Cel mai „fierbinte” punct de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Municipal de luni a fost cel cu privire la rezolvarea crizei de spațiu cu care se confruntă Colegiul Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal” Arad. Deși problema părea la un moment dat soluționată, prin mutarea a 10 clase în clădirea alăturată, aparținând Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”, acolo unde au mai fost relocate și clase ale Liceului Penticostal, cei de la Vlaicu s-au opus la punerea în practică. Fapt care a necesitat adoptarea unei noi decizii în CLM, după ce decizia votată anul trecut a fost atacată în instanță de Liceul Tehnologic.
Și pentru că nu s-a ajuns la un consens, reprezentanții celor două unități de învățământ au luat cuvântul înainte de supunerea la vot a proiectului, pentru a-și susţine cauza.
„Nu trebuie făcute discriminări!”
Florin Tulcan, reprezentantul Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu”, le-a explicat consilierilor de ce nu ar trebui să voteze proiectul de hotărâre prin care zece săli de clasă ar urma să fie cedate celor de la Peda: „Și noi, ca și copiii de la Pedagogic, avem nevoie de laboratoare de chimie, biologie, fizică, pentru că și copiii noștri trebuie să învețe aceste materii și. să aibă condiții pentru că așa spune legea învățământului. Nu trebuie făcute discriminări între copii. Mulți dintre copiii noștri provin din medii defavorizate, ne zbatem în fiecare an să reducem abandonul școlar, prin discuții cu părinții, cu cei de la Protecția Copilului. Avem copii care sunt plasați în case familiale, care nu își cunosc părinții, dar au și ei dreptul la educație, au dreptul la condiții. De aceea vă rog foarte bine să vă gândiți la ceea ce faceți. Într-o țară civilizată, învățământul tehnologic este pus la rang înalt, pentru că o țară civilizată nu se poate dezvolta decât și prin învățământ tehnologic”, a punctat reprezentantul Liceului Tehnologic.
„Formăm educatori și învățători!”
De cealaltă parte, Sorin Haiduc, directorul Colegiului Pedagogic, a subliniat că problema spațiilor trenează de ani de zile și în momentul de față s-a ajuns la o limită: „Învățământul trebuie să fie pentru toate categoriile sociale, însă țin să vă reamintesc că o țară civilizată are nevoie de educație și educația se poate face doar cu cadre didactice, iar Liceul Pedagogic pregătește cadre didactice pentru tot județul Arad, învățători și educatori. Apropo de buna credință, noi, în urmă cu șapte ani am primit șapte săli de clasă pe care le-am utilizat timp de doi ani, după care sau între timp, au apărut clasele pregătitoare, deci noi nu ne-am dezvoltat în mod aleatoriu sau în mod întâmplător, totul este pe bază legală. Am vorbit cu domnul primar încă de atunci și i-am expus situația noastră și criza care urmează să se întâmple, am venit cu mai multe soluții printre care construcția unei clădiri noi, amplasarea de cotainere în curtea școlii, astfel încât și noi să avem spațiu suficient pentru copiii noștri. Vă reamintesc, nu avem laborator de chimie, nu avem laborator de fizică, nu avem laborator de biologie, ele sunt folosite în acest moment ca și săli de clasă. Iar răspunsul domnului primar a fost următorul – nu se justifică să cheltuim bani din bugetul local, din veniturile publice ale comunității pentru clădiri noi, atâta vreme cât există spațiu disponibil în alte unități de învățământ. Este inacceptabil ca Liceul Pedagogic să aibă 52 de clase și 42 de săli disponibile, iar Liceul Vlaicu, exceptând sălile care sunt ocupate acum de Liceul Penticostal, să aibă 37 de săli disponibile și 15 clase, la nivel de zi.”
Ce spune primarul
Primarul Călin Bibarț a avut ultimul cuvânt spre tranșarea discuțiilor, punctând, cu cifre, necesitatea aprobării proiectului de hotărâre: „Așa cum am promis am venit în fața consilierilor cu proiectul de a acorda câteva spații Colegiului Pedagogic. Noi, ca Primărie, nu facem nicio diferență între copiii noștri și toți trebuie să aibă acces la un spațiu de învățământ. Realitatea din teren, confirmată și de cifre, este că actualmente Liceul Tehnologic <<Aurel Vlaicu>> are la dispoziție 2,33 săli pentru o clasă de elevi, în timp ce în cazul Colegiului Pedagogic raportul este 0,81. Este inacceptabil și de aceea încercăm să ajutăm și această unitate de învățământ pentru ca toți copiii să poată merge la școală și să aibă un program normal. Considerăm că toți au dreptul la educație și la condiții cât mai bune de studiu. Într-un interval relativ scurt vom reuși să finalizăm noul Campus Tehnologic Preuniversitar, investiție realizată din fonduri europene, și astfel vor fi spații sufieciente pentru cei de la Vlaicu. Astăzi suntem în situația în care toată lumea trebuie să dea dovadă de solidaritate”, a declarat primarul Călin Bibarț, la finele dezbaterii.
Unanimitate
În cele din urmă, proiectul a fost votat în unanimitate, iar Colegiul Pedagogic va dispune, în maxim 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii adoptate, de 10 săli de clasă din corpul A al imobilul situat str. Decebal nr. 31/A: 3 săli de clasă la parter și 7 săli de clasă la etaj. În tot acest timp Consiliul Local al Municipiului Arad va asigura relocarea cabinetelor/laboratoarelor din corpul A, cel puțin la standardele actuale, precum și contorizarea utilităților.
În administrarea Consiliului Local
Aleșii locali au mai aprobat în cadrul ședinței extraordinare de luni, 16 septembrie 2024, proiectul de hotărâre privind încetarea contractelor de administrare a imobilelor în care îşi desfăşoară activitatea educaţională unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul Arad.
Conform prevederilor art. 146 alin. (2) din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, ,,terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea unităţile de învăţământ preuniversitar de stat fac parte din domeniul public local şi sunt administrate de către consiliile locale”. În aceste condiții, toate contractele de administrare având ca obiect imobilele în care îşi desfăşoară activitatea educaţională unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul, încheiate în baza legii vechi, încetează. Respectivele unități de învățământ preuniversitar de stat își vor desfășura activitatea, în continuare, în imobilele care au făcut obiectul contractelor de administrare, dar acestea vor fi administrate de Consiliul Local.