Un părinte revoltat a călcat pragul redacţiei Jurnal arădean/ Aradon pentru a-şi face publică nemulţumirea legată de sistemul medical public. Omul e angajat, plăteşte de ani de zile contribuţia la Sănătate, nu a beneficiat aproape deloc de servicii medicale serioase (pentru că nu a fost bolnav), dar a fost pus în situaţia de a plăti o plombă pentru fiica sa, la un cabinet stomatologic aflat în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).
„E prima dată când m-am dus la dentist cu fiica mea în vârstă de opt ani. O durea rău măseaua, avea nevoie de o plombă. Dar mi s-a spus că… nu au fonduri, deşi lucrează cu CAS. Am încercat la un alt cabinet care lucrează, de asemenea cu CAS. Acelaşi răspuns: nu au fonduri. Mi s-a recomandat să mă întorc săptămâna viitoare, că poate atunci vor avea fonduri. Dar dacă pe fata mea o doare măseaua acum, înseamnă că ea are nevoie acum de plombă, nu săptămâna viitoare! Mi s-a spus din nou că acum nu sunt fonduri şi trebuie să plătesc plomba. Păi eu pentru ce plătesc lună de lună contribuţia la Sănătate? Unde se duc banii mei? Nu am fost bolnav ani de zile, nu am folosit nimic din contribuţiile lunare acordate sistemului de sănătate, iar acum, când am nevoie, sistemul nu are bani să plătească o plombă pentru fiica mea?!” – spune, revoltat, Dan-Marius Dan.
„Plafonul limitează serviciile”
Problema expusă nu e singulară. Din păcate, mulţi dintre noi ne-am confruntat cu situaţii similare sau asemănătoare. Interpelată pe subiect, Casa de Asigurări de Sănătate din Arad invocă fondurile insuficiente.
„Actualmente sunt încheiate contracte cu un număr de 144 furnizori, respectiv 166 medici dentişti, dintre care 139 în mediul urban. Corespunzător bugetului alocat CAS Arad cu această destinaţie şi potrivit criteriilor de stabilire a plafonului lunar, pentru mediul urban un medic dentist are alocată suma de 1.303 lei/lună, unui medic dentist specialist îi revine 1.629 lei/lună, iar unui medic dentist primar 1.954 lei/lună.
Acest plafon lunar asigură acordarea unui număr limitat de servicii medicale pentru asiguraţii care se adresează cabinetelor de medicină dentară. Statistic, potrivit raportării activităţii acestor furnizori, şi luând în calcul toţi furnizorii din Arad, plafonul lunar cumulat a asigurat în medie un număr total de 2.654 acte terapeutice/lună, respectiv pentru cei 166 de medici o medie de 15,99 servicii/lună/medic” – precizează Bianca Găicean, purtător de cuvânt al CAS Arad.
Tarife
Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate, pentru copiii 0-18 ani, pachetul de servicii de bază include acte terapeutice pentru care tariful de decontare este stabilit între 20 lei şi 546 lei şi este suportat integral pentru aceştia.
„Cu titlu de exemplu de acte terapeutice, menţionăm că «tratamentul cariei simple» pentru copii se decontează la nivelul de 94 lei, iar «sigilarea/dinte» se decontează cu 78 lei. Ca atare, un medic având plafonul lunar de 1.303 lei ar putea teoretic să îşi epuizeze fondurile alocate în baza contractului cu CAS efectuând în luna respectivă un număr de 13 tratamente ale cariei simple. Pentru adulţi, tarifele sunt între 20 lei şi 850 lei (proteza acrilică), fiind decontate integral în unele situaţii sau în cuantum de 60% din acest tarif” – conchide Bianca Găicean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!