ARAD. Compania de Transport Public este propusă de administraţia locală să fie concesionarul serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate pe o perioadă de 3 ani. Proiectul de Hotărâre „privind aprobarea Studiului de oportunitate pentru delegarea gestiunii serviciului de transport public local prin curse regulate” a fost afişat la transparenţă, urmând ca în ianuarie să fie supus aprobării Consiliului Local. Totodată, se prevede posibilitatea prelungirii cu 1,5 ani a contractului, dacă totul merge bine.
Parc la bătrâneţe
CTP are în parcul propriu, pentru municipiu, 149 de tramvaie și 21 de autobuze. Vechimea medie a parcului este de 43 de ani la tramvaie şi 11 ani la autobuze. Viteza comercială la tramvaie este de 17,86 km/h, iar la autobuze – 22 km/h. În urma ultimei analize a reieşit că într-un an au fost transportaţi 19.311.660 călători, din care 93% – cu tramvaiul, iar 7% – cu autobuzul.
Dintre călători, 55,88% circulă cu abonamente, 21,33% cu bilete iar 22,79% sunt beneficiari de gratuităţi.
Schimbări la redevenţă
Concesionarea serviciului pe o perioadă mai lungă va veni şi cu modificări ale redevenţei pe care CTP o va plăti Primăriei. Redevenţa aferentă anului 2013 a fost stabilită în sumă de 816.750 lei. „redevenţa pe anul 2014 se va stabili după comunicarea de către operatorul de transport a estimării veniturilor pentru anul 2014. Operatorul va achita trimestrial suma corespunzătoare duratei rămase până la încheierea anului”, se precizează în proiect. Începând cu anul 2010 redevenţa anuală se calculează prin aplicarea procentului de 5,5% asupra totalului veniturilor realizate din activitatea desfăşurată cu tramvaie şi autobuze urbane. În 2011, profitul înregistrat a fost de 99.659 lei.
Sub controlul Primăriei
„Pe durata contractului de delegare a gestiunii, în conformitate cu atribuţiile ce le revin potrivit legii, Primăria Municipiului Arad păstrează prerogativele privind adoptarea politicilor şi strategiilor proprii de dezvoltare a serviciului şi a sistemului de transport public local, precum şi dreptul de a supraveghea şi controla modul de desfăşurare a serviciului”, se precizează în document. Se face referire aici la controlul Primăriei atât asupra respectării traseelor prevăzute şi a orarelor zilnice şi săptămânale cât şi asigurarea dezvoltării şi modernizării sistemului de transport public local, controlul modului de administrare, exploatare şi menţinere a acestuia în funcţiune.
Nu au fost uitate nici tarifele, Primăria rezervându-şi dreptul de a controla respectarea procedurilor de stabilire şi ajustare periodică a tarifelor la transport public.
Investiţii majore
Proiectul prevede şi o serie de investiţii care urmează să fie făcute de Compania de Transport Public. În total, este vorba despre o sumă impresionantă: 58.280.279, majoritatea banilor urmând să fie plătiţi de CTP din fonduri proprii.
Reţeaua în cifre
Reţeaua liniilor urbane are în exploatare 10 linii de tramvai şi 8 linii urbane de autobuz. Această reţea cuprinde în prezent 252 de staţii, dintre care 106 staţii urbane de tramvai şi 134 de staţii urbane de autobuz.
CITESTE SI:
Premiu de excelenta pentru CTP
Citiți principiile noastre de moderare aici!