ARAD. La debutul pandemiei, Ministerul Sănătăţii a aprobat un protocol de tratament în ceea ce privește infectarea cu virusul SARS-CoV-2, există o listă cu medicamentele care se pot administra pacienţilor. Unele dintre medicamente sunt deja celebre. De exemplu, Hidroxiclorochina și Remdesivir. Ultimul medicament ajunge foarte greu la pacienţi, la Arad. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad trimite săptămânal cereri în care solicită diverse medicamente pentru a le folosi în tratarea COVID-19. În lipsa unor medicamente, extrem de căutate la ora actuală în tratarea COVID-19, ce se administrează pacienţilor și în care dintre stadiile bolii? Dana Olar, medic pneumolog, tratează bolnavi de COVID-19 la Spitalul TBC din Grădiște, devenit – de la debutul pandemiei în Arad – spital COVID-19 și a explicat, pentru cititorii noștri, cum se tratează această boală, în funcţie de forma bolii pe care o dezvoltă pacientul. Potrivit medicului, medicaţia din COVID are mai multe subpuncte: medicaţia antivirală, medicaţia imuno modelatoare – și aici e inclusă și plasma de convalescent -,
medicaţia anticoagulantă, antibiotice și alte medicaţii antiinfecţioase, suportul funcţiilor vitale și alte măsuri terapeutice. „În privinţa medicaţiei antivirale, ce trebuie să înţeleagă lumea este că nu există un medicament care să fi e confi rmat și aprobat că acesta este singurul pe COVID. Tot ce facem sunt tentative terapeutice – bazându-ne pe experienţa acumulată de cele 7 luni încoace – pentru că acestea au funcţionat și au fost și studii pe pacienţii introduși în studii clinice care au avut rezultate bune”, a explicat dr. Dana Olar.
Medicul spune că fiecare dintre medicațiile acestea – de exemplu la medicația anti virală – vin cu argumente pro și contra. „De exemplu, Hidroxiclorochina. Am folosit-o mult la început, o mai folosim și acum. Ea, practic, modifică PH-ul suprafeței celulare și face ca virusul să nu se poată lega de celulă atât de bine. Hidroxiclorochina este un medicament folosit de foarte mulți ani în poliartrita reumatoidă de exemplu, deci, în reumatologie. Și cu rezultate bune. Acum, noi am avut rezultate bune în primul val. Din martie până în iunie, am folosit Hidroxiclorochina și cu rezultate bune la pacienți. În ultimele luni au fost niște studii recovery care au scos Hidroxiclorochina. Aceste studii au spus că nu mai este așa de eficientă și că nu și-a dovedit atât de mult utilitatea, dar nu ne este interzis să o administrăm, dimpotrivă. Trebuie doar să fim atenți la reacțiile adverse. Deci ea poate să prelungească intervalul QT, așa se numește, poate să ducă la o anomalie pe EKG și atunci cu prudență, dar dacă pacienții sunt monitorizați se poate utiliza. Nu o mai folosim ca în primul val, e adevărat. Apoi avem inhibitorii de protează. Aici am avut Lopinariv cu Ritonavir combinat și Darunavir cu Norvir. Deci astea sunt medicamente care se adresează de fapt maladiei HIV/SIDA. Dar, tot așa, în extremis, având în vedere că nu există medicație pentru COVID, s-a constatat că există un beneficiu de pe urma acestei medicații. Noi și acum folosim Darunavir, Norvir, care este bun pentru pacienți. Tot aici în categoria aceasta este și Remdesivir care inhibă ARN polimeraza ARN dependentă și așa prin mecanismul acesta blochează prematur transcripția de ARN. Adică blochează virusul să se replice. Ideea este că și aici există studii care au arătat că este eficient. Sunt alte studii care nu i-au arătat superioritatea sau eficiența, dar dat la început… Și toată medicația antivirală trebuie dată cât mai repede de când pacientul este simptomatic, ca să împiedici replicarea virală și dezvoltarea virusului pentru că după această fază, de replicare virală, urmează – la unii dintre ei -, nu la toți, faza inflamatorie în care este un răspuns inflamator și imun foarte agresiv, acei pacienți fac furtună de citochine. Acest lucru se întâmplă cam după ziua a șaptea și atunci e bine de dat antiviralele tot la început, și Remdesivir. Am avut pacienți pe Remdesivir și au mers bine. Din păcate nu este Remdesivir în ritmul și proporția pe care o dorim” – a precizat Dana Olar.
