ARAD. Schimbările produse la nivelul conducerii permanenței Arhiepiscopiei Ortodoxe a Aradului, făcute la începutul lunii septembrie a anului trecut, au însemnat o rază de speranță în rândul clerului și a credincioșilor arădeni cu privire la îndreptarea unor aspecte din viața bisericească arădeană, inclusiv a celor legate de moralitatea clerului. Lumea bisericească arădeană şi nu numai aştepta ca lucrurile să se îndrepte şi aici şi ca regulile să înceapă să fie respectate.
Despre legea bisericească
Una din aceste reguli era privitoare la personalul clerical recăsătorit. Se aştepta un punct de vedere autorizat, cel al Arhiepiscopiei, având în vedere că în Arhiepiscopia Aradului această situație este întâlnită în mai multe parohii. Existau întrebări dacă situația este cunoscută la nivelul conducerii eparhiei și dacă se vor lua măsuri conform Regulamentului de procedură și judecată al B.O.R., care nu include la delicte (abateri grave) divorțul clericilor însă îl presupune, la Art. 3, lit. L și K (adulterul și curvia). Toate, în condiţiile în care, se spune, este ştiut faptul că în Molitfelnicul Ortodox (cartea de slujbe pentru Sfintele taine și ierurgii) nu există „Rânduiala celei de-a doua căsătorii” decât în cazul mirenilor (civililor) și nu al preoților. Mai mult, în mediul ecleziastic există și o hotârâre a Sfântului Sinod, emisă în anul 2010 (1092/11.02), care vine să întărească disciplina morală și instituția familiei clericilor ortodocși, hotărâre care reconfirmă rânduiala canonică a Bisericii Ortodoxe vorbind de faptul că „clericii divorţaţi sau divorţaţi şi recăsătoriţi, precum şi cei văduvi şi recăsătoriţi nu pot ocupa posturi de conducere în administraţia bisericească, la nivel de protopopiat, eparhie şi Patriarhie; nu pot ocupa postul de preot paroh, care este post de conducere; nu vor putea promova în alte parohii; nu pot fi propuşi şi nu pot primi ranguri bisericeşti; nu pot fi încadraţi şi nu pot funcţiona în învăţământul teologic preuniversitar sau universitar; nu pot solicita mutarea de la o eparhie la alta decât cu observarea atentă a situaţiei canonice şi menţionarea acesteia în fişa personală.” Peste toate, se mai spune, Sfintele Canoane sancționează divorțul preotului cu caterisirea.
În aşteptarea lămuririlor
Aşa că în lumea bisericească arădeană sunt încă aşteptate lămuriri „autorizate”, atâta vreme cât, potrivit unor preoţi din Arad, există indicii că, „în ciuda reamintirii de către Sfântul Sinod a vechilor și dumnezeieștilor rânduieli canonice” există indicii că „unii clerici arădeni au fost menținuți ca șefi de oficii parohiale sau au fost chiar transferați la parohii superioare ulterior emiterii hotărârii Sfântului Sinod 1092 din 2010 și în ciuda faptului că sunt recăsătoriți”. Se aşteaptă chiar o prezentare a măsurilor luate pentru punerea în aplicare a acestei hotărâri sinodale la nivelul Arhiepiscopiei Aradului.
Pentru cei cu vocaţie
Există şi derogări de la legea bisericească în anumite cazuri, ce-i drept. Aici se indică de pildă faptul că „dacă se va constata că preotul care a primit această sancţiune a fost părăsit de soţie, are rezultate pastorale deosebite, dovedeşte calităţi misionar – pastorale şi comportament bisericesc, are relaţii bune cu credincioşii din parohie, are o pregătire teologică deosebită, are copii în întreţinere, ca măsură pastorală şi de pedagogie creştină, vor fi identificate modalităţi de folosire a unor astfel de preoţi, de la caz la caz, în administraţia bisericească, în activităţi filantropice….pentru a nu fi îndepărtaţi din cadrul bisericii, chiar dacă nu mai slujesc la Sfântul Altar”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!