Vă reamintim, la începutul lunii decembrie, Ministerul Dezvoltării anunța că oferă prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) aproape 250 de milioane de euro, fonduri care pot fi accesate de administrațiile publice locale și centrale, pentru amenajarea unor trasee cicloturistice.
La nivel național, traseele urmează să fie amenajate pe digurile de protecție la inundație ale cursurilor de apă, în zonele protejate și pe drumurile publice cu trafic redus, pentru a pune în valoare peisajul și specificul cultural al fiecărei zone în parte.
O mare parte dintre banii puși la dispoziție de Ministerul Dezvoltării – peste 142 de milioane de euro din 247,5 – au fost obținuți pentru proiectul „Cu bicicleta prin vest”. Suma este cea mai mare alocată pentru un proiect prin PNRR ce vizează infrastructura velo, județului Timiș revenindu-i cca. 40 de milioane de euro.
Consiliul Județean Timiș (CJT), lider de proiect, a semnat parteneriate cu județele Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, pentru amenajarea unei piste de biciclete pe o distanță de 1729 de kilometri, care să lege Timișul de Arad, Caraș-Severin și Hunedoara.
Traseul va fi unul unitar, care va face legătura între obiectivele de interes istoric, social-economic sau turistic din cadrul fiecăruia dintre cele patru județe partenere. „Vorbim despre un traseu cicloturistic unitar, care poate să facă legătura între obiectivele de interes istoric, social-economic sau turistic din cadrul fiecăruia dintre cele patru județe: Arad, Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara”, a declarat Iustin Cionca, președintele CJA.
La începutul lunii decembrie, Consiliul Judeţean a acceptat propunerea de a fi partener în cadrul acestui proiect şi a stabilit deja şi traseul viitoarelor piste de biciclete. Aşadar, pista va intra în județul Arad dinspre Timiş prin comuna Secusigiu și va traversa comunele Felnac, Zădăreni, municipiul Arad, orașul Pecica, comunele Semlac, Șeitin, orașul Nădlac, iar pe al doilea traseu traversează comunele Birchiș și Săvârșin.
„Suma câștigată este cea mai importantă investiție în infrastructura velo din istoria celor patru județe și cea mai mare din țara noastră. Este o inițiativă complexă care conectează patru județe. A fost nevoie de coordonarea cu 125 de unități administrativ – teritoriale”, a spus și președintele CJ Timiș Alin Nica.
Citește și:
Trimite articolul
XCa-n rest avem di tăte, numa’ piste inter-judetene pt. cicliștii amatori de lungi drumeții, ne mai lipseau
Am aceasi intrebare ,pentru cati biciclisti se face investitia ? Nu prea am timp sa ma plimb cu bicicleta ! Folositi 250 milioane de euro pentru modernizarea drumurilor ca toti circulam pe acolo !
-
Poate daca ai avea pe unde sa circuli cu bicicleta in siguranta ai avea si timp sa te plimbi cu ea. Faptul ca tu circuli cu masina nu inseamna ca “toti circulam”.
Daca vor face cu adevarat piste pentru biciclete (pe unde nu vor intra pietoni si nici nu vor fi blocate de masini) sunt pentru, daca doar vor vopsi o portiune din drum sau trotuar cu peste 100 de milioane de euro, sunt clar impotriva furtului. -
Cum mergeți la lucru? Pe naționala este forte periculos cu bicicleta. Chiar este important încetării in infrastructura
-
cu bicicleta mergem la lucru; ai toate avantajele: lipsa poluării,economie la bugetul propriu,in plus faci mișcare care este mama sănătății! ia uite cum ați ajuns cei care mergeți cu mașina până și la alimentara de la colț,arătați precum parizerul,grași că mangalița!
-
Mda…doar că ești mai poluat pe bicicletă decât în mașină…la ce gaze de CO2 bagi în plămâni e de preferat mașina.
-
-
Iară fură PNL,bravo și asta e arta de a fura legal.
Mai bine faceti piste intre localitatile mici si cele mari decat un circuit pentru amatori de distante lungi. Ca de obicei, proiect mare cu gandire putina si bani multi.
81.000 euro pe kilometru
ieeeeeftin mamicule.
dupa ce in ultimii ani rar mai depasesc un biciclist, asta in anii ’90 trebuia facut, acum e doar comision din fonduri europene si lauda cu investitie pt nimeni