Sala Rotondă a Prefecturii Arad a găzduit, vineri dimineaţa, şedinţa Comisiei de Dialog Social. Principalul punct aflat pe ordinea de zi a şedinţei a fost „situaţia critică în care se află SC CET Arad SA, prin neasigurarea cantităţii de gaz de la furnizorul C-Gaz, analizarea consecinţelor ce pot decurge prin sistarea furnizării agentului termic în perioada următoare”. Pe lângă directorii CET Arad şi CET Hidrocarburi, pe lângă reprezentanţi ai consiliilor de administraţie ale celor două centrale termice, pe lângă liderii sindicali, la întâlnire au participat şi parlamentarii PSD Arad, Dorel Căprar, Adrian Todor şi Florin Tripa şi consilierii locali municipali Marin Lupaş (independent) şi Ionel Ciupe (ALDE). Mai toată lumea a evidenţiat absenţa reprezentanţilor Executivului Primăriei, în frunte cu edilul Gheorghe Falcă. („Cei care sunt de vină nu au venit” – a remarcat Dorel Căprar.) Şedinţa a durat mai bine de o oră şi jumătate şi probabil s-ar mai fi prelungit mult şi bine dacă sala nu ar fi trebuit eliberată.
Nu s-au spus noutăţi în privinţa situaţiei celor două CET-uri dar, cu toate acestea, unii dintre participanţii la şedinţă s-au arătat surprinşi să afle o informaţie sau alta. Orgoliile au aprins pe alocuri discuţiile purtate, conducând la devierea de la subiect. Nu au lipsit nici intervenţiile politice sau aluziile adresate unor lideri de sindicat cum că ar reprezenta o tabără politică sau alta. Au fost trecute în revistă şi demersurile făcute până acum în scopul rezolvării problemei CET, insistându-se pe întâlnirea iniţiată de deputatul Florin Tripa, la Comisia Economică a Camerei Deputaţilor, cu reprezentanţi ai ANRE şi Ministerului Energiei.
Problemele, în detaliu
Dincolo de toate discuţiile, însă, rămâne o problemă de netăgăduit: activitatea CET Arad este oprită total. Practic, societatea „se află în faliment, mascat de insolvenţă” – cum spunea unul dintre liderii de sindicat. S-a atras atenţia că „la minus patru grade îngheaţă toate instalaţiile, iar la repornire plesnesc” şi că „se vor produce pagube irecuperabile”. S-a vorbit şi despre problema socială care mocneşte la CET Arad, cei aproximativ 250 de angajaţi aflându-se în pericol de a rămâne fără loc de muncă. Nefiind plătiţi, oamenii vor alege să plece să lucreze în altă parte şi ar putea fi cu greu înlocuiţi pentru că nu există forţă de muncă calificată pe acest sector de activitate.
După ce a vorbit despre „ţinerea CET ca monedă politică în prag de iarnă”, deputatul Adrian Todor a întrebat dacă CET Hidrocarburi va face faţă în a asigura confortul termic al arădenilor la temperaturi mult mai scăzute decât au fost până acum (minus 15 – minus 20 de grade). Directorul Victor Ciulean a dat asigurări că CET Hidrocarburi are capacitatea de a furniza energie termică pentru încălzirea locuinţelor. Ceva mai prăpăstios, Ionel Ciupe i-a replicat lui Victor Ciulean: „Eu, în locul dumneavoastră, nu mi-aş asuma asemenea responsabilitate.”
Ulterior, directorul CET Hidrocarburi a fost încolţit cu mai multe întrebări. Astfel, am aflat că, săptămâna aceasta, compania a obţinut licenţă de la ANRE pentru a produce energie termică. De asemenea, am fost informaţi că s-a solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei aprobarea majorării preţului gigacaloriei la 460 de lei, cu menţiunea că această majorare nu va afecta populaţia (care ar urma să plătească în continuare 274 de lei/gigacalorie).
Posibile soluţii
În ceea ce priveşte posibilele soluţii la criza CET Arad, s-a vorbit despre trecerea companiei în patrimoniul Ministerului Energiei, despre retehnologizarea totală a acesteia prin accesarea de fonduri europene, iar ca „soluţie de urgenţă”, reprezentantul Patronatului Naţional Român a propus alocarea de fonduri de la Guvern (pentru că nu doar CET Arad se află în dificultate, ci şi alte centrale termice din ţară).
Citiți principiile noastre de moderare aici!