ARAD. O singură voce a unei directoare de grădiniţă din Arad, Tatiana Ifju, a ridicat la întâlnirea cu ministrul Educaţiei problema acută din grădiniţele arădene: insuficienţa personalului. O îngrijitoare, nici măcar aceasta nu e cu normă întreagă, la peste 100 de copii într-o grădiniţă cu program prelungit. Acolo unde se serveşte masa, unde copiii trebuie culcaţi, îmbrăcaţi, hrăniţi şi supravegheaţi, ajutaţi uneori la baie, spălaţi şi multe altele. Aceasta este situaţia de la PP1. Sau o alta: o sigură femeie de serviciu la trei clădiri, situate la trei străzi distanţă. Sau o bucătăreasă care este şi îngrijitoare şi taie cartofii şi spală vasele şi duce copiii la baie. Şi cu siguranţă situaţii similare sunt în multe alte unităţi de învăţământ preşcolar, dar o singură voce s-a făcut auzită din sistem. Şi cea a liderului de sindicat al SDI Arad, Dănuţ Ieneşescu, care a solicitat ministrului o lămurire pe situaţie. Ministrul nu a răspuns direct. A rămas doar întrebarea.
Din datele pe care le-am primit de la Inspectoratul Şcolar Judeţean în 15 grădiniţe din cele 19 cu personalitate juridică e nevoie de oameni în plus. Aproape fiecare director a depus cerere pentru a i se aproba angajarea de personal. Nu pe posturi nou înfiinţate ci pe posturi existente dar care după pensionarea celor care le ocupau sau pur şi simplu după demisia lor, au rămas libere şi blocate.
Pentru că legislaţia nu permite angajări. O legislaţie care nu pare să ţină cont de ceea ce se întâmplă în lumea reală. Articole şi ordonanţe declarate neconstituţionale, unele abrogate, altele menţinute, un iureş legislativ care însă nu ţine loc de oameni. De acei oameni de care grădiniţele au nevoie pentru a-şi desfăşura activitatea în bune condiţii. Pentru că cei mici trebuie supravegheaţi tot timpul de cineva, pentru că nu pot fi lăsaţi singuri în clasă în timp ce singurul om disponibil, educatorul, este la baie cu vreun copil. Sau e cu mătura în mână şi face curat după cei mici care tocmai au mâncat în sala de grupă (la grădiniţele cu program normal) iar singura femeie de serviciu e la o altă clădire din cele trei ale grădiniţei cu personalitate juridică. O simplă reglementare legislativă şi situaţia se poate normaliza. Aşa cum se întâmplă în sectorul sanitar, acolo unde au fost deblocate posturile. Şi fiecare să facă ceea ce trebuie şi pentru ceea ce e plătit. Şi atunci pot fi traşi toţi la răspundere dacă lucrurile nu merg cum trebuie.
Soluţii de criză
Sunt situaţii imposibil de gestionat. Soluţia: banii părinţilor. În unele cazuri au fost alocate fonduri pentru plata unui om în plus din fondurile asociaţiei de părinţi. Dar întotdeauna cu discuţii din partea părinţilor, cu neîncredere şi cu suspiciuni. Revolta părinţilor e justificată. Pe lângă plata mesei zilnice, a orelor de engleză, a celei de sport, a şerveţelelor, a săpunului, a serbărilor, a materialelor didactice, a ceea ce se numeşte fondul clasei şi fondul grădiniţei, nu mai pot suporta financiar şi plata îngrijitoarei. Totul pentru binele şi siguranţa copilului în învăţământul gratuit de stat. Care nu mai e demult gratuit, care costă uneori prea mult pentru că statul nu vrea să investească în educaţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!