Inocenţa copilăriei, exuberanţa tinereţii, maturitatea şi înţelepciunea specifice altor etape ale vieţii şi-au dat întâlnire, marţi seară, în Sala Centenar a Bibliotecii Judeţene „Alexandru D. Xenopol” din Arad. Pretextul l-a constituit lansarea celei de-a doua ediţii a volumului de poezie „Piele de împrumut” aparţinând scriitoarei Lia Faur.
A fost un eveniment ieşit din tiparele clasice, moderat de o tânără studentă la Universitatea Cambridge, Simina Dragoş. Printre arome de vin fiert cu scorţişoară, cuişoare şi miere de salcâm, s-a discutat cu patos despre feminitate și feminism, s-a vorbit despre avorturi și moarte, despre emoţie şi lipsa ei, s-au făcut referiri la comunism și democrație, au fost trecute în revistă constrângeri şi libertăţi ale vremurilor trecute şi prezente, s-a evidenţiat necesitatea implicării civice.
Şi pentru că, totuşi, a fost lansat un volum de versuri, s-a citit poezie. A făcut-o chiar autoarea, Lia Faur, care ne-a explicat şi care este semnificaţia titlului cărţii sale: „Piele de împrumut înseamnă carcasa, măștile, haina pe care o îmbraci, în ciuda voinței tale, imediat ce pășești în adolescență și, uneori, chiar mai devreme. Ființa fragilă care se naște este agresată permanent prin lipsa de educație (inclusiv sexuală) în cazul multor fete, de prejudecăți, de mode. O piele de împrumut este cea în care defilezi cu pielea ta dulce și inocenta, dar uitând cu timpul că o ai. Îți va rămâne mică, se va usca și te va înghiți precum o plantă carnivoră.”
Începând de anul viitor, cartea „Piele de împrumut” poate fi achiziţionată de la Librăria Cărtureşti. Până atunci, cei care sunt nerăbdători să o citească, o pot comanda de pe site-ul www.brumar.ro.
Evenimentul de lansare de marţi seara a fost organizat de Editura Brumar şi PenClub România, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „A.D. Xenopol” Arad.
După nouă ani
Prima ediție a volumului „Piele de împrumut” a apărut la Editura Vinea, în 2009. Cea de a doua ediţie a fost lansată în premieră la Târgul Gaudeamus, din acest an, de la Bucureşti. Imaginile din interior și coperta sunt semnate de Ana Alexandrescu, prefața îi aparţine lui Șerban Foarță, iar textul de pe coperta IV, lui Radu Vancu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!