„Este un şantier care are, încă, neconformităţi inacceptabile” – spune viceprimarul Lazăr Faur referindu-se la şantierul din Piaţa Catedralei.
Un şantier care ar cam fi trebuit să fie închis de ceva vreme, iar arădenii să se bucure deja de zona regenerată. Dar… de ce s-ar întâmpla lucrurile normal când e mai palpitant cu complicaţii?
Complicaţiile au fost o constante pe şantierul din Piaţa Catedralei. Şi asta nu doar pentru faptul că au apărut mereu probleme noi, ci şi din cauză că problemele constatate nu au fost rezolvate şi au revenit mereu în atenţie.
„După nenumărate cereri pe care le-am avut în cursul anului trecut – în toamnă, în iarnă –, am constatat şi acum, la începutul anului 2024, că nu s-au conformat. Mă refer la constructori. În consecinţă, am convocat proiectant, diriginte de şantier, constructor, colegii mei din Direcţia Tehnică, s-a făcut o inventariere documentată cu poze, cu parte scrisă a tuturor neconformităţilor şi am fost pus în situaţia ca ieri (marţi-n.r.) să le cer să demonteze şi să remonteze părţi importante din pavajul care este aşezat necorespunzător în Piaţa Catedralei Vechi. Vom merge, probabil, din nou zilnic acolo şi… trebuie să facă lucrarea la standardele de calitate pe care le cere documentaţia tehnică” – spune viceprimarul Lazăr Faur, cel care a urmărit periodic stadiul şi calitatea lucrărilor executate în piaţă.
Problemele identificate
Ce au mai descoperit autorităţile de data aceasta?
„Sunt probleme, o dată, cu curgerea apelor: nu este făcută o pantă corectă de la clădiri înspre rigole, în sensul gravitaţional al curgerii apei, adică apa – în unele părţi, că nu peste tot – curge către clădiri; adică ajunge să intre în pivniţele oamenilor, ceea ce este de neacceptat. Repet, pe unele porţiuni, nu peste tot. Apoi, în mijlocul pieţei, sunt mai multe zone care au o pantă de scurgere a apei invers decât normală; adică nu curge spre rigolă, ci curge de la rigolă invers. Pavajul este mai jos de rigolă; nu are cum să curgă apa. Adică lucruri din astea… de oameni care parcă nu se pricep; parcă nu sunt meseriaşi cei care lucrează acolo…” – opinează viceprimarul Faur.
Din punctul său de vedere, cea mai deranjantă neconformitate este dată de modul în care a fost montat pavajul în continuarea străzii Meţianu, spre Turnul de Apă:
„Cea mai urâtă treabă care pe noi ne deranjează cel mai mult este că în continuarea străzii Meţianu, unde proiectantul a considerat că trebuie să aşezăm un pavaj identic cu cel de pe strada Meţianu, pentru continuitate estetică, au pus sub orice critică pavajul respectiv! Este… cum să spun… parcă l-au pus oamenii beţi acolo! Am spus că acel pavaj trebuie scos în totalitate. Pe cheltuiala constructorului. Toate aceste lucruri se fac pe cheltuiala constructorului, dar pe nervii noştri, ai tuturor. Bineînţeles că ei au intrat deja într-o zonă de penalizări pentru că au depăşit termenul de realizare a contractului. Suntem într-o situaţie în care – consider eu – trebuie să-i mobilizăm în fiecare zi. Pentru că, altfel, nu ştiu cum o scoatem la capăt acolo, într-un mod… să-i spunem… corespunzător.”
„Termenul pe care noi l-am convenit ultima dată cu ei a fost să termine înainte de Crăciun şi să facem acolo Târgul de Crăciun – termen pe care nu l-au respectat. Este drept că lucrările s-au suspendat pe perioada iernii, că nu se poate lucra. Acum lucrările sunt suspendate, însă eu m-am dus acolo văzând că vremea permite reluarea lucrărilor, că nu avem o iarnă grea, cu temperaturi sub zero grade, deci ei pot să lucreze. Şi chiar s-au apucat să lucreze de când am încercat noi să-i mobilizăm. Au dus pământ acolo, au instalat reţelele electrică şi de irigaţii, montează stâlpii… Nu vreau să se înţeleagă că totu-i praf acolo, că nu e adevărat; sunt lucruri care sunt făcute bine. Dar ceea ce am constatat noi ieri (marţi-n.r.) şi am dispus se referă la lucrurile făcute prost” – punctează Lazăr Faur.
Cauza neconformităţilor: forţa de muncă deficitară
De ce apar mereu şi mereu probleme pe şantier?
