Numărul bolnavilor din Arad aproape că s-a înjumătăţit în ultimul an, dacă ar fi să ne luăm după numărul concediilor medicale acordate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) din Arad.
Dacă anul trecut, numărul concediilor medicale depuse de angajatori la CAS Arad a fost de 161.159 (în medie 13.430/lună), iar în 2009 – 179.333 (în medie 14.944/lună), în primele 11 luni ale acestui an s-au depus 90.870 de certificate medicale (în medie 8.260/lună). Ceea ce înseamnă că, în 2011, au fost cu aproximativ 40% mai puţine concedii medicale decât în 2010, respectiv cu 45% mai puţine decât în 2009.
Lunile cu cele mai multe concedii medicale din 2011 sunt, în ordine descrescătoare, februarie, martie, ianuarie şi octombrie. Cele mai puţine concedii de boală s-au acordat în iunie.
„Numărul certificatelor medicale eliberate de medicii din judeţul Arad, în perioada ianuarie-noiembrie 2011, se ridică la 57.927. Cele mai multe dintre acestea – 33.093 – au fost eliberate de medicii de familie, 16.722 – de către medicii din ambulatoriu şi 8.112 – de medicii din spitale. Numărul total al zilelor de concediu plătite din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate este de 544.022 pentru primele 11 luni ale acestui an. Sumele plătite angajatorilor, în aceeaşi perioadă, se ridică la 10.585.000 lei” – precizează dr. Ioan Precup, medic şef al CAS Arad.
În comparaţie cu anul 2009, spre exemplu, când CAS Arad a plătit 987.552 de zile de concediu medical (în medie 82.296 zile/lună), anul acesta s-au plătit cu aproximativ 40% mai puţine zile (în medie 49.456 zile/lună).
Motivul
Conform conducerii CAS Arad, diminuarea semnificativă a numărului de concedii medicale se explică prin atitudinea… cumpătată a angajatului, fie el bolnav, faţă de locul de muncă. ˜„E vorba de păstrarea locului de muncă. Cred că, acum, în vreme de criză, omul se gândeşte de două ori înainte de a-şi lua concediu medical. Acesta ar fi singurul argument. Nu cred că s-a schimbat ceva în comportamentul prescripţiilor de concediu medical” – opinează dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director al CAS Arad.
De altfel, în urma controalelor întreprinse de inspectorii CAS la solicitarea plătitorului/angajatorului, nu au fost descoperite nereguli în prescrierea concediilor de boală. Ce-i drept, „noi facem verificările la o perioadă de timp mai lungă sau mai scurtă după acordarea concediului. Ne bazăm pe discuţiile cu medicul şi verificăm documentele medicale. În aceste condiţii, e greu de demonstrat că s-a dat concediu «pe ochi frumoşi»” – susţine medicul şef al CAS Arad, dr. Ioan Precup.
În cazul în care angajatorul are dubii privind corectitudinea acordării concediului de boală pentru unul din angajaţii săi, nu are decât să-l verifice la domiciliu. Dacă nu-l găseşte acasă pe bolnav, în intervalul orar în care acesta a declarat că va fi acasă (şi nu la tratament), atunci plata concediului medical va înceta începând din acea zi.
Cine prescrie concediul?
Conform legii, medicul de familie are voie să prescrie maximum zece zile de concediu medical într-o tranşă, dar nu mai mult de 30 de zile pe an. În cazul în care bolnavul are nevoie de mai mult, i se face recomandare către medicul specialist sau pentru internare. Medicul specialist poate prescrie până la 90 de zile de concediu medical, fără avizul Comisiei pentru expertiza capacităţii de muncă şi între 91 şi 183 de zile, cu avizul Comisiei. Majoritatea concediilor de boală obţinute de arădeni au fost pentru perioade de până la 90 de zile.
diana.dutu@informmedia.ro
Aradenii, primii la concedii medicale
Citiți principiile noastre de moderare aici!