Vitamine pentru asimptomatici
În ceea ce privește medicația imuno modelatoare în COVID-19, medicii optează pentru administrarea de corticoizi sistemici și Dexametazonă în formele medii și severe ale bolii. De asemenea, tot în formele severe ale bolii se administrează și Tocilizumab. Dacă apar infecții în evoluție se administrează și antibiotic, iar pentru febră – Paracetamol. „Ca să sistematizăm, putem spune așa: că la asimptomatici nu le dăm tratament doar le recomandăm vitamine, cum ar fi vitamina C, Zinc, vitamina D. Formele ușoare nu le internezi, dar medicamentele nu le găsești la farmacie pentru că Darunavir sau Norvir este medicație care se găsește doar în programul de HIV/SIDA. Dacă sunt formă ușoară se consideră că nu le trebuie. Nu s-a dovedit că Norvirul are o eficiență ușoară, noi le mai dăm Azitromicină, Paracetamol, vitamine. Azitromicina are proprietăți imuno modelatoare, nu o dăm ca antibiotic. Chiar și la formele ușoare trebuie făcută profilaxia trombozelor, anticoagularea profilactică, în formele medii care sunt forme cu pneumonii, atunci medicația antivirală e indicat să o dai cât mai repede de când pacientul este simptomatic. Suportul funcțiilor vitale pentru pacienții severi, înseamnă să nu fie prea perfuzați, dar nici deshidratați. Să combați simptomele pe care le are, greață, vărsături, de la boală. Combați febra cu Paracetamol. În formele medii și severe folosim poziția «prone», adică bolnavul să stea pe burtă mai multe ore pentru că se ameliorează ventilația pulmonară”- spune medicul pneumolog.
Al doilea val, agresiv
Dana Olar spune că față de primul val, acum, în toamnă, a sesizat că virusul SARS-CoV-2 a devenit mult mai agresiv. „Ceea ce sesizăm acum, față de primul val, este că virusul a devenit mult mai agresiv. În primul val am avut, de exemplu, pacientă în vârstă de 97 de ani pe care am vindecat-o. Acum am avut o tânără de 27 de ani care s-a dus. Deci mi se pare mai agresiv acest al doilea val, poate prin modificarea structurii virusului. Cert este că sunt cazuri mai severe și lumea trebuie să fie conștientă, să nu nege boala asta. Există, din păcate, și există cu o evoluție imprevizibilă și asta trebuie să știe lumea, că inițial un pacient poate evolua bine și dintr-o dată când apare furtuna asta de citochine, dintr-o dată se agravează și trebuie să ajungă urgent în serviciul medical. Este adevărat că marea majoritate, cam 80 la sută, au evoluție bună, și sunt forme asimptomatice sau ușoare, dar cei care fac forme medii și severe trebuie să ajungă urgent în spitale pentru că trebuie să beneficieze de o schemă completă de terapie. Lumea să fie conștientă de această situație, să respecte toate măsurile: să poarte mască, distanțare socială, dezinfecția mâinilor. Avem de-a face cu un virus foarte parșiv, asupra căruia lumea ar trebui să fie conștientă și avertizată”- a avertizat medicul pneumolog.
Trimite articolul
XRespect si pretuire distinsei doamne doctor!
Dana ii dr adevarat,manegementul spitalului ,din pacate,ii f slab!
cica cel de 97 de ani s-a vindecat si persoana de 27 a murit Da!
