ARAD. De-a lungul anilor ce au urmat Revoluţiei din 1989, municipiul Arad – prin reprezentanţii săi de la cel mai înalt nivel – a avut contacte cu diverse oraşe. Cu unele dintre ele s-au stabilit relaţii mai strânse care au condus, ulterior, la încheierea unor parteneriate pe termen lung. Aşa se face că, în prezent, Aradul este înfrăţit cu 12 oraşe. Mai exact, are încheiate acorduri de colaborare, cooperare, parteneriat sau înfrăţire cu 12 oraşe. Cele mai multe dintre acestea vizează ţările vecine: şase oraşe sunt din Ungaria (Pécs, Gyula, Hegyvidék-Sectorul XII Budapesta, Hódmezővásárhely, Békéscsaba şi Mezőhegyes), unul din Serbia (Zrenjanin) şi unul din Republica Moldova (Sectorul Râşcani-Chişinău). De asemenea, avem acord de înfrăţire cu oraşele: Lendava din Slovenia, Praga-Sectorul 5 din Cehia, Heist-op-den-Berg din Belgia şi Betleem din Palestina.
Trei cele mai durabile
Cea mai veche „înţelegere de colaborare” datează din 3 mai 1990 şi a fost încheiată cu localitatea maghiară Hódmezővásárhely, pe vremea când primar al Aradului era Silviu Raţiu. Anual, reprezentanții celor două orașe înfrăţite depun coroane la monumentul lui Tóth Sándor, singura victimă străină (maghiară) a Revoluției din 1989 din Arad.
O altă colaborare veche şi strânsă a Aradului are în centrul său tot o localitate din Ungaria: Gyula. Acordul de colaborare dintre cele două oraşe a fost parafat prin hotărârea Consiliului Local Municipal din 31 octombrie 1994, în mandatul primarului Cristian Moisescu. De un sfert de secol, Aradul şi Gyula au dezvoltat o serie de schimburi de experienţă între artişti, scriitori, şcoli, administraţii locale şi organizatii neguvernamentale, dar şi proiecte comune în domeniul cultural, sportiv, turistic dar şi în atragerea de fonduri europene. Toate, reunite sub motto-ul „Strângeri de mâini”.
La 30 aprilie 2002, când Aradul era condus de primarul Dorel Popa, CLM a aprobat acordul de înfrăţire cu oraşul Zrenjanin din Serbia. Acordul a fost încheiat „în scopul de a consfinţi relaţiile tradiţionale dintre cele două oraşe; pentru a promova dezvoltarea în continuare a cooperării dintre Arad şi Zrenjanin şi a încuraja diversificarea colaborării în cât mai multe domenii, în plan spiritual şi economic, în interesul ambelor părţi; în dorinţa de a întări prietenia şi buna înţelegere între cetăţenii acestor oraşe, în plan social şi personal”.
Opt înfrăţiri în „epoca Falcă”
Timp de cinci ani de la acordul cu oraşul sârbesc nu am mai consemnat nicio colaborare nouă a municipiului Arad pe harta relaţiilor externe. Lucrurile s-au schimbat la 31 ianuarie 2008, când Consiliul Local a aprobat acordul de înfrăţire cu oraşul maghiar Pécs. S-a întâmplat sub mandatul primarului Gheorghe Falcă. La vremea aceea, municipiul Arad a sprijinit oraşul Pécs în demersul său de a deveni Capitală Culturală Europeană în anul 2010. Reprezentanţii celor două oraşe s-au întâlnit anual pentru a evalua proiectele derulate în comun şi pentru a le stabili pe cele viitoare.
La 31 octombrie 2011, a fost aprobat acordul de înfrăţire dintre oraşele Arad şi Heist-op-den-Berg din Belgia. În timp, între cele două oraşe au derulat proiecte comune în domeniile educaţiei, sportului, economic, dar au contribuit şi la dezvoltarea societăţii civile, prin sprijinirea organizaţiilor, asociaţiilor, instituţiilor care sunt active în acest domeniu, indiferent de activitatea lor specifică (socială, protecţia mediului, cultură, turism).
În 2012, pe 30 ianuarie, CLM a aprobat o „înţelegere de cooperare” cu oraşul Mezőhegyes din judeţul Békés, Ungaria – oraş inclus în traseul Supermaratonului
Békéscsaba-Arad-Békéscsaba, manifestare anuală de tradiţie. Amintim, în acest context, că între localităţile Arad şi Békéscsaba se încheie anual acorduri de colaborare.
