Arad. Castorul, vidra, popândăul, egreta mare, broasca roşie de pădure, ciuful de câmp, barza neagră, şopârla cenuşie şi alte zeci de specii protejate din Lunca Mureşului. Aşa a început şedinţa CLM de ieri, cu Paul Hac, directorul luncii, prezentând un proiect aplicat de instituţie. A continuat cu prezentarea de către edilul local Gheorghe Falcă a raportului anual de dezvoltare economică, socială şi de mediu a Municipiului Arad, cu relele, dar mai ales bunele oraşului. După o oră de animale rare şi economie locală susţinută, aleşii au trecut la votul celorlalte 30 de proiecte de pe ordinea de zi. Fără certuri, fără acuze, ci doar cu dezbateri scurte. O posibilă explicaţie a atitudinii „domestice” a celor din CLM ar putea fi faptul că aleşii se pregăteau să atace ultimul proiect de pe ordinea de zi a şedinţei CLM, cel legat de rostirea „Tatălui nostru” în şedinţele ordinare de consiliu. Dacă am adăuga faptul că opoziţia a numărat doar cinci „membri” la şedinţa de ieri, aproape că am înţelege de ce concluzia edilului de la finalul întrevederii vorbea de suflete curate („Astăzi, deşi au fost probleme grele în CLM, au fost abordate cu sufletele curate”).
Mansarda din pod
Nici măcar proiectul de mansardare a Palatului Administrativ, cu un calcul al lucrării undeva la 6 milioane de euro, nu i-a scos pe aleşi din spiritul creştinesc în care au intrat. Un amendament, al vicelui Levente Bognar, care a adăugat la finalul titlului proiectului faptul că mansardarea se face prin amenajarea podului existent, 14 voturi „pentru” şi cinci „abţineri” şi subiectul a fost închis.
Un popas ce a stârnit zâmbetul audienţei, formată şi din câţiva reprezentanţi ai Opoziţiei, a fost la proiectul la care aleşii erau chemaţi să voteze pentru a doua oară (prima dată Opoziţia a refuzat „oferta”) modificarea inventarului bunurilor aparţinând domeniului public al municipiului. În cele din urmă, după două rânduri de voturi, aleşii au acceptat preluarea în patrimoniul Aradului a unor bunuri precum băncile de opt mii de euro de pe Meţianu. Opoziţia a votat iniţial contra, dar a revenit după ce Falcă i-a cerut secretarului CLM să spună ce consecinţe vor suporta aleşii care au votat împotrivă, doar Gheorghe Ghilinţă rămânând ferm pe poziţii şi la a doua tentativă.
Tot alesul PC a anunţat că-i iartă pe colegi dacă nu vor vota pentru rostirea rugăciunii „Tată nostru” la debutul şedinţelor CLM, cel mai discutat dintre proiectele de pe ordinea de zi.
Despre ispite şi demoni
S-a vorbit despre ispite şi Diavol, despre creştinism ca religia libertăţii, despre imposibilitatea impunerii unei rugăcini, despre exemplele evanghelice ale lui Hristos în privinţa rugăciunii, despre formalism, fariseism etc. Proiectul lui Ghilinţă a primit în cele din urmă 3 voturi pentru, 13 abţineri şi 3 voturi împotrivă.
Egalitate între parlamentari
Un singur alt proiect a căzut de votul aleşilor: cel prin care Claudia Boghicevici reintra (şi în acte) în posesia cabinetului parlamentar. Cum colegii din Parlament nu au ajuns cu cererile lor similare pe masa aleşilor, Opoziţia şi-a demonstrat forţa ascunsă în cele 16 voturi pentru (adică a majorităţii calificate) necesare în astfel de proiecte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!