„Îmi asum această creştere” – a spus primarul Gheorghe Falcă referindu-se la majorarea cu 25% a impozitului pe care arădenii persoane fizice îl vor plăti în 2018 pentru clădirile rezidenţiale. Afirmaţia a fost făcută în cadrul dezbaterii organizate vineri de Primăria Municipiului Arad pe marginea proiectului de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2018. Trebuie precizat însă că nici primarul, nici vreun alt reprezentant al Primăriei prezent la dezbatere nu au făcut referire exactă la creşterea cu 25% a impozitului pe clădiri.
În timp ce directorul Direcţiei Venituri din cadrul Primăriei a vorbit despre creşterea indicelui de impozitare pentru clădiri, persoane fizice, la 0,15% (fără să sublinieze că aceasta conduce la creşterea impozitului cu 25%), primarul Gheorghe Falcă a preferat să dea un exemplu. Edilul a prezentat cazul unui apartament de 90 de metri pătraţi, pentru care în 2017 s-a plătit un impozit de 248 de lei, iar în 2018 se vor plăti 310 lei. Cei 62 de lei în plus pe 2018 reprezintă exact 25% din valoarea impozitului pe 2017. Dar acest lucru nu a fost evidenţiat. Primarul a preferat să facă legătura între creşterea impozitului şi majorarea salariului minim pe economie cu 76 de lei pe lună, insistând pe faptul că „a 12-a parte din creşterea salariului va fi dată comunităţii. Eu cred că e o politică corectă” – a punctat Gheorghe Falcă. Edilul a ţinut să mai sublinieze că a ales creşterea impozitului pentru persoanele fizice, în favoarea persoanelor juridice, explicând că „nu putem să oprim dezvoltarea şi să impozităm firmele”.
Intervenţiile
La dezbaterea organizată de Primărie au participat până într-o sută de persoane, între care consilieri locali municipali din partea PNL, deputatul liberal Glad Varga şi senatorul Adrian Wiener (USR). Au lipsit reprezentanţi ai PSD, absenţa lor fiind remarcată de primarul Gheorghe Falcă.
Dintre cei prezenţi, zece persoane s-au înscris la cuvânt: Florin Stana şi Adrian Wiener (ambii din partea USR), Mircea Pereş (Partidul Alternativa de Vest), Dorina Lupşe (ULALA), Glad Varga (PNL), Remus Tudor Ruja, Marin Moraru, Elena Vlad, Geanina Pistru şi Marius Martin.
În esenţă, reprezentantul USR a propus eliminarea articolului care prevede creşterea impozitelor pentru persoanele fizice. Adrian Wiener a făcut apel la transparenţă. Mircea Pereş a subliniat că „un impozit majorat va infleunţa decizia unei persoane care doreşte să-şi găsească un loc de muncă în această parte a ţării, dar se va reflecta şi în chiria practicată pe piaţa liberă, făcând ca opţiunea forţei de muncă să fie îndreptată mai degrabă spre Timişoara”. Dorina Lupşe a vorbit despre baza de impozitare a clădirilor, pe care o consideră neactualizată „în raport cu dotările din proiectul iniţial al clădirii, raportate la data luării în evidenţă de către Serviciul taxe şi impozite”.
Glad Varga a ţinut să facă „o mică informare” cu privire la pierderile suferite de Arad din cauza modificărilor aduse Codului Fiscal şi a proiectului de buget pe 2018.Remus Ruja a spus că vrea să ştie ce găuri se doreşte a fi acoperite din banii rezultaţi în urma majorării impozitelor. Şi Marin Moraru a exprimat o doleanţă asemănătoare: „Aş vrea transparenţă cu aceşti bani pentru că se fac prea multe cheltuieli care nu se văd sau se văd în bunăstarea anumitor persoane”. Elena Vlad s-a referit la o problemă punctuală de pe strada Câmpurilor, pe care locuieşte. Din 2016, aceasta a fost trecută în zona B de impozitare, însă nu are nici măcar trotuar. „De ce nu se rezolvă problemele pe care noi le semnalăm? Pentru ce se face această majorare de impozit?” – a întrebat arădeanca.
La fel ca deputatul Glad Varga, liberala Geanina Pistru a adus în atenţie „relele tratamente” aplicate Aradului de către Bucureşti, susţinând că i-ar fi plăcut ca „arădenii să fie mai vocali, să spună NU atunci când guvernul a luat bani Aradului”. Omul de afaceri Marius Martin a remarcat că impozitele pentru persoanele juridice „nu se măresc, nu se micşorează” iar apoi şi-a manifestat nemulţumirea în legătură cu aplicarea impozitului pe venit, nu pe profit (deşi această chestiune nu intră în sarcina administraţiei locale).
Falcă: „Noi vrem să protejăm dezvoltarea economică”
Potrivit procedurii, finalul dezbaterii i-a aparţinut primarului Gheorghe Falcă. El a încercat să le răspundă antevorbitorilor, dar a insistat şi asupra unor chestiuni care i s-au părut importante. Edilul a precizat că Aradul are una dintre cele mai mici impozitări pe persoane juridice, iar impozitele colectate de la cetăţeni reprezintă doar 6% din buget. Gheorghe Falcă a vorbit şi despre supraimpozitarea clădirilor lăsate în paragină şi facilităţile acordate celor care le reabilitează. A trecut în revistă şi principalele „mari proiecte” pe care Muncipalitaea le are pentru oraş şi a recomandat ca atunci când se mai fac comparaţii cu Timişoara sau Oradea, să se aibă în vedere şi gara noastră ultramodernă sau centura ocolitoare a Aradului…
„Am demonstrat astăzi (vineri-n.r.) că din numărul mare de taxe şi impozite, municipiul Arad nu s-a atins de 98% din taxe şi impozite din 2015. Mai mult, am arătatat astăzi că Aradul, prin comportamentul guvernului PSD, pierde 16 milioane de euro – bani care trebuia să meargă în sistemul de educaţie, în sistemul de sănătate, în dezvoltarea infrastructurii Aradului. Alte oraşe au ales să impoziteze firmele. Dar noi vrem să protejăm dezvoltarea economică şi am făcut un mic efort în a creşte o singură taxă care nu a fost crescută de trei ani. De aceea, campania împotriva acestui proiect de hotărâre – s-a demonstrat în faţa unui număr mare de oameni – a fost doar o campanie realizată de politicieni care nu au făcut nimic în momentul în care PSD a furat cele 16 milioane de euro Aradului” – a declarat Gheorghe Falcă pentru Jurnal arădean/ Aradon.
Citiți principiile noastre de moderare aici!