ARAD. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Arad, în ultima săptămână, la nivelul județului au fost înregistrate 1654 de cazuri de infecții respiratorii, atât la copii, cât și la adulți, dintre care 25 au necesitat tratament medical sub supraveghere, fiind internați în spital. De asemenea, alte 192 de persoane a fost diagnosticate cu pneumonii, dintre care 33 au fost spitalizate.
Nu a fost, însă, confirmat niciun caz de gripă, potrivit datelor DSP. Numărul persoanelor vaccinate antigripal de la începutul sezonului a ajuns la 15728
Secțiile de copii din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad continuă să fie destul de aglomerate, deși numărul internărilor înregistrează o ușoară scădere. Potrivit Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, miercuri, 4 decembrie, la Pediatrie II erau internați 35 de copii, capacitatea secției fiind de 42 de paturi.
„Nu toți copii internați sunt cu infecții respiratorii, dar putem spune că 75 dintre ei au fost diagnosticați cu răceli de sezon”, a precizat Simina Roz, purtătorul de cuvânt al SCJU Arad.
Ce sunt virozele?
Virozele respiratorii sunt afecțiuni extrem de des întâlnite, cu precădere în sezonul rece. Sunt afecțiuni ale căilor aeriene, cu transmitere interumană și cu un tablou clinic divers. Boala se limitează în cea mai mare parte la nivelul căilor respiratorii superioare, dar în anumite cazuri infecția poate evolua spre căile respiratorii inferioare. (cazuri cu imunitate scăzută).
Principalii factori care favorizează apariția virozelor sunt reprezentați de: virusuri sincițiale – A si B, rinovirusuri, virusuri paragripale și virusuri gripale A, B si C, enterovirusuri, adenovirusuri, coronavirusuri. Persoanele care suferă de o boală pulmonară cronică (BPOC, astm bronșic), care au probleme cardiace, persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cele care nu respectă o igienă riguroasă, dar și copiii cu vârsta de până la doi ani sunt mai expuși la dezvoltarea acestor afecțiuni respiratorii, iar evoluția bolii este diferită de la un pacient la celălalt în funcție de tipul virusului, de localizare și de istoricul medical al pacientului.
Viroză sau gripă?
Virozele respiratorii (răceala comună) și gripa sunt afecțiuni respiratorii cauzate de virusuri diferite. Virozele nu provoacă, în general, probleme medicale grave și nici complicații severe, în schimb gripa este mult mai agresivă ca manifestare și poate duce la complicații severe. Pentru persoanele aflate în categoria de risc se recomandă administrarea vaccinului antigripal.
În cazul gripei debutul este brusc, pacientul prezentând febră crescută, peste 39 de grade (39-40 grade), frisoane, dureri musculare severe, cefalee, dureri de gât, nas înfundat, tuse frecventă, disconfort generalizat, stare de slăbiciune, complicații severe cu afectarea căilor respiratorii inferioare.