Cu salvarea până la Viena sau chiar mai departe. Când ai o problemă şi sistemul de sănătate arădean nu te poate trata, transportul spre spitalul salvator nu e o problemă. Singura chestiune la care trebuie să te gândeşti sunt banii. Serviciul Judeţean de Ambulanţă Arad asigură, oricum, transportul asistat şi neasistat în funcţie de necesităţile pacienţilor pentru internare sau externare, atât intern, cât şi internaţional. Pentru că aceste servicii nu sunt decontate de casele de asigurări, transportul se efectuează, însă, contracost.
Eşti curios cât de costă un transport până la clinica din străinătate la care vrei să te tratezi? Orice arădean poate afla printr-un calcul simplu care sunt costurile unui astfel de transport, pentru că, la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Arad, un kilometru cu ambulanţa costă 2,5 lei. Transportul se calculează, întotdeauna, dus – întors (nu contează distanţa sau dacă transportul este intern sau internaţional). Dacă transportul este asistat, se adaugă costul pentru un medic, care este de 250 lei, şi costul pentru un asistent, de 150 lei.
Un transport cu ambulanţa de la Arad la Szeged costă 780 de lei (212 kilometri, înmulţit cu 2,5 lei plus 250 lei un medic). Un trasport de la Arad la Viena asistat de un medic costă 2.875 lei. De la Arad la Bucureşti, costurile cresc substanţial cu ambulanţa iar pericolul aşijderea: un transport asistat de un medic costă 3.050 lei!
“Tarifele practicate pentru aceste servicii sunt cu aproximativ 40 de procente mai mici decât tarifele practicate de servicile de ambulanţă private din zonă şi din ţară. Practic, noi asigurăm acest serviciu oriunde în Uniunea Europeană. Acest tip de servicii nu sunt decontate, în consecinţă costul integral trebuie suportat de pacient. Noi oferim aceste servicii în beneficiul pacienţilor şi nu în scop comercial, de a realiza profit. Totul este calculat la costul real”, a declarat doctorul Roberto Schill, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Arad.
La secret
Majoritatea clinicilor private au contract cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă Arad. Alte clinici care deţin ambulanţe nu au dorit să comenteze sau să ofere date privitoare la costurile lor de transport. Nu pentru presă, cel puţin.
Singura din lume
Singura ţară care a privatizat sistemul medical de urgenţă din lume este Argentina. Din spusele doctorului Roberto Schill, “acum acest sistem este la pământ”.
Trimite articolul
XLlbuna sunt din galati si as vrea sa stiu cut mar costa un drum cu ambulanta pina in italia insotit doar de un asistent.. Va multumes si astept raspunsul dumnea vastra