Probabil ca nu s-a stiut ce medicament ”mergea” mai bine la organismul persoanei respective nu ca avea sau nu o varsta ! E clar ca nu varsta conteaza in primul rand ( vezi si cazul Trump din SUA/
Deci din pacate inca se bâjbâie si se merge la incercare sa nu zic nimereala…………..la noi si cred ca si in alte state.
Cercetarea in acest domeniu e asa cum e caci multe state mari cheltuiesc miliarde pt inarmare in loc sa le cheltuie pt cercetare medicala Despre noi ce sa zic daca pana si banalul dar utilul polidin / antigripal/ a fost scos din fabricatie de nici aiuriti cu motivarea ca a fost inventat de comunisti /?!?/Acum s-a constatat ca ar fi bun si s-a spus ca se va relua fabricatia si in vreo 2 ani va aparea pe piata… Bravo Bine ca nu peste 10 ani !
Cei care după 1990 au oprit si ”demolat ” cercetarea in acest domeniu sunt bine mersi si nimeni nu-i intreaba de sanatate. Ar merita din plin un dosar de cercetare penala !
Nu e nici măcar remdesivir și nici vaccin antigripal și noi vorbim și facem planuri despre viitorul vaccin anticovid.De toată pleasna.
Noi trebuie sa avem bani sa platim taxe si impozite ?
Arza-va focul iadului!
Eu m-am vindecat în 3 zile cu supa de găină, ca pana acum. E doar o răceală banala și noi facem din țânțar armăsar. Dar dacă scopul este distrugerea tarii… atunci succes.
-
De prostie nu te vei vindeca nici în 30 de ani.
-
Bravo tie. poate ai avut forma usoara comparabila cu “o raceala banala” sau chiar a fost o raceala banala. Nu ai de unde sa stii daca nu ai facut vre-un test. Si eu am fost “un pic racit” si in 2 zile de supe si ceauiri mi-a trecut. Da ce se intampla daca dam mai departe la careva care sta mai prost cu imunitatea, la care nu isi face efect supa de gaina? Ca vezi ca doctorii din intreaga lume habar nu au ce medicamente sa mai incerce. Brusc tantarul devine armasar, vorba ta.
-
tu esti un prost banal
Ministerul Sănătății îndeamnă populația să se vaccineze antigripal. Ăștia habar nu au că nu există nici la medicul de familie, nici în farmacii vaccinul obișnuit antigripal. Dacă de banalul vaccin antigripal nu au fost în stare să facă rost pentru ăia puțini care vor să se vaccineze, de remdesivir nici atât.
Un om înțelept urmează sfatul unui medic conștiincios și profesionist! Cele relatate de doamna doctor ne mai demonstrează faptul că cei care trebuiau să pregătească sistemul medical pentru acest al doilea val nu au făcut altceva decât să se pregătească de alegeri. Numai ele contau (contează). de ce nu s-a putut contracta Redemsivirul din timp?
E normal să fie mai puternic virusul în al doilea val văzut că de șapte luni noi purtăm mască, ne dezinfectăm în continuu, trebuie să spălăm orice atingem . Sistemul nostru imunitar e la pământ .Cum poate un om cu mici probleme de sănătate să nu se îmbolnăvească având sistemul imunitar slăbit ???purtarea măștii nu ajută la împiedicarea bolii, ea o ajută să se înmulțească deoarece în loc să inspiram oxigen ,noi respirăm dioxid de carbon +viruși+ praf +transpirație +substanțele nocive eliminate de organism. Până și ministrul sănătății a spus că purtarea măștii de către persoanele sănătoase poate face mai mult rău decât bine .Atunci care este soluția?????
Acum o lună și jumătate atenționa dr Rafila că vor fi probleme cu Remdesevir-ul, pentru că nu a făcut guvernul contracte de achiziție.
A trecut timpul și tot nu este Remdesevir, deși guvernul a știut că este vital și nu poate spune că nu a știut.
Mă întreb de ce suntem în situația asta?
Las ca ungurii iisi fac singuri Remdesivirul ,noi facem singuri pe noi
Asta pentru ca suntem msi destepti.