„Am impresia că nu mai au mână de lucru calificată. Am văzut aproape pe toate şantierele noastre – cu câteva excepţii lăudabile – că firme de construcţii care erau serioase, care au făcut lucrări importante în Arad, nu mai au capacitatea tehnică şi umană să lucreze la un anumit standard de calitate. Am impresia că nu mai au oameni. Văd că lucrează cu mulţi oameni veniţi din străinătate – ceea ce nu e rău –, dar oamenii aceia învaţă meseria la locul de muncă, se califică la locul de muncă. Acest fenomen l-am văzut pe centru, la pavajul care se aşază acolo – lucrează cu oameni cred că din Pakistan, care s-au calificat la locul de muncă… tot aşa, pe nervii noştri. Pe primul tronson – care a fost tronsonul de probă – i-am pus să ridice de trei ori acele dale de granit; şi abia acum au învăţat. Acelaşi lucru l-am văzut la <Ghiba Birta>, acelaşi lucru îl văd în Piaţa Mare: o forţă de muncă deficitară” – conchide viceprimarul Lazăr Faur.
Trimite articolul
XGuvernarea PNL PSD dăunează grav societății mai Alegeți oameni buni PNL și PSD în caz că nu v ați săturat de 35 de ani ca să nenorocească poporul ăsta
-
Mama ei de punctuatie….
-
Și din cauza asta nu ai înțeles ce a vrut să spună omul?
-
Coruptia distruge!!!! În caietul de sarcini este clar ce trebuie sa faca si pana cand. Nu se face, puenti penalitatile din contract. Altfel faceti ABUZ ÎN SERVICIU. Asta se numește COROPTIE. Sunteti penali. Doar o plangere la DNA si toti sunteti pasibili de puscarie.
Bine punctat in tot ce a spus .Calitatea lucrării e foarte importanta.In sfârșit cineva care vede lucrurile obiectiv
Pai, bai dom viceproimar. De unde sa aiba constructorul forta de munca califacata si autohtona ? Ca doar PeSeDe a eliminat facilitatile fiscale in constructii(e adevarat ca tot PeSeDe) le-a introdus. Si atunci ce vreti? Face si constructorul ala ce poate
-
@catalin
Ei, lasă că nu stăteau constructorii în acele facilități! Nu vedeai pe nici unul cu Duster, ci numai cu cele de la 60k în sus!!! Și acelea pe firmă, nu personale!!!
Nu licitează pe contracte mici nici unul să nu aibă un profit cât de mic!
Sau cât ai vrea să aibe profitul dintr-o astfel de lucrare??? 30%? 50? 80% ???
Ati aplicat, condform contractului, sanctiuni financiare dure ? Daca nu faceti asta. puteti sta si sa priviti la luna, ca ati selectat un constructor neserios !
-
Corect. Iei contractul si verifici, nu te certi ca la …piata. teatru electoral. Facuta lucrarea intenționat gresit, in înțelegere cu constructorul, ca sa vina ulterior pnlistii sa spuna ca e gresit. La fel ca odata, la podul Decebal…
-
O fi numa asta ori of și alegerea celui ce a oferit cea mai buna splag?
Culmea profesionalismului specific administratiilor aradene… ne chinuim cu o amarata de asa zis parc / piata sau ce o mai fi, de 1 an de zile, in timp ce Oradea termina 7 pasaje rutiere in zone aglomerate, in mai putin de 2 ani… Mai are rost sa vorbim?! Cu toata politica si mafia ce o cuprinde, macar ca oameni obisnuiti ar trebui sa le fie rusine pentru aceste lucrari jenante. Idem si Bulevardul Revolutiei…. alta panarama de lucrare care se va termina peste ani nedeterminati in timp si spatiu.
ziceti ca nu au muncitori buni?
păi cei buni pleaca in vest unde in constructii au salarii mult mai bune sa fie clar
Asa ca nu va mai mirati de ceea ce se intampla
Unde se ascunde spațiul verde promis, pe sub dale? De ce ne tot faceți poduri peste Mureș și placări cu materiale bizar de scumpe, când se știe prea bine că sportul nostru național este ” sparge strada schimba țeava” ?
-
asa e cum zici
sa vezi pe Bd Revolutiei dupa pavare cate modificari or sa mai fie si cate sapaturi ca nu era mai simplu o asfaltare!-
Acum e la moda pavarea cu pietre, se pot sifona mai multi bani.
