Posibilitatea creșterii vârstei de pensionare, la 70 de ani, a creat valuri nu doar în mediul politic, ci și în societate. Informațiile vehiculate au pornit de la un proiect de lege inițiat de președintele PNL, Florin Cîțu, pe vremea când era premier. Totuși, se pare că proiectul nu ar propune o majorare impusă a vârstei de pensionare, ci o creștere facultativă.
Dezbaterile au devenit rapid de interes pe scena politică, națională și locală, fiecare partid încercând să explice în ce măsură proiectul aflat în Parlament poate deveni realitate. Deputații Sergiu Bîlcea (PNL), Adrian Wiener (USR) și senatorul Eusebiu Pistru (PSD) au făcut câteva considerații pe marginea acestui extrem de fierbinte proiect de lege
Poziții din Senat și de la Guvern
„Este un proiect. Cred că nu s-a înţeles, era vorba de voluntar, dacă cineva vrea să mai lucreze şi în felul acesta să contribuie să aibă o pensie mai mare, pentru că se creează un sistem de motivare, deci dacă lucrezi, statul contribuie, te ajută la contribuţii şi atunci vei avea o pensie mai mare. Era un sistem voluntar, nu un sistem obligatoriu”, a declarat, în Senat, Florin Cîțu. Tot pe acest subiect, Ministrul Muncii, Marius Budăi a precizat în ședință de Guvern: „Nici în coaliţie, nici în guvern nu am avut această discuţie. Posibilitatea ca o persoană să rămână în câmpul muncii există şi acum în lege, poate opta, bineînţeles, există şi o bonificaţie dacă rămâne doar în serviciu şi nu încasează pensia. Putem discuta dacă mărim sau nu acea bonificaţie, să vedem în această reformă a pensiilor (…) la care trebuie să lucrăm, alte prevederi, dar în acest moment şi din cauza faptului că speranţa de viaţă în România este scăzută, mult sub media Uniunii Europene, nu susţinem acest proiect”.
Ce spun parlamentarii arădeni?
*Sergiu Bîlcea (deputat, PNL): „Nu pot fi de acord cu majorare vârstei de pensionare în România. Trebuie să avem în vedere speranța de viață care nu este deloc atât de mare, în țara noastră, comparativ cu alte state, de aceea o majorare a vârstei de pensionare nu ar fi deloc oportună. Cred, însă, că este momentul ca în zona aparatului de stat să fie stabilită o vârstă de pensionare de 65 de ani. Această vârstă de pensionare să fie obligatorie în zona funcționarilor publici, dar nu înseamnă că cei care vor dori nu își pot continua munca în mediul privat. Cât despre informațiile vehiculate la nivelul mass-media, nu sunt deloc reale. PNL nu a venit cu o lege prin care să se crească vârsta de pensionare, ci dorim un echilibru între pensionare și speranța de viață”.
*Adrian Wiener (deputat, USR): „Câteva considerente despre pensionarea la 70 de ani – una din propunerile legislative aflate acum pe circuit în Parlamentul României. A munci peste vârsta legală de pensionare trebuie să fie doar alegerea angajatului; sub nicio formă prelungirea activității nu trebuie să fie un mecanism de compensare a deficitului fondului de pensii gestionat insalubru în ultimii zeci de ani (pensii speciale, lipsa creșterii ponderii pilonului II sau inechitățile intrinseci formulei de calcul a punctului). Consider că acordul angajatorului este esențial. Dincolo de opțiunea fiecărui angajat, menținerea în activitate peste vârsta legală de pensionare trebuie să corespundă politicii de personal a angajatorului. Uniunea Salvați România a depus un amendament la proiectul care se află pe traseul legislativ. Prin acest amendament dorim să introducem expres acordul angajatorului pentru continuarea activității peste vârsta de pensionare. […] Cumulul pensiei (contributive, la limită de vârstă) cu salariul nu poate fi interzis: e neconstituțional. Discursul PSD pe temă e unul ipocrit. În 2018, PSD a «pilotat» creșterea voluntară a vârstei de pensionare pentru medici, fără acordul angajatorului, blocând accesul tinerilor medici în sistem. Revolta rezistenței din PNL la propunerea propriului partid, cel puțin articularea acestei revolte este de un populism primitiv”.
*Eusebiu Pistru (senator, PSD): „În România, un bărbat ajuns la pensie mai trăiește sănătos 6 ani și jumătate, în Germania (vârsta de pensionare este mai mare cu 7 luni) dar durata de viață sănătoasă este de 11 ani și jumătate. În Spania – 12 ani și jumătate, iar în Polonia – 8. La femei vârsta de pensionare este mai mare sau egală cu cea din țările Europei Centrală și de Est, dar pensionarele trăiesc mai puțin sănătos comparativ cu celelalte țări. Speranța de viață sănătoasă în România este incomparabil mai mică cu cea din Uniunea Europeană. Să ne concentrăm mai întâi pe rezolvarea cauzelor care duc la aceste realități triste, lipsa unei alimentații și a unei vieți sănătoase din cauza sărăciei, condițiile grele de muncă și apoi să vorbim despre creșterea vârstei de pensionare”.
