Marile oraşe din ţară încearcă să mute transportul public de pe autobuze clasice pe autobuze electrice. Clujul, Oradea sau Bucureştiul investesc bani mulţi în achiziţia de microbuze şi autobuze electrice, ecologice. În tot acest timp, Aradul continuă să se „scalde” în second-hand-uri. După ce, anul trecut, au cumpărat trei astfel de autobuze, cei din Consiliul Judeţean Arad „măresc miza” şi pun la bătaie două milioane de euro pentru achiziţia de microbuze şi autobuze. Nu, nu vor fi vehicule electrice. Nu vor fi nici măcar noi. Vor fi vehicule second-hand. Potrivit unui proiect de hotărâre întocmit de CJA, Compania de Transport Public Arad a trimis o adresă prin care solicită achiziţionarea a 40 de vehicule de transport în comun. „Această achiziție are în vedere necesitatea extinderii activității de transport public de persoane la nivelul tuturor traseelor județene. Pentru a acoperi programul de transport județean în condiții de siguranță și confort, conform reglementărilor în vigoare, este imperios necesară înlocuirea, de urgență, a unei părți din flota existentă, precum și suplimentarea acesteia cu autobuzele achiziționate”, se arată în documente. Aşadar, este nevoie mare de autobuze. Dar, în loc să gândească o strategie prin care să cumpere vehicule noi, cei din Consiliul Judeţean „se aruncă cu capul înainte” şi sunt dispuşi să cheltuiască două milioane de euro pe vechituri.
Necesarul cerut de CTP
În adresa pe care CTP Arad a trimis-o către CJA s-a făcut o structurare pe tipuri de vehicule necesare. Aşadar, CTP ar avea nevoie de două microbuze cu 16 locuri, preţul estimativ fiind de 119.000 de lei pe bucată. Compania ar mai avea nevoie şi de 18 midibuze, cu 22 de locuri pe scaune, care ar urma să coste 166.600 de lei bucata. Un alt capitol al achiziţiei ar fi autobuzele medii, cu 34 de locuri pe scaune, CTP solicitând 16 astfel de bucăţi, estimate la 238.000 de lei bucata. În sfârşit, ar mai fi nevoie de patru bucăţi de autobuze de mare capacitate, cu 50 de locuri pe scaune, care ar urma să coste 261.800 de lei bucata. În total, Consiliul Judeţean ar urma să plătească peste 9,6 milioane de lei pe toate vehiculele, adică peste două milioane de euro.
Vor fi discuţii
Pentru ca această achiziţie să poată fi făcută, proiectul de hotărâre trebuie supus votului consilierilor judeţeni. Anul trecut, când CJA a cumpărat cele trei autobuze, aleşii din PSD au contestat decizia, subliniind faptul că ar fi mai bine dacă s-ar achiziţiona autobuze noi, nu uzate. Atunci, însă, majoritatea PNL din Consiliul Judeţean şi-a făcut datoria, iar proiectul de hotărâre şi, inclusiv, achiziţia au fost confirmate. Cel mai probabil, aceleaşi discuţii vor apărea şi de această dată. Rămâne de văzut, însă, dacă pesediştii îi vor putea îndupleca pe colegii lor de la PNL să nu voteze proiectul. Ceea ce este foarte greu de crezut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!