În data de 10.05.2016, un grup de 37 de vatmani din totalul de 116 au înaintat conducerii S.C. Compania de Transport Public S.A. (CTP) o listă de revendicări ce, pe lângă sporurile deja existente, cuprinde: creșterea salariului de încadrare al vatmanilor la 2.000 lei, acordarea unui spor de 100% pentru repausul săptămânal (actualmente este de 25%), respectiv acordarea unui spor de stres de 25 %, invocând că „revendicările noastre fac obiectul motivării profesionale și reflectă asprimea condițiilor de muncă, cât și riscurile profesionale datorate specificului muncii”. Cei 37 de vatmani în grevă japoneză, ce nu fac parte din sindicat deoarece – spun ei – nu sunt ascultați, spun că se vor alătura și alți colegi acestei cauze și că vor protesta și dacă este nevoie vor merge până la edilul Aradului pentru a-și spune off-ul.
Salari mici, condiții grele de muncă
Am așteptat într-o stație de tramvai pentru a sta de vorbă cu un vatman aflat în grevă japoneză. În câteva minute acesta a sosit. Vatmanul, Ciprian Minghear, avea banderolă albă legată pe brațul drept și multe nemulțumiri
„În data de 10 mai, am înaintat conduceri CTP o adresă cu nemulțumirile noastre. Conducerea a chemat un coleg dintre noi căruia i-au spus că nu se poate face nimic în acest sens, că nu sunt bani. Eu primesc un salariu de 1.050 de lei. Am un copil de șase ani acasă. Lucrăm și zece ore zilnic, câte 60 – 70 de ore pe săptămână, iar riscurile în meseria noastră sunt la fiecare secundă, riscăm dosare penale, vara stăm în călduri insuportabile, avem dureri de coloană etc. Este logic să stai în asemenea condiții pe un salariu atât de mic? Eu mă consider sclav, nu angajat! (…) Noi nu facem parte din niciun sindicat, deoarece acest sindicat reprezintă interesele întreprinderii. La negocierea de salariu nici nu am fost consultați. Au negociat ei între ei. Cerem un salariu decent: de 2.000 lei. Mai cerem spor de repaos 100%. Nu suntem de acord că ne-au scos prima de concediu, ne-au tăiat tot. Ne-au lăsat cu un spor de vechime. Noi vrem să organizăm un protest și, dacă nu se poate să facem grevă, atunci ne vom înainta câți mai mulți demisiile în bloc”, se confesează Ciprian.
Sindicatul dezminte cererile
Pe liderul de sindicat al vatmanilor din CTP, Kakulya Iozsef, l-am reperat într-un tramvai Imperio. „Eu nu protestez pentru că nu sunt bani. Avem spor de noapte, spor fracționat, spor de vechime, practic aceste sporuri sunt pe statul de plată. Diferența va fi de la 1 august 2016, când vatmanii de capacitate mare, între care și Imperio, vor avea majorări de 200 lei, adică 1.450 lei, plus orele suplimentare și alte sporuri. Sporurile sunt acordate tuturor angajaților din CTP, iar aceștia au fost consultați la acel moment”, spune liderul de sindicat.
Şi dacă nu protestează pentru că e lider de sindicat? „Eu îi reprezint prin sindicat pe toți vatmanii din Arad, ei m-au ales. Într-adevăr în Oradea, Timișoara, colegii noștri au salarii mai mari, dar este alt județ, altă configurație a orașului, mai mulți kilometri de șină, mai multe linii, este cu totul altceva”, ne spune liderul de sindicat.
Poziția oficială a Companiei de Transport
„Deoarece conducerea societății împreună cu sindicatele au respectat prevederile legale în ce privește negocierea drepturilor salariale, apreciem că actuala formă de protest a semnatarilor revendicărilor nu este reglementată de legislație, fiind o manifestare a nemulțumirii unui grup restrâns de salariați”, spun mai marii CTP Arad.
„În aprilie 2016, conducerea CTP Arad împreună cu reprezentanții Sindicatului Liber (sindicat reprezentativ) și reprezentanții Sindicatului ”Phoenix” au procedat la renegocierea unor clauze contractuale din contractul colectiv de muncă. Cele două sindicate (…) reprezintă un procent de peste 60% din numărul total al angajaților. În urma negocierilor, începând cu 1 mai, ca urmare a creșterii salariului minim pe economie de la 1.050 lei la 1.250 lei, s-a procedat la majorarea salariilor tuturor angajaților încadrați sub acest nivel salarial, urmând ca, din 1 august, să procedăm la actualizarea grilei de salarizare cu 16%, astfel încât să fie păstrată o ierarhizare între diferitele categorii profesionale. Termenul s-a stabilit de comun acord cu sindicatele, deoarece situația economico-financiară a societății nu permite aplicarea unei majorări salariale la toate categoriile de salariați începând cu mai 2016. (…)”, mai spune reprezentanţii CTP.
„Apreciem activitatea depusă de această categorie profesională dar considerăm că aceste solicitări nu pot fi îndeplinite deoarece creșterea de 60% solicitată depășește posibilitațile financiare ale societății”, a concluzionat Mariana Birău, directorul CTP Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!