Trimite articolul
XSa lucrati voi pana la 70
Eu zic sa nu se riste cu majorarea doar pana la 70 de ani ca poate mai prinde omul pensie 1 luna, 2, 3, care mai prinde. Cel mai indicat ar fi ca sa majoreze la peste 75 de ani, atunci sigur nu mai prindem pensia. Ne ia Kuki direct de la munca.
-
Mare dreptate,hai fie și 80 de ani , da pe ăștia cu pensi speciale,și care ies mai repede ar trebui micșorată vârstă,așa la 35 de ani să iasă la pensie , vreau câți mai mulți pensionari speciali sa duc in spate, ce naiba, vreau să simnt că trăiesc
La cat de mari sunt pensiile pt un om de rand, nici nu ar trebui sa-i mai lasati la pensie, bine ca se pensioneaza la 40-45 de ani cei cu pensii mari ,ca doar au muncit mai greu decat cei din mina, sanatate, fabrici, etc!!!! RUSINE!!!!! Sa munceasca omul de rand ca sa faca pensie la cei tineri pensionari…. SA TRAITI BINE !!
Premiul Zmeura de Aur (cel mai prost premier) – ediția România – câstigător fără drept de apel: Florin Câțu:
Realizările pentru care se acordă: aducerea nivelului de trai al majorității la limita suportabilității prin:
– înghețarea sau creșterea insignifiantă a majorității veniturilor salariale și a pensiilor
– stimularea speculei în domeniul energetic (zisă și reformă sau liberalizarea pieții gazelor și energiei electrice)
– creșterea în lanț al prețurilor la toate produsele
– emigrarea în masă a populației active reluată ca urmare a măsurilor luate
Un premier mai ticălos și mai cinic decât acest Cîțu, nu cred să mai existe prin UE.
1.” nu va creste ” ” e facultativ” dar………… daca iesi la 65 vei avea pensie mica, egala cu ajutorul social
2,. acordul angajatorului pentru continuare va fi doar pentru posturi de directori, platite gras, magistrati, politisti …….
ce ticalosi!!!!!!!!!
Toata discutia asta a pornit de la faprul ca multi angajati la stat dupa pensionare se reangajau la stat de multe ori pe aceasi functie sau post (nu la privat, ci la stat) incasand atat pensie destul de mare cit si salariul de bugetar suficient de mare) umul care a lucrat pe santier sau salahor nu mai are resurse fizice sa se reangajeje pe acelasi post sau altundeva in mediul privat. Dar nah lumea prefera sa bata campii, sa divagheze in loc sa se pronunte despre problema de fond (cumulul pensiei cu salariul la STAT,) pt ca unii au o munca la stat atat de ‘istovitoare” incat isi pot permite fara probleme munca ipana la moarte ncasand atat pensie cat si salariu la STAT , scriu cu majuscule poate pricep turmele de comentaci.
-
Daca nu stii macar taci …
Deci varsta mea de pensionare va fi de 70 de ani ca statul sa poata plati pensiile nesimtite si/sau speciale ale tuturor trantorilor fosti securisti si a odraslelor pretioase din institutiile statului care vineri la ora 14 sunt inchisi si sambata nu lucreaza, respectiv vor iesi la pensie cu 15-20 de ani mai devreme decat mine. Inteleg. Sa cheltuiti banii respectivi pe laxative. Chiar nu mai e de stat in tara asta….
Si Bîlcea asta nu stie sa schimbe nici un bec
MINCIUNI a la penele si hUsere! Aceste partide neavente si insalubre vor sa-si bata joc de romani si nu stiu ei cum vor sa-i prosteasca sa accepte asemeena ticalosie pe care vor sa o faca :MARIREA INTENTIONATA varstei de pensionare! Fiindca acolo se tinde…vor sa ia exemplu de la unele tari europene unde conditiile de lucru si speranta de viata sunt mult superioare de ceea ce se intampla la noi…
Exact aceeasi minciuna au propagat-o acesti raufacatori politici si cand au liberalizat energia; au venit cu teoria mincinoasa ca ” nu vor creste preturile facturilor ,daca lumea va trece la sistemul liberalizat si IATA: AU FACUT FACTURI ASTRONOMICE SI COLOSALE ,incat romanii nu le mai pot achita!
Si nu ii inteleg pe unii cetateni cum mai pot vota asemenea partide fara empatie fata de oameni si cum pot cadea prada prostelii acestora,de fiecare data la alegeri !!! Loculm acestor partide insalubre este in lada de gunoi a Istoriei !!
Cred ca este o necesitate sa iesim la 70 de ani la pensie. Trebuie sa fie conform celor din UE. Nici nu ar trebui sa mai comentam acest lucru, cei ce ne conduc stiu mai bine. Veti vedea ca dupa ce iesim la pensie la 70 de ani vom avea un trai mai bun ca acum.
-
… in rai
Trebuie sa ne pensionam la 70 de ani ca sa tinem gloata de pensionari anticipati cu pensii speciale si nesimtite. Hotie pe fata, nu altceva.