Consilierul. “Spunea domnul primar că avem un ştrand. Eu vreau însă să vă contrazic: noi nu mai avem un ştrand de mult! Şi sunt discuţii pe care le-am avut şi trebuie să agreem acest adevăr. Noi avem deja, în această vatră a ştrandului, trei funcţiuni diferite: o funcţiune este cea de agrement, căreia i s-a dat o importanţă mai mare anul trecut, prin investiţiile făcute, şi s-a continuat anul acesta şi care a avut un relativ succes, lucru cu care sunt de acord şi e normal să fie aşa. Avem această zonă comercială de petrecere a timpului liber şi avem zona de căsuţe care are cu totul şi cu totul alt metabolism. Avem trei zone total deosebite ca funcţiune şi de accea nu ştiu dacă PUZ-ul tratează sub acest aspect ştrandul, dar sunt convins că aşa ar fi trebuit tratat. Şi din acest punct de vedere, nici mie nu mi-a plăcut gardul, dar trebuie să recunosc, asemeni multora, că aceste garduri vin să delimiteze funcţiunile şi ar trebui să delimiteze cele trei funcţiuni. Costurile sunt foarte ridicate în zona de bazine (să încălzeşti apă, să o tratezi, să filtrezi, să asiguri gazon, să cureţi în fiecare zi gazonul etc), dar în celelalte două zone, nu mai avem nici o raţiune în acest moment să tratăm prin taxe accesul acolo.
Fără taxe la căsuţe şi comercianţi
Am toate argumentele. Şi ce spun acum nu e ceva nou, am spus şi anul trecut, când am avut dezbaterile legate de ştrand. La ora aceasta, avem de a face cu domeniul public, mă refer la zona comercială, care se spune aceloraşi reguli şi cerinţe sociale ca şi cele din cartiere. Sau din centrul oraşului. Şi în cartiere trebuie să asigurăm iluminat, şi în cartiere trebuie să asigurăm salubrizare, şi în cartiere trebuie să asigurăm spaţii verzi, wc-uri publice, şi în cartiere trebuie să asigurăm paza. Deci nu avem nici o raţiune la ora asta, nici o bază legală, sau morală, să percepem un leu, taxă de intrare. Acum sigur că se pune problema că atunci când am semnat era moştenită taxa. În acel moment, însă, aveam un sigur ştrand, iar oamenii care mergeau la plajă sau la baie mergeau să bea apoi o bere la unul sau la altul, pe terasă. Din moment ce am separat, şi zic că am făcut bine că am separat zonele, nu mai avem ce discuta.
Să renunţăm treptat la taxă
Sunt nişte probleme economice, eu înţeleg şi asta, dar haideţi atunci să propunem un calendar pe doi, trei ani, ca să eliminăm această taxă. Nu trebuie acum, rapid, să luăm un ciocan în cap, în buget, sau să dezechilibrăm veniturile, dar haideţi de anul acesta să luăm 30% din taxa de intrare la ştrand, anul viitor să o lăsăm la o treime, iar peste un an să renunţăm la ea. Asta e un aspect. Spuneţi-mi un singur argument pentru care arădenii trebuie să plătească pentru a bea o bere la colegul care a fost aici?!
Doi la mână: în zona de căsuţe, dragi colegi, acei oameni au un titlu asupra acelor construcţii. Unii sunt proprietari, dar şi chiria este un titlu asupra unui spaţiu, iar codul civil este foarte clar, nu are sens să mai discutăm. Acel om are dreptul de acces la proprietatea asupra căruia deţine un titlu licit. Deci trebuie şi acolo să rezolvăm problema. Sigur înţeleg şi asta, problema cu maşinile care intră toate la grămadă şi nu le mai poţi controla. Este o problemă tehnică, dar haideţi să dirijăm toată discuţia în sensul că vom rezolva problema în acest spirit. Că oamenii vor înţelege: au stat 30 de ani, vor mai sta doi, nici o problemă, o să mai plătească doi ani, dar haideţi să dăm noi, administraţia, semnalul că ştrandul a intrat într-o nouă eră. Trebuie să fim înţelegători cu administraţia, cu presiunea asupra veniturilor, cu o eventuală dezechilibrare a veniturilor, dar trebuie făcut un compromis şi trebuie să mergem pe următorii ani: în doi ani să ne propunem să scoatem taxele.
A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!