ARAD. Criza sanitară se resimte și pe piața creditării, astfel că din aprilie și până în luna septembrie a acestui an creditarea în Arad a fost înghețată. Precauția extremă a băncilor a făcut ca accesul la împrumuturi să fie tot mai dificil, astfel că arădenii care au reușit să acceseze credite sunt tot mai puțini. Pe de altă parte, există și o reticență a consumatorilor, întreaga piață economică fiind momentan în așteptarea unei deblocări, atât la nivel medical cât și financiar.
Creșteri la restanțe
În luna aprilie a acestui an, la nivelul Aradului creditele totale în lei erau de 3.113,6 milioane lei, în timp ce restanțele erau de 93,5 milioane lei. După șase luni de pandemie și stări de urgență și alertă, creditele în lei au ajuns la 3.2215 milioane lei, iar restanțele au trecut de 100,2 milioane lei. Procentual cele 6 luni de referință – perioada aprilie – septembrie 2020 – înseamnă o creștere ușoară de 3,46% a creditelor în moneda națională și o creștere semnificativă de 7,16 procente în cazul restanțelor. Defalcat pe tipul de credite accesate, se observă o stagnare a creditelor de consum – diferență între aprilie și septembrie fiind de doar +0,41% (credite consum în luna septembrie – 1.005,8 milioane lei). În cazul creditelor pentru locuințe, creșterea este de puțin peste 3,36 de procente, valoarea totală fiind de 971,8 milioane lei.
Renunță la valută
Trecând la creditele în valută, aici evoluția a fost una pe minus. Așadar, la finalul lunii septembrie arădenii aveau împrumuturi în valută în valoare totală de 1.107 milioane lei. În ceea ce privește tipul de creditare, raportându-ne la luna aprilie a acestui an, atât creditele de nevoi personale, cât și cele pentru locuințe au scăzut. Așadar, în septembrie creditarea în valută a avut o scădere de 4,8% în cazul creditelor de consum și de 4,5% în cazul celor de locuințe.
Mai mult, tendința de a renunța la împrumuturile în valută este una ce s-a accentuat în ultimele 12 luni. Așadar, în luna septembrie a acestui an creditele în valută au scăzut cu 8,2% față de 2019 – cu 11,87% în cazul creditelor de consum și cu 8% în cazul creditelor pentru locuințe. Stoparea creditării în valută a atras și o scădere substanțială a restanțelor pentru creditele active – în acest caz scăderea fiind de peste 40% – de la 24,7 milioane lei în septembrie 2019, la 14,8 milioane lei în septembrie 2020.
Fluctuații de curs valutar
În ceea ce privește cursul valutar oficial, conform raportării Băncii Naționale a României, valoarea medie a monedei euro în luna octombrie a acestui an a fost de 4,87 lei față de 4,75 lei valoarea medie din octombrie 2019. Dolarul, pe de altă parte, a avut în octombrie 2019 o valoare medie de 4,30 lei, în timp ce în acest an moneda americană a ajuns la 4,14 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!