În ciuda numeroaselor concursuri organizate în ultima perioadă de timp pentru ocuparea posturilor vacante, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad continuă să se confrunte cu o problemă serioasă: deficitul de personal. Spitalul are, în prezent, aproximativ 2.000 de angajați, în condiţiile în care ar avea nevoie de peste 3.500. „Gradul de ocupare este, în medie, de peste 60%, pe toate categoriile de personal. Dar relevante sunt cifrele pe categorii de personal: la asistenți medicali, gradul de ocupare este de 70%, iar la medici este de 85%, deficitul cel mai mare fiind la personalul auxiliar” – declară dr. Adrian Wiener, manager al Spitalului Judeţean Arad. El susţine că motivul din cauza căruia nu se pot face angajări „la optim” în spital îl constituie finanţarea, plafonarea bugetară.
Concursuri
După ce, timp de mai mulţi ani, angajările în spital au fost blocate din cauza bugetului limitat alocat cheltuielilor de personal, de când unitatea a fost preluată de Consiliul Judeţean au fost organizate mai multe concursuri pentru ocuparea posturilor vacante. La ultimul dintre ele (care a avut loc în cursul lunii august) au fost ocupate nu mai puţin de 98 de posturi – cele mai semnificative angajări din ultimii zece ani. Cele mai multe au fost făcute pe posturile de asistenți medicali (34 de posturi), infirmieri (33) şi brancardieri (14). Angajări s-au mai făcut la serviciile Resurse Umane, Tehnic, Juridic și Administrativ. Potrivit managerului Adrian Wiener, toate posturile deblocate au fost pentru personalul mediu şi auxiliar, iar următorul concurs va fi pentru medici. Foarte probabil, acesta va avea loc în cursul lunii noiembrie, când vor fi vacantate şase posturi de medic în specialităţile ATI, Boli infecţioase, Cardiologie şi Radiologie.
„După ce vom analiza impactul bugetar al noilor angajări, vom vedea dacă este posibilă scoaterea la concurs a altor posturi. Acest lucru se va putea face doar cu acordul Consiliului Județean” – precizează dr. Wiener.
Cifre
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad are 1.368 de paturi, repartizate pe 52 de secții, în 22 de clădiri. La nivel naţional, este spitalul cu cele mai multe imobile și cea mai mare răspândire, pe o rază de peste 85 de kilometri. În evidenţele spitalului figurează, anual, aproximativ 50.000 de pacienți internați, 80.000 de persoane consultate în ambulatoriu și peste 60.000 de persoane evaluate la Unitatea de Primire Urgențe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!