-
Pe lângă faptul că ați investit prost în trotuare și piațeta aia , fără să investești în obiective care să aducă turiști:Aquapark și saună, pistă de biciclete funcționale și practice către pădurea Ceala,etc. sunt executate execrabil .Ați făcut în 10 luni mai puțin de un sfert din bulevard ,cu deranj maxim . Când vreți să terminați? în 5-6 ani?Sunt total dezamăgit de cei care conduc urbea noastră!În zona checheci de ce nu vă băgați cu poliția și cei de la mediu, să faceți ordine?Vreți poze de suburbie de Africa (scuze africanilor)la nici 2 km de centrul Aradului?Dau foc la anvelope ,tot felu’de deșeuri ,spatiile verzi sunt pline de gunoaie…De ce nu se dau amenzi celor care aruncă gunoaie pe stradă?
Mafia Falconeti in actiune….E si clar fraierilor dupa ce ati distrus ceea mai veche si renumita piata fara drept !! Aceasta piata a fost construita pe un teren unde pe timpuri era o mlastina ! Locul a fost donat de fostul propietar orasului Arad doar ca acolo sa functioneze o piata nici decum sa faceti voi gunoaie !! Fraierii de cetateni ai orasului nu au iesit in strada sa nu mai spun de partidele de 2 bani si asa zisele organizatii civice !!
-
Se face parc pentru hotelul din colț? Cetățenii aveau nevoie de piață, nu de parc
-
corect
-
cum sunt conducatorii aradului asa ii si executia in piata mare ; cum ati vrea sa fie ; cand pe uni ii intereseaza punctuatia ; nu executia ;ca daca te uitai vedeai din prima ca ii o nebuloasa ; de era un boloboc multe rezolvau ;dar trebuia si unul sa stie cu el; mari mahari din satul nostru trebuiau sa constate proasta executie acum un an . Dar ei de fuduli ce au fost s-au bazat pe noi platim iar ei fac cu noi juma juma . iar alta problema nu era ; ce mai conteaza cum arata ;de erau la oradea alta era executia
Numai firmele de casa pot efectua astfel de lucrari.Bine ca le tot acordați lucrari în ciuda lucrărilor execrabile.
Pai ce alta treaba au javrele politice decat sa stea acolo zi si noapte si sa supravegheze lucrarile; ei, stiu sa stea in conferinte de presa unde spun prostii; si inca ceva,unde e ilustrul parlamentar de Arad,care nu pierde ocazia sa se traga in poza cu toti nimuricii politici . Si mai ales,unde e fruntasul mot,venit din Oltenia,care a conceput monstruozitatea modificarii pietei ?. Haideti la alegeri sa-i dam jos,ca altii mai prosti nu pot exista.
Si uite asa Aradul se adanceste tot mai mult in neputinta si uitare. Trist cum orasele vecine precum Oradea, Timisoara, Deva reusesc toate sa se dezvolte frumos, doar Aradul decade constant, transformandu-se tot mai mult in acea comuna cu tramvai despre care s-a tot vorbit
-
Lucrarea din piata este facuta in btaie de joc , pacat de bani care s-au bagat.
Probabil ca o sa plateasca la alegeri Administratia Aradului .
O trista imagine de lumea a treia…………
-
Nu fratilor
daca e vorba de renaturare , dupa ce s-a desfiintat piata de acolo ,s-a ” amenajat ” in cel mai hidos mod acest loc . acum e mai mult betoane plus si foarte prost focut ,, era mai ok sa fi lasat sa creasca vegetatie , in cativa ani era padurice si semana a ceva renaturare
Și pe deasupra am fost avertizați de CET Arad că dacă se întâmplă vreo avarie în următorii doi ani la rețeaua de termoficare,nu au voie să intervină și nu pot umbla la dale.Ca la tâmpiți.
Teatru electoral…tactici electorale…..sa vada lumea ca ei par preocupati de administratie … ca si cu podul Decebal. Ei stiu ca pot sa piarda tot daca aradenii nu-i vor mai vota.
Când te are la mana cineva,cu ceva,te joaca.Interesant cum vicele se transforma într-un fel de angajat la resurse umane,găsind chiar el scuze și pretexte.
Asa conducători locali,așa firme de casă!
Dumnezeu nu bate cu bâta
au distrus o piata cu o vechime de peste 100 de ani ca sa ce? Piata era utilă aradenilor nu pavajele puse
au mutat piata la etajul unei cladiri
unde ati mai vazut piata la etaj.?asa zisa aceasta piata noua e mai repede un fel de mall de cat piata
Mie imi place cel mai mult acea PIATA KITSCH care “este in armonie cu cladirile istorice din jurul ei”, dar cum de a supravietuit acel focar de evaziune fiscala iar bietii tarani au fost scosi afara de pe locul secular unde se desfasurau actele de negoturi agricole!