„Barca a fost demult în derivă, iar acum se scufundă”, a explicat foarte plastic Mihaela Breaz situaţia în care se află înteprinzătorii arădeni. Directorul executiv al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România – Filiala Arad a punctat faptul că „din păcate din foamnea statului de a aduna cât mai mulţi bani, am ajuns ca firmele să intre în faliment, pe badă rulantă”.
Situaţia disperată în care se află întreprinzătorii din întreaga ţară este evidenţiată de numărul tot mai mare al firmelor care sunt nevoite să închidă obloanele şi să pună lacătul după desfăşurarea activităţii mai bine de 20 de ani. Potrivit datelor statistice oferite de Oficiul Registrului Comerţului, în regiunea de Vest – Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, numărul de companii active a scăzut de la 170.529, cât era în 2008, la 97.377. „Dacă e să privim strict situaţia în care se află judeţul Arad putem vedea că în doar un an de zile au dispărut din sectorul companiilor active 17.706 firme. Este imposibil să credem că toate aceste companii erau create doar pentru faţadă, sau desfăşurau activităţi ilicite. În mod cert cea mai mare parte dintre ele sunt victime ale iresponsabilităţii guvernanţilor în ceea ce priveşte luare unor decizii clare pentru resuscitarea şi sprijinirea IMM-urilor. După principala activitate declarată au «supravieţuit» companii predominant din domeniile: comerţului cu amănuntul, construcţiilor, industriei prelucrătoare şi serviciilor”, a explicat preşedintele Federaţiei Regionale a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Regiunea Vest (FRIMM Vest), Mircea Purcaru.
Economia şi buticarii
Preşedintele FRIMM Vest a mai spus că dacă în sectorul întreprinzătorilor contribuia cu 70 de procente la bugetul de stat, în acest an procentul va fi mult diminuat: „situaţiile statistice se schimbă de la o zi la alta, dar tendinţa este dramatică. Cu fiecare săptămână numărul celor care renunţă la a mai desfăşura activităţi în sectorul privat este tot mai mare şi totul se datorează nerealizării politicile economice. Deşi cei ce ne conduc nu vor să creadă, adevărul este că economia românească este susţinută de micii întreprinzători şi de aşa numiţii «buticari». Cu siguranţă în lunile februarie-martie ne vom confruntă cu un apogeu al crizei economice”.
În ceea ce priveşte relansarea creditării, până în acest moment, întreprinzătorii din vest nu au simţit nicio îmbunătăţire, mai mult, băncile înăsprind chiar condiţiile de garantare. „Este oarecum normal ca instituţiile bancare să nu îşi axeze activitatea pe sectorul IMM, dat fiind faptul că pot folosii resursele financiare pentru a colabora cu statul. Aceasta este alternativa pe care o folosesc la maxim”, a mai adăugat Mihaela Breaz.
Sprijinul lipseşte
Când vine vorba de măsurile luate şi aplicabile pe care le-a întreprins România în perioada de criză, întreprinzătorii nu sunt deloc mulţumiţi. Au realizat chiar şi un tabel comparativ, iar în dreptul ţării noastre este înscris un singur „x”, la categoria: majorarea perioadei de acrodare a ajutorului de şomaj”. Această măsură nu se mai aplică de nicio altă ţară euorpeană din blocul fostelor state comuniste.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!