-
Dute drek cu ungurii tai de prost ce ez
-
Văd că te deranjează adevărul. Da, noi (tu), suntem totdeauna mai ”deștepți”! Și în ”deșteptăciunea” aceasta nu ne depășește nimeni!
-
Daca ar fi ai mei si eu as fi ungur si atunci tia-s arata pisica, ciumpalacule.
-
-
Si banala tinctura de iod tot de la ei o luam …,cu numele de betadina,noi nu mai stim sa facem nimic ! Institutul Cantacuzino a trecut in subordine armatei …,un mare caca,am crezut ca o sa porneasca linia de fabricatie a Polidinului ,vise ….!!!
-
𝑇𝑖𝑛𝑐𝑡𝑢𝑟𝑎 𝑑𝑒 𝑖𝑜𝑑 𝑛𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝐵𝑒𝑡𝑎𝑑𝑖𝑛𝑎! 𝐼𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑒𝑎𝑧𝑎-𝑡𝑒 𝑖𝑛𝑎𝑖𝑛𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑎 𝑠𝑐𝑟𝑖𝑒 𝑜 𝑝𝑟𝑜𝑠𝑡𝑖𝑒!
-
2 Tesaloniceni 2:9-12
[9]Arătarea lui se va face prin puterea Satanei, cu tot felul de minuni, de semne și puteri mincinoase
[10]și cu toate amăgirile nelegiuirii pentru cei ce sunt pe calea pierzării, pentru că n-au primit dragostea adevărului ca să fie mântuiţi.
[11]Din această pricină, Dumnezeu le trimite o lucrare de rătăcire, ca să creadă o minciună:
[12]pentru ca toţi cei ce n-au crezut adevărul, ci au găsit plăcere în nelegiuire, să fie osândiţi.
-
Păi, ce-ai făcut prietene?! Lumea se înjură aici ca la birt și tu vii cu chestii de-astea! Strici feng shui-ul! Piei, Satana!
remdesevir cereti la falca ca si-a facut depozit de el pentru toate neamurile
Se putea face Redemsivir sila noi dar nu se vrea ca atunci nu ar mai putea face atatea manevre https://www.zf.ro/companii/dragos-damian-ceo-terapia-cluj-stimati-politicieni-va-spun-eu-de-ce-19664216
A mai fost inainte de 1989 polidinul -injectabil- care era bun la răceli si chiar gripă Era un medicament imunomodulator f f bun.
Dar asa cum scrie cineva aici dragii nostri conducători de după 90 pe lângă distrugerea industriei si a agriculturii românesti prin asa zisa ”privatizare” / a se intelege distrugere/ au oprit si fabricarea acestui medicament cum că nu mai era nevoie de el vezi doamne si era inventat de comunisti Aiurea polidinul nu avea nimic in comun cu politica să fie clar si a ajutat f f multi români si nu numai in caz de viroză pneumonie gripă etc Acu am auzit că incearcă unii să-l fabrice din nou dar când se va intâmpla asta e greu de spus Cred că vor trece câtiva ”anisori” până atunci, ”c-asa-i……in tenis” vorba regretatului Toma Caragiu.Hai pa!
De ce nimeni nu mai spune nimic despre morții de cancer, tbc, diabet samd? Că sunt mulți bolnavi care neavând acces la tratament boala li sa agravat și mor pe capete?
Cu ce se tratează COVID-ul la Arad?
Cu cea mai crasă INDIFERENȚĂ:
Și nu numai în Arad, în întreaga ROMÂNIE.
Unde ești tu Țepeș Doamne
Ca punând mâna pe ei
Să-i împarți în două taberi
În mintiți și în mișei …
Medicamentul in discuție a ieșit din lista celor de la OMS! Asa ca…. căutați cele mai noi și testate soluții!
polidin si e ok de ce nu se mai fabrica era o fiola pt injectii perfect /
-
o pula! ceapa si usturoi! nu trebuie mai mult! nici holera NU SE APROPIE DE CEL CE MANANCA USTUROI!