Spălatul devine o îndeletnicire pe cale de dispariţie? Lipsa banilor îi condamnă pe arădeni la umilinţă? Criza a determinat locuitorii judeţului Arad să facă economii incredibile. Chiar şi de unde nimeni nu îşi putea imagina: de la apă! Normele minime de igienă a populaţiei au avut de suferit, în ultimul an, dramatic. Dovadă stau cifrele cuprinse în raportul de gestiune dat publicităţii de reprezentanţii Companiei de Apă. Printre toate datele financiare cuprinse în raport, sunt câteva cifre care dezvăluie, indirect, realitatea dură. La nivelul judeţului Arad, consumul lunar de apă pe cap de locuitor s-a redus simţitor în ultimul an.
Consumul redus de apă a fost prezentat, din punctul de vedere al Companiei de Apă, drept una dintre cauzele care au dus la reducerea profitului societăţii. Conform celor prezentate în raport, arădenii consumă mai puţină apă „datorită măsurilor luate de populaţie pentru reducerea valorii facturii”.
La nivel judeţean, consumul de apă a înregistrat o importantă scădere. Potrivit datelor din raport, „pe total activitate de apă potabilă, consumul specific realizat în perioada ianuarie – iunie 2010 este de 2,93 mc/persoană şi lună comparativ cu 3,37 mc/persoană şi lună realizat în semestrul I 2009”, subliniază specialiştii Companiei de Apă Arad. Asta înseamnă o reducere a consumului mediu de apă calculat la nivelul întregului judeţ de 13,05%! Dacă se au în vedere datele calculate doar la nivelul municipiului, scăderea consumului nu este atât de drastică, dar totuşi există.
„În localitatea Arad, consumul specific de apă realizat în semestrul I 2010 este de 3,33 mc/persoană şi lună, comparativ cu 3,58 mc/persoană şi lună realizat în semestrul I 2009”, se subliniază în documentaţie. Asta înseamnă o reducere a consumului cu 6,98%.
Consum minim, la Mâsca
Cel mai mic consum lunar de apă pe cap de locuitor se înregistrează în localitatea Mâsca. Aici, lunar, o persoană consumă în medie 0,63 metri cubi de apă. Datele pot fi însă irelevante. Nu trebuie omis, însă, faptul că în localităţile din mediul rural populaţia completează cantitatea de apă de la reţea cu cea extrasă din fântânile din curţi, fapt care nu poate fi cuantificat şi inclus într-o evidenţă privind cantitatea de apă consumată în realitate.
De departe, la nivelul municipiului se consumă în continuare cea mai mare cantitate de apă pe cap de locuitor (3,33 metri cubi lunar). Şi aici, însă, consumul este într-un puternic trend descendent…
Pierderi importante
Conform raportului de gestiune al societăţii, „la activităţile de apă şi canalizare judeţ s-au înregistrat în semestrul I 2010 pierderi totale în valoare de 2.242.537 lei”. Conform specialiştilor, cauzele înregistrării pierderilor respective sunt, pe lângă reducerea consumului de apă de frica facturilor, practicarea unor tarife mult mai mici decât costul efectiv al companiei pentru furnizarea respectivelor servicii, precum şi numărul redus de consumatori. Aici este dată ca exemplu localitatea Căsoaia, „unde preţul de cost este 33,93 lei/mc, sunt racordaţi la reţeaua de apă un număr de 10 consumatori, din care 2 agenţi economici, o instituţie şi 7 consumatori casnici”.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!