Potrivit TION.RO, dispozitivul performant se folosește pentru realizarea biopsiilor în timpul endoscopiilor bronșice, metoda find numită criobiopsie. Prin această procedură, cancerul pulmonar poate fi diagnosticat mai ușor.
Aparatul este prevăzut cu o sondă cu ajutorul căreia este înghețat țesutul pulmonar suspect, dintr-o anumita zonă și mai apoi extras. Dispozitivul folosește dioxid de azot care produce o scădere a temperaturii de până la -89 de grade Celsius. Medicii explică avantajele procedurii.
„În primul rând, endoscopia bronșică cu criobiopsie este o metodă mai puțin invazivă, bine tolerată, nedureroasă și rapidă, comparativ cu biopsia chirurgicală. Un alt avantaj este că această sondă specială, care este introdusă printr-un canal al bronhoscopului, poate ajunge mai ușor la leziunea suspectă, chiar dacă aceasta este localizată în periferia plămânului, spre deosebire de pensele de biopsie care pot fi mult mai greu utilizate în aceste zone. Nu în ultimul rând, țesutul pulmonar extras după înghețare este mult mai mare decât cel obținut prin biopsia cu pensă, putând ajunge chiar și la diametere de 1 cm. Cu alte cuvinte, piesa este mult mai mare și astfel randamentul diagnosticului este unul mai ridicat și se pot efectua mai ușor markerii tumorali care ghidează tipul de terapie oncologică necesară”, spune dr. Emanuela Vaștag – medic pneumolog al Spitalului de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” Timișoara.
Dispozitivul poate fi folosit și pentru crioterapie, conform medicilor. În cazul tumorilor care s-au dezvoltat în interiorul unei bronșii, se pot elibera căile aeriene. În același timp, prin crioterapie se poate face hemostază, oprirea anumitor sângerări. Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș Timișoara” este Centru de Excelență în diagnosticarea cancerului pulmonar.
Cancerul este boala care provoacă printre cele mai multe decese la nivel mondial, anual: aproape 10 milioane de oameni mor de cancer. Organizația Mondială a Sănătății estimează că în următorii zece ani numărul de cazuri s-ar putea dubla. Raportat la numărul de noi cazuri, și decesele provocate de cancer sunt semnificative. Conform medicilor de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara, cele mai frecvente cancere la femei sunt cele de sân, colorectal, de col uterin și de plămân. În cazul bărbaților, pe primul loc este cancerul de plămân, urmat de cel de prostată, colorectal, vezică urinară și cel de stomac.
Citiți principiile noastre de moderare aici!