Următorul oraş pe lista celor înfrăţite cu Aradul este Sectorul 5 din Praga, Cehia. Acordul de înfrăţire a fost aprobat în şedinţa CLM din 23 decembrie 2013, un rol important în încheierea acestui parteneriat avându-l Asociaţia Românilor din Cehia.
La un an şi ceva distanţă de la înfrăţirea cu cel mai mare sector al capitalei Cehiei, CLM a parafat încheierea unui acord de parteneriat între municipiul Arad şi Hegyvidék-Sectorul XII Budapesta. Se întâmpla în 9 aprilie 2015, dar evenimentul a fost pregătit minuţios pe parcursul a cinci ani. La momentul semnării documentului, se aprecia că acesta are „o importanţă însemnată întrucât deschide posibilitatea derulării comune a unor proiecte de anvergură pe diferite teme, cu rezultate reciproc avantajoase”.
În 2017 consemnăm prima înfrăţire a Aradului cu un oraş din Slovenia. Pe 9 mai CLM aproba acordul de parteneriat cu localitatea Lendava. Principalul scop al administraţiilor din cele două oraşe îl constituie dezvoltarea unei colaborări în vederea valorificării resurselor de apă termală, punerea în valoare a patrimoniului celor două comunități, precum și accesarea programelor de finanțare lansate de Uniunea Europeană, în domenii de interes comun.
În 2018, „ajungem” din nou într-o capitală. La 22 august a fost aprobat acordul de înfrăţire a municipiului Arad cu Sectorul Râşcani-Chişinău din Republica Moldova. Pe lângă intensificarea relaţiilor de colaborare în domenii de interes comun, cele două oraşe şi-au propus să coopereze în vederea punerii în valoare a patrimoniului lor şi accesării de programe de finanţare lansate de Uniunea Europeană.
2019: Bibarţ şi Oraşul Sfânt
Cel mai recent acord de înfrăţire a fost parafat în vara anului trecut, de Zilele Aradului, la scurt timp după ce Călin Bibarţ a devenit primar interimar al municipiului. Deşi intenţia parteneriatului cu oraşul Betleem exista încă din 2017, de-abia pe 22 august 2019 Consiliul Local Municipal a aprobat termenii colaborării dintre cele două oraşe. Dincolo de conotaţiile spirituale ale acestei înfrăţiri, cele două orașe își doresc să contribuie la dezvoltarea, diversificarea şi consolidarea cooperării dintre cele două țări, prin programe comune culturale, sportive, educaționale, sociale și prin utilizarea metodelor moderne de cooperare.
Parteneriate vechi şi noi
De-a lungul anilor, municipiul Arad a mai avut încheiate acorduri de înfrăţire sau parteneriat cu oraşele Atlit şi Givataym (ambele din Israel), Fushun (China), Trencin (Slovacia), Tatabanya (Ungaria), Ditzingen şi Wurzburg (Germania). Au fost, în principal, relaţii de colaborare pe anumite proiecte, derulate pe perioadă determinată. În prezent, aceste parteneriate nu mai sunt active. În schimb, dezvoltăm altele noi. Iar aici amintim de oraşul german Neumarkt (unde există relaţii întreţinute de Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”), oraşul Zadar din Croaţia (cu administraţia căruia s-au purtat discuţii privind posibilitatea dezvoltării unei cooperări) şi Changzhou din China (pentru care există o scrisoare de intenţie în scopul stabilirii unei relaţii de prietenie).
Trimite articolul
XMai bine nu scriai despre asta, ca suntem coada si rusinea infratirilor astora. Pe unde s-au plimbat gratis sau pe banii statului alesii… iar aradul e ultima dintre toate ca mizerie, neângrijire , paragina,pacanele pentru cocalarii, de toate etniile si neamurile si din sud ce au napadit orasul asta neiubit de cei ce s-au tot pus in capul lui.
Administratia locala ar trebui sa prezinte scuze publice tuturor asezarilor asa zis “infratite”cu Aradul,care arata deplorabil la ora actuala;cit despre era Falca,demolatorul Aradului s-ar fi infratit si cu dracul,numai sa tina pagina intai a ziarelor;din pacate pentru el,aceasta infratire i-a si reusit…
”Toate, reunite sub motto-ul Strângeri de mâini” – Asta explică cam ce se întâmplă în realitate sub sigla acestor ”înfrățiri”…