ARAD. 955 de infecții asociate asistenței medicale (IAAM) au fost înregistrate în cursul anului trecut în unitățile sanitare din județul Arad, conform raportului întocmit de către Direcția de Sănătate Publică. Dintre acestea, 902 au fost depistate la pacienți internați în Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. În 2022, numărul infecțiilor nosocomiale a crescut cu peste 50 la sută, comparativ cu 2021, la nivel de unități sanitare (de la 635 la 955), iar Spitalul Clinic Județean de Urgență a sărit de la 589 de infecții cu bacterii rezistente la antibiotice, câte a raportat în 2021, la 902 de cazuri.
Gradul de infectare raportat la numărul de pacienți externați este în jur de 2,49 la sută în 2022, față de doar 2 la sută pentru anul 2021.
Dar iată care sunt cifrele pe unități sanitare, conform raportului de activitate al DSP Arad. În cursul anului 2022, SCJU a avut 902 pacienți infectați cu nosocomiale, pe locul doi situându-se Spitalul Orășenesc Ineu – cu 37 de infecții intraspitalicești. Alte 6 cazuri s-au înregistrat la Spitalul Sfântul Gheorghe din Chișineu Criș, câte 4 la Spitalul de Boli Cronice din Sebiș și Spitalul Orășenesc din Lipova și 2 cazuri la Spitalul de Recuperare Neuromotorie din Dezna.
Cea mai mare parte a infecțiilor nosocomiale a fost raportată și anul trecut pe Secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă, unde 396 de pacienți s-au infectat cu bacterii periculoase. Mai mulți cu 141 față de anul 2021, când 255 de pacienți externaţi de la ATI au plecat acasă cu nosocomialele după ei.
Chirurgia a înregistrat 51 de pacienți cu infecții intraspitalicești, ginecologia – 3, neonatologia – 2, pediatria – 4, iar 446 de cazuri au fost documentate pe… alte secții.
Din cele 902 infectări de la Județean, defalcate pe cauze, situația arată în felul următor: infecții respiratorii – 365, infecții ale tractului gastro-intestinal – 250, infecții urinare –124, infecţii de plagă – 84, bacteriemii – 71, infecții de tegumente și țesuturi moi – 4, alte infecții – 3, infecții organe genitale – 1.
Infecții cu clostridium difficile
Pentru anul 2022, spitalele au întocmit 302 fișe declarate de infecții cu clostridium difficile. Infecția cu Clostridium difficile numită și enterocolită produsă de Clostridium difficile este o colită care se manifestă clinic printr-o diaree sau colită pseudomembranoasă, precedată cel mai adesea de un tratament cu antibiotice. Boala diareică produsă de Clostridium difficile reprezintă una dintre cele mai frecvente infecții nosocomiale, fiind întâlnită în 20-30% dintre cazurile de diaree contractată în spital.
Conform datelor furnizate de către DSP Arad, 244 de pacienți s-au infectat cu clostridium difficile la Spitalul Județean, câte 3 la Spitalul Orășenesc din Ineu și Spitalul Sfântul Gheorghe din Chișineu Criș și unul la Spitalul Orășenesc din Lipova. Alte 39 au fost infecții comunitare (SCJU Arad), 2 nedeterminate (1 SCJU Arad, 1 Spitalul Sfântul Gheorghe Chișineu Criș) și 10 recăderi (SCJU Arad).
Au fost înregistrate și 11 accidente postexpunere profesională din unităţile sanitare cu paturi şi ambulatorii ale judeţului, cu completarea fişelor tip.
Nosocomialele – subraportate
Creșterea cu 30 la sută a infecțiilor intraspitalicești raportată la nivel de județ, dar și la nivelul Spitalului Județean poate avea drept cauză nu atât înmulțirea bruscă a cazurilor, cât o raportare mai exactă a acestora. Anul trecut, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a făcut un apel la toate instituțiile sanitare să nu mai ascundă sub preș aceste infecții, subliniind că acolo unde rata de infectare este sub 5 la sută, raportarea nu este conformă cu realitatea.
Monitorizare
Acest tip de infecție intraspitalicească a intrat în atenția opiniei publice după incendiul de la Colectiv, când starea pacienților arși a fost înrăutățită de prezența nosocomialelor. Iar tendința generală pare a fi ascunderea cazurilor de acest gen, la nivelul spitalelor din România, în dorința de a păstra o imagine cât mai bună în spațiul public. În ultimii ani s-a trecut la o monitorizare mai atentă.
Trimite articolul
XBine ca avem cu ce sa ne ”laudam”
si totusi ministerul sanatatii nu poate lua nici o masura? desfiintati-l domnilor guvernanti daca e asa /de directia judeteana de sanatate nici nu mai zic nimic , ea se pare ca e inexistenta in acest domeniu. si mai plateste si o groaza de salariati cu lefuri f bune.!
-
Vorbesti de DSP ???🤣🤣🤣
pai acolo e acel ,, samurai ,, ce se credea vedeta in timpul cand Covidel era vedeta , ce pretenții sa ai de la un astfel de specimen ? -
In decembrie 2020, 99%dintre mortii de covid de pe ati gradiste aveau tratamente pentru nozocomiale! Si nu a fost declarata niciuna! Si au murit de nozocomiale! Iar ei, eroii, i au declarat morti de covid!!! Si nu ii trage nimeni la raspundere!!!
Doar salarii si spagi. Aroganta cat incape. O lipsa totala de empatie fata de bolnavi. Asta reprezinta spitalul judetean. Mare rusine…!
Cine se ocupa de aceste infecții?De la an la an cresc deh……..salarii mari infecții cu carul
Personalul sa fie mai conștiincios cu dezinfectarea , ,iar DSP sa facă controale asa cum trebuie..dar nimănui nu ii pasa de suferință noastră.
pai pana anul trecut toti erau bagati la covid, de aia e statistic cresterea, dar ca numar a fost imens tot timpul, practic sistemul sanitar omoara 1 din 6 internati