Au trecut zece luni de la furtuna violentă care a rupt o cruce de pe Catedrala Ortodoxă Veche, iar turla care o susținea a rămas incompletă. Vizitatorii care nu cunosc povestea crucii prăbușite în podul bisericii se întreabă de ce doar una din turle mai are simbolul de căpătâi al creștinismului.
Reprezentanții Catedralei ne-au declarat că problema nu a fost rezolvată în condițiile în care au constatat că reparațiile necesare sunt mult mai complexe și costisitoare. Părintele Traian Micoroi spune că turla pe care se afla crucea ruptă este afectată în profunzime de infiltrații și trebuie consolidată. O mare parte din structură este putrezită, astfel că înainte de a se pune o cruce nouă, trebuie desprinsă tabla de pe turlă și înlocuit lemnul afectat.
Ambele cruci, schimbate
Părintele Micoroi ne-a declarat că până la Centenar se dorește ca turla incompletă să fie refăcută, iar o nouă cruce să fie instalată. Ulterior, cel mai devreme anul viitor, reparații vor fi făcute și la a doua turlă, pentru că și crucea acesteia se clatină și există riscul de a se prăbuși în cazul unei vijelii.
Specialiștii le-au recomandat reprezentanților Catedralei Ortodoxe Vechi să schimbe crucile din cupru cu unele din inox placate cu aur, similare cu cele de la Catedrala ”Sfânta Treime”. Conform specialiștilor, crucea care s-a rupt avea suprafața fisurată, permițând infiltrații care au ajuns astfel la structura din lemn. Fisurile ar fi apărut din cauza materialului (cupru), care a fost prelucrat prin cositorire, neavând astfel elasticitate la variațiile mari de temperatură, iar vara crucea se încingea la 50 – 70 de grade.
Operațiune costisitoare
Reprezentanții bisericii nu au făcut deocamdată calculele privind costurile de reabilitare a turlelor și de schimbare a crucilor, dar spun că va fi vorba de zeci de mii de euro. Acesta este unul dintre motivele pentru care lucrările nu au demarat încă, pentru că după furtuna din 17 septembrie 2017, când crucea a fost ruptă și s-a prăbușit în pod, s-a așteptat un sprijin financiar de la Guvern, având în vedere că biserica este monument istoric. Există încă speranța că vor fi alocați bani din Fondul de rezervă al Guvernului, fiind trimise deja solicitări în acest sens. Totuși, pentru că Centenarul e aproape, lucrările vor începe în curând cu fonduri strânse din donațiile credincioșilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!