile de învățământ preșcolar în cadrul cărora acestea funcționează. Am transmis această solicitare Inspectoratului Şcolar Judeţean şi acum aşteptăm decizia IŞJ privind acordul de preluare a creşelor” – a precizat Oana Pârvulescu, director al Direcţiei de Asistenţă Socială Arad.
De cealaltă parte, Marius Gondor, inspector şcolar general al IŞJ Arad, ne-a declarat:
„Noi vom prelua creşele. Consiliului de Administraţie al IŞJ a luat act de hotărârea Consiliului Local Municipal. S-au făcut propunerile de arondare a creşelor la unitățile de învățământ preșcolar cu personalitate juridică unde acestea funcționează – de preferat grădiniţe cu program prelungit. Am făcut solicitare către Ministerul Educaţiei pentru a primi numărul de posturi în plus pentru a putea prelua personalul acestor creşe. Suntem în linie dreaptă, aşteptăm să primim cât de curând aceste posturi.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!