Marți, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege privind creșterea salariilor aleșilor locali. Dacă președintele Klaus Iohannis o va promulga, veniturile lunare ale aleșilor locali vor fi actualizate având ca referință salariul minim din 2021, nu cel din 2019, cum se întâmplă în prezent.
Salariile primarilor, viceprimarilor, președinților de consilii județene și vicepreședinților se calculează pe baza salariului minim, folosind diferiți coeficienți. Cele mai mici venituri le au viceprimarii din comunele cu până la 3 mii de locuitori – 3 salarii minime, iar cele mai mari venituri le are primarul general al capitalei – 10 salarii minime. Dacă președintele Iohannis va promulga legea, veniturile brute lunare ale edililor vor înregistra creșteri între 1.410 lei și 4.700 de lei.
În acest context, am vrut să aflăm cât ar urma să câștige primarii și viceprimarii din orașele și comunele județului, respectiv președintele și vicepreședinții Consiliului Județean Arad.
Primarul municipiului Arad ar urma să aibă un salariu brut lunar de 22.950 de lei, cu 4.230 de lei mai mare decât în prezent. Primarii orașelor cu peste 10 mii de locuitori ar urma să aibă lunar un salariu de 15.300 de lei brut, cu 2.820 mai mare decât în prezent. În această situație sunt primarii din Lipova, Pecica și Sântana, conform datelor oficiale aceste orașe având 11 mii, 14 mii, respectiv 15 mii de locuitori. Primarii orașelor cu mai puțin de 10 mii de locuitori vor avea un salariu brut lunar de 14.025 lei, cu 2.585 de lei mai mare decât în prezent. În această situație sunt edilii din Chișineu-Criș, Curtici, Ineu, Nădlac, Pâncota și Sebiș, aceste orașe având între 6 și 9 mii de locuitori.
Mai mari și la comune
Vor crește salariile și pentru primarii de comună. Cei care conduc comune cu mai mult de 10 mii de locuitori vor avea un salariu brut de 14.025 de lei, cu 2.585 de lei mai mare decât acum. În această situație este doar primarul comunei Vladimirescu, unitatea administrativ-teritorială având în jur de 15 mii de locuitori, conform datelor oficiale. Pentru primarii din comunele care au între 5 și 10 mii de locuitori, salariile vor crește cu 2.350 de lei, până la 12.750 de lei brut lunar, iar pentru primarii comunelor cu 3-5 mii de locuitori, remunerația lunară va crește cu 2.115 lei, ajungând la 11.475 de lei brut. Primarii din comunele cu mai puțin de 3 mii de locuitori vor avea un salariu brut de 10.200 de lei lunar, cu 1.880 de lei mai mult decât în prezent.
Salariile viceprimarilor
Nici viceprimarii nu vor fi uitați. Cei doi viceprimari ai municipiului Arad vor avea un salariu brut de 20.400 de lei, cu 3.760 de lei mai mare decât în prezent. Viceprimarii din Lipova, Pecica și Sântana vor avea un salariu brut de 12.750 de lei, cu 2.350 de lei mai mare, în timp ce viceprimarii din celelalte orașe ale județului vor avea salariul brut de 11.475 de lei, cu 2.115 lei mai mare decât în prezent. Tot atât va încasa și viceprimarul singurei comune din județul Arad care are peste 10 mii de locuitori – Vladimirescu.
Viceprimarii comunelor cu populație între 5 și 10 mii de persoane vor avea salariul brut de 10.200 de lei, cu 1.880 mai mare decât acum, cei din comunele cu 3-5 mii de locuitori vor primi un salariu de 8.925 de lei brut, cu 1.645 de lei mai mare decât în prezent, în timp ce viceprimarii din comunele cu mai puțin de 3 mii de locuitori vor avea venituri lunare brute în valoare de 7.650 de lei, cu 1.410 lei mai mari decât în prezent.
Creșteri la CJA
Creșteri vor fi și la Consiliul Județean. Președintele CJA va avea salariul brut de 22.950 de lei, cu 4.230 de lei mai mare decât acum, în timp ce cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean vor avea venitul brut mai mare cu 3.760 de lei decât în prezent, ajungând la un salariu brut lunar de 20.400 de lei.
Nu „scapă” nici angajații
Nu „scapă” de mărirea salariilor nici personalul din administrațiile locale, pentru care salariile sunt stabilite în funcție de indemnizația viceprimarului sau a vicepreședintelui Consiliului Județean. Și consilierii locali sau cei județeni vor încasa mai mult.
Cum au votat arădenii?
Proiectul de Lege 525/2022 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.115/2022 pentru completarea art.I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost votat în Camera Deputaților marți, 27 septembrie, începând cu ora 15:25. Au fost prezenți 252 de aleși, votând „pentru” 168 dintre ei. 79 au votat „împotrivă”, 4 s-au abținut, iar unul nu a votat. Deputații arădeni au votat astfel: Adrian Alda (PSD) – Pentru; Sergiu Bîlcea (PNL) – Absent; Farago Petru (UDMR) – Pentru; Mihai Fifor (PSD) – Pentru; Nagy Vasile (AUR) – Absent; Glad Varga (PNL) – Absent; Adrian Wiener (USR) – Absent.
Trimite articolul
Xe inflatie e criza economica etc batranii nostri o duc greu cu pensile mici de care dispun si altii isi majoreaza lefurile. de loc mici pe care le au ! Frumos ce sa zic! Asteptam alegerile !
-
ba sa nu asteptm, sa mergem la lucru, eventual si ore suplimentare, e nevoie de bani! si stati ca mai vin si alte mariri la alesii / specialii / magistratii nostri
-
Si la alegeri ii veti vota pe altii, care inca nu au prins ciolanul, iar cand il vor prinde, vor face exact ceea ce fac cei de acum. Toti sunt o apa si un pamant.
De ce toata lumea ii condamna pe alesii nostrii? E foarte bine ce au facut. Ginditi-va la responsabilitatea muncii dumnealor, a deciziilor luate cate pot sa coste mii de euro sau dolari, aprobarea proiectelor. Totul este pentru noi. Sa fim mai realisti si sa vedem si efortul dumnealor ce fac pentru noi. De ce tot statul sa faca aitea pentru noi. Noi cetatenii ce facem pentru stat?
Bine ca măriți salariile cu zeci de mii de lei și la săraci copii le tăiat indemnizația de 250 lei . Jalnic