ARAD. Suntem mai puțini şi nici nu suntem prea instruiţi. Așa spun rezultatele statistice după recensământul populației din octombrie 2011. Un procent de 13 la sută din populația Aradului a declarat că are studii superioare, cu un procent mai puțin față de situația la nivel național. Chiar dacă conform Institutului Naţional de Statistică numărul absolvenţilor de studii superioare s-a dublat la nivel național în ultimii zece ani, de la 7,1% în 2002 la 14,4% din populaţiaRomâniei, suntem printre ultimele locuri din Europa, unde procentul celor cu studii superioare ajunge la aproape 30%. O ţară cu procent similar este Italia, unde doar 13,8 % din populaţie are studii superioare.
Primii 12 ani de şcoală
Revenind pe plan local, cea mai mare parte din populația județului susţine că are studii liceale sau gimnaziale, procentul ajungând undeva la 66%. Dintre aceștia 23% sunt absolvenți de liceu, 13,5% absolvenți de învățământ profesional și 29,92% doar cu opt clase. Cei cu patru clase, adică studii primare reprezintă 13% din totalul arădenilor.
Urban versus rural
Aşa cum era de aşteptat procentul celor cu studii superioare din mediul urban este net superior celui din rural. Supremaţia o deţine municipiul unde 19% din populaţie are studii superioare absolvite. Pe locul II în urban se situează oraşul Ineu unde procentul celor şcoliţi la facultate ajunge la 16%, urmat de Sebiş cu un procent mai puţin. Urmează Chişineu Criş şi Lipova cu 12% din populaţie cu studii superioare şi Curticiul cu 10%. Sub 10% se clasează Nădlacul (9%), Sântana (8%), Pâncota şi Pecica cu doar 6%. În mediul rural procentul absolvenţilor de facultate este de doar 6% în timp ce cel al analfabeţilor este de 1,46%. Comuna cu cei mai mulţi, ca număr şi nu procentual, absolvenţi de facultate este Vladimirescu, cu 1227 de persoane cu studii superioare, Şiria cu 407 şi Zimandu Nou cu 380. Una dintre explicaţiile numărului mare al celor instruiţi în aceste localităţi este şi apropierea de municipiul Arad, distanţa mică determinând mulţi arădeni să se stabilească definitiv acolo.
Mai multe analfabete
Din cele 3920 de persoane care s-au declarat analfabete, cele mai multe sunt femei. 2519 persoane de sex feminin nu știu să scrie și 1 401 bărbați au aceeași problemă. Conform declarațiilor toți acești arădeni spun că pot citi dar nu știu să scrie. Singurele localităţi fără nici o persoană care să se declare analfabete sunt Pleşcuţa, Archiş şi Dezna. Nici un arădean nu a declarat că nu ştie nici să scrie şi nici să citească.
Citiți principiile noastre de moderare aici!