Comisia Naţională de Prognoză a anunţat, de ceva vreme, că Aradul a ieşit din recesiune încă de anul trecut, conform evoluţiei Produsului Intern Brut pe cap de locuitor. Cu toate acestea, vestea nu a adus nicio îmbunătăţire în viaţa de zi cu zi a arădenilor. Din contră, salariile în loc să se situeze pe un trend ascendent, se diminuează de la lună la lună, spre deosebire de preţuri, care cresc într-un ritm alert.
1.205 lei! Cu atât a fost răsplătit în medie un arădean în luna martie, pentru munca pe care a făcut-o. Practic, salariaţii s-au văzut puşi în situaţia de a câştiga cu aproape 60 de lei mai puţin decât în aceeaşi lună a anului trecut, cu toate că se vorbeşte despre ieşirea din recesiune şi revenirea pe creştere economică. Mai mult, în anumite sectoare, precum agricultura, salariile medii nu ating nici măcar pragul de o mie de lei.
Ca şi cum scăderea salarială nu ar fi fost suficientă, preţurile de anul trecut nu mai pot fi comparate cu cele din acest an. Dacă, în martie 2010, un arădean plătea puţin peste trei lei pentru un kilogram de zahăr, acum acelaşi produs este cumpărat cu cinci lei. Astfel, scăderea salariilor este şi mai acută, puţinii bani pe care îi primesc arădenii având o valoare tot mai mică, lună de lună.
992 de lei este cel mai mic salariu mediu net din judeţul nostru, potrivit Direcţiei Judeţene pentru Statistică Arad. Salariul de sub o mie de lei este încasat de arădenii care muncesc în domeniile: agricultură, vânătoare, piscicultură şi servicii conexe.
Faţă de luna februarie, salariu mediu net a înregistrat o foarte uşoară creştere de doar 45 de lei, avans susţinut în mod special de salariile medii nete ale angajaţilor din industrie şi construcţii. Aceştia au câştigat în martie cu 65 de lei mai mult decât în februarie, dar cu toate acestea salariul mediu net din construcţii şi industrie a fost sub nivelul celui înregistrat în luna noiembrie a anului trecut.
Pe minus şi la angajaţi
Chiar şi statistica numerică a angajaţilor nu aduce veşti bune. Dacă anul trecut în martie judeţul Arad număra 116.209 salariaţi, în luna martie din acest an numărul angajaţilor a ajuns la doar 111.447, cu peste 4.700 de angajaţi mai puţini. Scăderea numărului de angajaţi s-a resimţit cu precădere în sectorul serviciilor, care în doar un an de zile au pierdut 2.382 de salariaţi. Nici arădenii care muncesc în industrie sau construcţii nu sunt mult mai fericiţi. Şi din rândul acestora s-au făcut decimări, peste 2.200 de salariaţi ieşind din statistici, şi rămând astfel fără un loc de muncă.
Şoc la şomaj!
În condiţiile în care tot mai puţini arădeni figurează ca fiind salariaţi, scăderea ratei şomajului şi a numărul şomerilor este cel puţin şocantă. Cu câteva mii de salariaţi mai puţini decât anul trecut, Aradul are o rată a şomajului de doar 4,2%, faţă de 7% în 2010.
andreea.pintea@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!